Șeful SIE, Gabriel Vlase, audiat în Parlament: ”Încă din 2023 au apărut încercări de influențare a opiniei publice”
Șeful Serviciului de informații Externe, Gabriel Vlase, a fost audiat, marți, în Parlament, după scandalul provocat de acuzațiile că ar fi participat la curse de Formula 1 în plină criză de securitate, folosind un avion privat.
În același timp, Vlase a fost întrebat și de situația provocată de influențarea procesului de votare în timpul alegerilor prezidențiale.
Deputatul Nicu Fălcoi, vicepreședintele Comisiei de Control al SIE, spune că șeful SIE a declarat că încă din 2023 au existat încercări de influențare a opiniei publice.
”Încă din 2023, din informațiile pe care le-am primit astăzi de la Serviciu de Informații Externe, au apărut încercări de influențare a opiniei publice, nu neapărat a alegerilor, prin informații false apărute, prin crearea de tot felul de grupuri de influență, unele și pe rețelele sociale, dar nu numai pe rețele sociale. Sunt grupuri de influență create în toată lumea asta, în toată Europa. Rusia în acest moment acționează nu numai în România. România a fost în acest moment în prim-planul acțiunilor Rusiei, dar Rusia acționează în acest moment în toată Europa, în toate țările din Europa, vedem ce se întâmplă cu alegerile, vedem cum extremismul câștigă tot mai mult teren. Tocmai din aceste cauze, pentru că se pune foarte mare presiune pe populație, cu dezinformare foarte multă, în primul rând, și cu promisiuni, de cele mai multe ori fanteziste, că am asistat și în această campanie electorală la tot felul de promisiuni fanteziste” - a declarat deputatul Fălcoi.
De ce nu s-au luat măsuri, dacă s-a știut încă din 2023 de aceste încercări de ”influențare”? Deocamdată, parlamentarii nu au un răspuns clar.
Reporter: Ce măsuri a luat SIE în această perioadă, în afară de a informa decidenții.
Deputatul Nicu Fălcoi: ”SIE nu poate să ia alte măsuri în afară de informarea decidenților. SIE nu are atribuții pe nimic din ce înseamnă zona internă a țării. În exterior, acolo unde își desfășoară activitatea SIE culege informații, pe care le transmite decidenților.”
Reporter: Și atunci, dacă au existat aceste informații încă de anul trecut, unde s-a greșit și nu s-a intervenit mai repede?
Deputatul Nicu Fălcoi: ”Asta nu pot să vă spun, pentru că informațiile au venit progresiv, încă de anul trecut. Unde s-a greșit? Sigur, este o greșeală undeva, pentru că altfel nu am fi ajuns la anularea unor alegeri. Adică e prima oară când se întâmplă așa ceva, e clar că este o situație deosebită, e clar că aici, la un moment dat, cineva nu și-a făcut treaba așa cum ar trebui. Acum, eu cred că viitorul Parlament chiar are o misiune importantă să descopere până la urmă cine nu și-a făcut această treabă, pentru că trebuie vorbit, trebuie să avem, cum să vă zic eu, audieri, nu numai în comisia de control a SIE, trebuie să fie audieri foarte serioase și în comisia de control SRI, și în comisia de apărare în ceea ce privește alte servicii”.
Judecătorii Curții Constituționale au decis anularea rezultatelor obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, o premieră istorică în România, după ce președintele Klaus Iohannis a desecretizat documentele przentate în cadrul CSAT.