Senatorul PNL Varujan Vosganian a fost propus de Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru premiul Nobel pentru literatura

Ultimul update: Vineri 23 Ianuarie 2015 07:20
Data publicarii: Marti 20 Ianuarie 2015 14:57
Categorie: Politic
Varujan Vosganian

Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe Varujan Vosganian, autorul romanului "Cartea soaptelor", pentru premiul Nobel pentru literatura in 2015, se arata pe site-ul araratonline.com, periodic al Uniunii Armenilor din Romania.

In 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania l-a propus pe senatorul PNL Varujan Vosganian, alaturi de Mircea Cartarescu, Nicolae Breban si Norman Manea, pentru premiul Nobel pentru literatura.

Totodata, fragmente din romanul "Cartea soaptelor", de Varujan Vosganian, traduse in 20 de limbi straine, vor fi citite in diverse orase din intreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean. Pe 21 aprilie, Festivalul International de Literatura de la Berlin si Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondiala a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol in urma (zi comemorata de acestia in data de 24 aprilie) in Imperiul Otoman.

Initiativa este sustinuta de sute de oameni de cultura din intreaga lume, printre care Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak si multi altii. In cadrul Zilei mondiale a lecturii le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de cateva dintre cele mai importante personalitati ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtand semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian si Hrant Dink.

Un rol central il va avea, asa cum se arata pe site-ul www.worldwide-reading.com, citat de Mediafax, romanul "Cartea soaptelor", de Varujan Vosganian, aparut la Polirom in anul 2009 (editia a II-a, 2011). La unele lecturi publice in diverse orase ale lumii, cititorilor le vor fi prezentate capitolele sapte si opt ale romanului, in cele peste douazeci de traduceri realizate pana in prezent: spaniola, italiana, germana, franceza, engleza, suedeza, bulgara, maghiara, ceha, poloneza, norvegiana, olandeza, portugheza, portugheza braziliana, ebraica, armeana, turca, rusa, araba, persana.

Romanul a obtinut premiul pentru Cartea anului 2009, acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, premiul "Mihail Sadoveanu", oferit de revista Viata Romaneasca, premiul pentru proza al revistei Arges, premiul "Gheorghe Craciun", oferit la colocviul "Generatia 80", premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, premiul Academiei Romane, acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. De asemenea, a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009. "Cartea soaptelor" a mai obtinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, trofeul Targului de Carte de la Leipzig.

Varujan Vosganian s-a nascut pe 25 iulie 1958, in Craiova. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si primvicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Lucrarile sale includ trei volume de poezie - "samanul albastru" (1994), "Ochiul cel alb al reginei" (2001), "Iisus cu o mie de brate" (2005) -, precum si volumul de nuvele "Statuia comandorului" (1994), pentru care a primit premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

El este si senator al Partidului National Liberal, fiind presedinte al Comisiei economice, industrii si servicii.

La editura Polirom a publicat recent volumul "Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri", editie cartonata, disponibil si in editie digitala. Volumul a fost nominalizat recent la premiile revistei Observator cultural, sectiunea "Proza".

 
Varujan Vosganian Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Varujan Vosganian Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Varujan Vosganian a demisionat din functia de ministru al Economiei. Daniel Chitoiu va fi interimar
Varujan Vosganian a demisionat din functia de ministru al Economiei. Daniel Chitoiu va fi interimar
DIICOT: Videanu si Vosganian numeau la Romgaz
DIICOT: Videanu si Vosganian numeau la Romgaz "marionete" controlabile in interesul lui Niculae
130 mil paguba si siguranta nationala afectata. De ce DIICOT cere urmarirea lui Videanu si Vosganian
130 mil paguba si siguranta nationala afectata. De ce DIICOT cere urmarirea lui Videanu si Vosganian
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lia Olguta Vasilescu
Olguța Vasilescu cere OUG privind amnistia și grațierea
Neînțelegeri în coaliția de la guvernare, din cauza ordonanțelor privind Codurile penale
Încă o demisie din PSD. Un fost primar și-a anunțat retragerea din partidul lui Dragnea
Primari din PSD ar pune la cale să se alăture Alianței Vestului
Scandal la Parlament. Președintele PMP a părăsit lucrările Birourilor permanente
Tăriceanu, despre OUG privind codurile penale: ”Nu am văzut ordonanţa”
Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, proiect de lege, imunitate
Rădulescu: OUG privind Codurile penale nu va cuprinde prevederi referitoare la amnistie şi graţiere
Parlamentarii au făcut ping-pong cu destinele persoanelor cu handicap grav: ”Este un abuz”
Ideea deputatului PSD Cătălin Rădulescu: cât de ușor scapi dacă faci evaziune
Ludovic Orban, despre OUG pe Codurile Penale: ”Trebuie să fim cu ochii în patru”
Ce s-ar ascunde în spatele OUG cu privire la Codurile Penale: ”Maschează dorinţa lor”
Alte două orașe din țară vor să se alăture Alianței Vestului. ”Nu au nicio vină cei din sudul ţării”