Senatul a adoptat noua forma a taxei auto. Care sunt modificarile

Ultima actualizare: 04-10-2012 04:26
Taxa auto

Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Prin acest document se modifica taxa de prima inmatriculare, criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Proiectul propus de Executiv a fost adoptat cu 57 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si patru "abtineri". Ei si-au insusit, astfel, raportul favorabil propus plenului de Comisia pentru administratie.

Potrivit raportului, taxa pentru emisii poluante este calculata, in noua forma, pe baza unor "criterii obiective":

–► tipul monitorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare si deprecierea autoturismului

De asemenea, proiectul permite taxarea corecta si reala a poluatorilor, bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia. Actul normativ votat luni de Senat modifica taxa pe poluare pentru autovehicule prevazuta de Ordonanta de urgenta 50-2008, taxa criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Senatul a adoptat proiectul in calitate de prima Camera sesizata.

Proiectul adoptat de Senat prevede reducerea taxei cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa.

Taxa de poluare va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului, citat de Mediafax.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara ca restituirea catre proprietarii de masini a diferentei dintre suma platita de catre acestia si noul nivelul al taxei va necesita, in acest an, fonduri de 240 de milioane de lei. Banii vor fi restituiti prin directiile judetene de finante, din bugetul Fondului de Mediu, a spus Borbely.

In privinta veniturilor aduse la buget de noua taxa, Borbely a spus ca circa 110.000 de autovehicule inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si-au schimbat proprietarii (pentru care nu s-a achitat taxa de prima inmatriculare). Acestea sunt in general masini cu norma de poluare Euro 3 si 4. Astfel, venitul anual suplimentar la Fondul de Mediu s-ar ridica la circa 331 milioane lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO