Ministrul Mediului la PRO TV, despre "marea defrisare" a Romaniei: "In 2012-2013 s-a taiat foarte mult ilegal"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Mediului, Gabriela Gavrilescu, a fost invitata in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si online pe PROTV NEWS, de la ora 10.00.

Jurnalistul Cristian Leonte a discutat cu reprezentantul Guvernului despre cea mai buna solutie legala pentru a stopa un fenomen care a facut deja ravagii in Romania: taierile masive ilegale de lemn.

Ministrul Mediului a vorbit si despre modificarile aparute in controversatul Cod Silvic, sustinand ca noile prevederi sunt benefice Romaniei.

De asemenea, Gratiela Gavrilescu a explicat de ce este nevoie de masura interzicerii exportului de lemn pentru o anumita perioada de timp si anunta ce va face statul roman in cazul in care nici aceste masuri nu vor putea stopa macelul din padurile Romaniei.

Sinteza declaratiilor:

Citește și
Traian Basescu - AGERPRES
Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu: "Romania trebuie sa ingradeasca defrisarile si nu comertul"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cristian Leonte: Am o padure si am de gand s-o tai. Ma puteti impiedica?
Gratiela Gavrilescu: Depinde ce suprafata de padure aveti.
Cristian Leonte: Multa padure.
Gratiela Gavrilescu: Daca aveti conform noului Cod Silvic, care tocmai a trecut de votul Camerei decizionale, Camera Deputatilor, si aveti pana in 10 hectare, o sa beneficiati de propria proprietate, inclusiv conform Constitutiei.

Cristian Leonte: Pot s-o tai din radacina? Toata?
Gratiela Gavrilescu: Nu aveti dreptul acesta. Dreptul conform Codului Silvic este urmatorul: dumneavoastra ca mic proprietar de padure incheiati un contract de administrare a suprafetei, fie cu un Ocol Silvic privat, fie de Stat, un contract obligatoriu pe 10 ani, si dumneavoastra, conform Codului Silvic, trebuie sa taiati 3 metri cubi de padure pe an la hectar. Sunteti obligat conform Codului Silvic sa si impaduriti o suprafata din care taiati. Paza va este asigurata conform contractului respectiv, iar proprietatea va este pusa in valoare si siguranta ca padurea dumneavoastra sa nu dispara intr-o noapte, fie ca cineva intra si defriseaza ilegal - care inseamna, sa si spunem telespectatorilor ce inseamna defrisare ilegala, inseamna taiere la ras, adica padurea dispare total, sau fie va mai lasa cativa copaci pe suprafata dumneavoastra de padure, adica taie ilegal.

Si atunci, conform articolului 20, care a fost intens dezbatut in Camera Deputatilor, vizavi de ce se intampla cu acesti proprietari, care nu sunt putini in Romania, de fond forestier de 10 hectare, sunt aproximativ, conform statisticilor Institutului National de Statistica, aproximativ 780.000. Acesti proprietari, la ora actuala, marea majoritatea dintre ei, au padure care nu este inregistrata padure a fi administrata. Adica suprafata de padure neadministrata in Romania insumeaza 480.000 de hectare. Deci la ora actuala, nefiind administrata, nefiind pazita, oricine are posibilitate sa intre sa defriseze ilegal, sa taie ilegal.

Cristian Leonte: Este noul Cod Silvic in stare sa opreasca taierile ilegale?
Gratiela Gavrilescu: Noul Cod Silvic, in perioada urmatoare cu siguranta va fi promulgat de presedinte si va aparea aceasta promulgare inregistrata si la Monitorul Oficial, Codul Silvic nou reprezinta un progres pentru romani si Romania. Pentru ca vechiul Cod Silvic avea unele lipsuri. Uitati, si lipsa aceasta, ca un proietar care are o padure sub 10 hectare sa nu poata sa beneficieze de propria lui proprietate. Inca ceva, si fac o paranteza, pentru ca este foarte important lucrul acesta, s-a spus, pentru ca este aferenta articolului 20, ca aceste paduri care nu intra in amenajamente de 100 de hectare, vor fi lasate la voia intamplarii. De acolo se va taia ilegal sau defrisa ilegal. Este fals. In primul rand pentru ca ai obligativitate prin acel contract sa nu tai decat cat iti este indicat, iar taierea respectiva este inregistrata in SUMAL si este urmarita prin Radarul Padurii.

Cristian Leonte: Cum va asigurati ca se taie numai cat este legal?
Gratiela Gavrilescu: Dupa ce Codul Silvic va fi promulgat, o sa apara si normele subsecvente, deci un fel de norme metodologice, de aplicare a acestui Cod Silvic. In paralel cu lucrul acesta, pentru ca se vede ca este nevoie clar, pentru ca daca facem o diferenta si urmarim etapa, evolutia taierii, defrisarilor ilegale din Romania de dupa '90, nu spunem de dinainte, o sa vedem pe ce linie ascendenta suntem. Si exista o perioada care demonstreaza ca in 2012-2013 s-a taiat foarte mult ilegal. Si diferentele intre o statistica facuta intre o statistica a Institutului National de Statistica si pe partea cealalta de Institutul de fond forestier diferenta este foarte mare. Si acum, prin aceste metode subsecvente, ne-am gandit in paralel sa reformam total Inspectoratul Silvic Teritorial.

Este una dintre solutii. Pentru ca daca ai un control extrem de important, riguros, o data, in paralel cu cel centralizat prin aceasta introducere si verificare in SUMAL, printr-o singura apasare a tastaturii calculatorului, atat eu ca ministru, cat si cei de la Inspectoratul Silvic si cei de la ocoalele silvice private si de stat, si RNP-ul si toate institutiile care au acces la acest SUMAL pot sa vada fiecare copac efectiv, fiecare metru cub care este taiat dintr-o padure. In paralel trebuie sa dezvoltam o institutie, institutia pentru control. Si nu spun lucrul acesta intamplator. Pentru ca la ora actuala un inspector silvic are arondat ca sa controleze 16,8 hectare. Spuneti-mi dumneavoastra, o persoana fizica, ca sunt eu, ca sunteti dumneavoastra, avem posibilitate? Nu.

Cristian Leonte: Se taie arbori nemarcati, foarte multi. Se transporta arbori nemarcati. Se vand arbori nemarcati.
Gratiela Gavrilescu: De aproximativ 4 luni si jumatate tot urmarim cum este implementat si ce trebuie noi sa mai aducem ca plus la modificari, ca Radarul Padurii sa functioneze exemplar si sa impiedicam, sa stopam aproape spre zero taierea ilegala sau defrisarea ilegala. Si atunci, implementarea acestui radar al padurii iti spune exact. Din momentul in care ai plecat din padure cu incarcatura de masa lemnoasa pe un anumit camion pana la momentul in care iesi din apdure pe soselele nationale. Si atunci, oricare dintre cetateni, si eu si dumneavoastra, putem printr-un singur semnal la 112 sa spunem 'prin fata mea a trecut autovehiculul cu numarul.. Vedeti, are aviz de insotire a marfii sau nu are. S-a taiat legal sau ilegal.

Cristian Leonte: Stiti care sunt slabiciunile acestui sistem. Daca cineva nu sesizeaza un transport, acel transport poate fi folosit cu acelasi numar de identificare de cateva ori pe zi. Daca cineva sesizeaza un transport si constata ca este ilegal, politia opreste si constata ca este ilegal, dar nu poate masura masa lemnoasa. Pana la urma nu stim exact cat se taie ilegal.
Gratiela Gavrilescu: Comparativ cu perioada in care Radarul Padurii nu a aparut, pana stazi, s-a observat grafic pe fiecare luna ca s-au stopat, pana astazi, deci de 4 luni, 30% a fost oprit la sursa si confiscata marfa. Vizavi de masa lemnoasa taiata din padure nelegal, deci care a plecat ori prin documente false, deci printr-un rulaj ...

Cristian Leonte: Stiti bine, conform regulamentului lemnului, in Uniunea Europeana nu poti exporta lemn ori produse finite cu lemn recoltat ilegal. Ar fi o problema pentru fiecare dintre noi.
Gratiela Gavrilescu: Tocmai acest lucru am vrut sa-l scoatem in evidenta, sa vedem, s-a intamplat asa sau nu s-a intamplat asa? Pentru ca daca diferenta aceasta de 8,8 milioane de metri cubi, care este o diferenta extrem de mare, nu se rageseste in date statistice, dar totusi masa lemnoasa s-a taiat, ea inseamna ca trebuie sa se regaseasca undeva pe circuit, dar va dati seama ce lant a fost pus la punct, astfel incat sa poata sa nu se vada sau sa se descopere asa usor aceasta lipsa, aceasta taiere ilegala. Dati-va seama ca fenomenul acesta este totusi, ca sa zic asa, aprofundat de catre unii, de cei care au avut interesul sa nu circule marfa legal inca dupa 1990, cand padurea a fost data in proprietate, suprafetele de padure au fost retrocedate si asa mai departe. Unii au cumparat de la proprietar, altii au incercat sa cumpere drepturile litigioase sau drepturile de proprietate, astfel incat sa poata sa isi acopere foarte bine situatia respectiva.

Cristian Leonte: Timp de cateva luni, a anuntat Guvernul, se pregateste o masura pentru interzicerea exportului de lemn brut, cel putin. De ce a fost nevoie de masura asta?
Gratiela Gavrilescu: Ne-am tot gandit, domne, cum stopam totusi taierea ilegala si sa facem din momentul in care am constatat ca este taiere ilegala sau defrisare ilegala.. cum sa urmarim macar pe o perioada scurta de timp, sa facem un control adecvat si sa putem sa identificam exact zonele si sa luam o masura, astfel incat in perioada respectiva sa vedem exact circuitul masei lemnoase. Si atunci, masura a fost transpusa printr-un proiect de lege care va si pleca la Parlament saptamana aceasta care urmeaza, de luni, sa intre in dezbatere parlamentara proiectul de lege sa fie amendat si sa vedem cum putem modifica proiectul de lege astfel incat pe o perioada temporara exporturile sa fie interzise, dar ce mai este extrem de important, sa se acorde si o licenta la export, pe fiecare transport in parte.

Cei care lucrau in comert exterior stiu sigur ca pana perioada de preaderare existau licente la export. Acum, pentru perioada de dupa aderare, pentru Uniunea Europeana nu mai avem de aceste licente, dar nu ne impiedica nimeni sa avem inca un document in care sa facem cu el dovada ca licenta respectiva pentru masa lemnoasa, fie ca este masa lemnoasa pe bustean, fie ca este cherestea, fie ca este lemn de foc, are in spate o documentare, adica documente fiscale.

Cristian Leonte: Ar putea incepe sa functioneze aceasta licenta de export pentru lemn anul acesta?
Gratiela Gavrilescu: Daca Parlamentul isi va da votul pentru acest proiect de hotarare, cu certitudine da. De aceea v-am spus ca Guvernul a initiat acest proiect de hotarare, sunt mai multe ministere care au trebuit sa colaboreze la elaborarea acestui document, iar Parlamentul va fi, ca si legiuitor, cel care decide.

Cristian Leonte: Cum se poate opri la sursa, pana la urma, taierea ilegala a lemnului si mai ales taierea masiva a padurilor noastre?
Gratiela Gavrilescu: Deci eu v-am spus inca de la bun inceput. Daca SUMAL-ul va functiona asa cum trebuie sa functioneze, daca persoanele care sunt implicate, care trebuie sa predea datele, din momentul in care s-a facut taierea, conform documentelor initiate si bunului de taiere, iar controlul inspectorului silvic se va face conform unei viitoare modificari si actualului cod silvic si a unei implicari printr-o modificare de legislatie a atributiilor lor, atunci cu siguranta nu putem sa spunem ca suntem total multumiti si ca cu siguranta nu se va mai taia ilegal in Romania sau defisa ilegal, dar cu certitudine o sa scadem foarte mult nivelul acestor taieri ilegale.

Cristian Leonte: Si daca nu?
Gratiela Gavrilescu: Vom inaspri si mai tare ... oricum, rolul meu ca ministru este sa reduc foarte mult taierile, bineinteles cu ajutorul specialistilor din domeniu, cu metodele specifice si sa nu avem niciun fel de problema de a incalca alte legi. Eu consider ca daca incepem si aplicam Codul Silvic, daca reformam ITRSV-ul, daca conlucram foarte bine in comisii de lucru, in comandamente mixte, cu politie, cu jandarmi, cu ITRSV-uri, atunci lucrurile vor fi extrem de riguroase. Vom comunica foarte bine cu cetatenii si sa le spunem: 'Vedeti ca exista sistemul Radarul Padurilor, in care ...

Cristian Leonte: Asta functioneaza dupa ce deja copacul a fost doborat.
Gratiela Gavrilescu: Bineinteles ca da. Dar si asta este un mod de a stopa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Deputatii au respins cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic. Legea, adoptata in forma initiala
Deputatii au respins cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic. Legea, adoptata in forma initiala

Plenul Camerei Deputatilor a respins, miercuri, cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic, adoptand legea in forma initiala.

Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu:
Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu: "Romania trebuie sa ingradeasca defrisarile si nu comertul"

Fostul presedinte Traian Basescu se implica in continuare in scandalul legat de modificarea Codului Silvic, in care PSD si Victor Ponta se cearta cu PNL si Klaus Iohannis.

De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn
De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn

Proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic este un subiect "fierbinte" in prezent, fiind un motiv de disputa intre presedintele Romaniei, partidele din Parlament si societatea civila, care ameninta cu noi proteste.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.