Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgență: „O ultimă soluție”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, la ora 18:00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după o ședință la care au luat parte mai mulți membri ai Guvernului.

 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

 

- Românii vor avea acces la servicii de sănătate de calitate, de care vor beneficia în spitale moderne, la standarde europene.

- Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro și suntem determinați să o folosim la maximum.

- Joi voi avea o întâlnire cu Ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației.

Citește și
Tătaru, despre starea de urgență: ”Dacă unii vor cu tot dinadinsul”. Care este cel mai negru scenariu
Tătaru, despre starea de urgență: ”Dacă unii vor cu tot dinadinsul”. Care este cel mai negru scenariu
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

- E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației în contextul în care România a atins aproape 1.200 de cazuri de infectare sunt importante acum.

- Trebuie să ținem sub control epidemia.

Despre alegerile locale din noiembrie

 

- E nevoie de alegeri, dar suntem în mijlocul unei pandemii care poate se agravează, poate nu. Ce câștigăm dacă amânăm acum alegerile? În iarnă pandemia s-ar putea suprapune cu gripa. Trebuie să evaluăm situația. Dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri specifice, se pot organiza alegeri.

- Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la cumpărături. Ce va fi greu de organizat este campania electorală. Până la mijlocul lunii august trebuie să ținem cont de aceste lucruri și se va lua o decizie.

- Vreau să despărțim discuția politicianistă de discuția pe fapte. OMS a făcut multe afirmații și multe anunțuri, iar unul dintre anunțuri este dat recent, spunând că această pandemie nu are mai multe valuri, are mai un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcție de anotimp.

Majorarea alocațiilor 

 

- Ne găsim într-o situație complicată nu doar epidemiologic, ci și economic și electoral. Noi ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorința sinceră la putința sinceră de multe ori e o cale mai lungă.

- În condițiile în care economia românească se contractă, veniturile la bugetul statului s-au modificat semnificativ. În loc de un deficit de 3% vom avea un deficit considerabil mai mare. Deja am depășit deficitul calculat pentru întregul an. Ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate inițial să fie făcute.

- PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocațiilor pentru copii și s-a obținut acest lucru. PSD a vrut să copieze acest model și a propus o nouă dublare, care nu va fi posibilă de azi pe mâine. Poate devine posibilă în etape. Primul pas cu siguranță va putea fi făcut destul de repede, aștept Guvernul să vină cu un calcul și vom avea o creștere a alocațiilor.

Creșterea pensiilor

 

- Un lucru similar pot să vă spun și despre pensii. O creștere de 40% nu e posibilă, nu sunt banii. E rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor, nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costul recesiunii. Pensiile vor crește. Punct și clar. Cât va fi această creștere va calcula Guvernul.

Restricții

 

- Am ajuns de la câteva zeci de cazuri pe zi la peste 1.000 de cazuri noi. E clar că trebuie să facem ceva, sunt măsuri simple. Masca e o măsură simplă. Nimeni nu poartă mască de plăcere, dar așa putem combate virusul. Cealaltă măsură e distanțarea socială și este impusă.

- Trebuie să fim realiști. Ce vrem? Să dăm frâu bolii să ajungem o națiune bolnavă? Eu personal sunt convins că ne dorim să îngrădim răspândirea acestei pandemii.

Vaccin contra Covid-19

 

- Avem de gând să achiziționăm și vaccinul în măsura în care va fi disponibil și alte tratamente. Ministerul Sănătății a întreprins pașii necesari ca să fim în pas cu celălalte țări din UE, în măsura în care acesta va fi disponibil. Suntem prinși în procedură.

Vina Guvernului în situația actuală din România

 

- Datele arată ceva destul de clar: pe timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată. Am avut o creștere și atunci, dar numărul persoanelor infectate a intrat apoi în descreștere. În starea de alertă, au intervenit decizii ale ÎCCJ care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă.

- O etapă notabil de negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. PSD a tras de timp într-un mod cinic pe care nu l-a bănuit nimeni. Au ținut această lege săptămâni în Parlament, timp în care s-a cristalizat impresia că lucrurile nu sunt grave. 

Deschiderea noului an școlar

 

- Este o situație de extremă importanță și mă preocupă mult. Am avut numeroase discuții, sper că săptămâna viitoare vom avea câteva scenarii ce pot fi făcute publice. Școala sigur nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu va dispărea în septembrie.

- Va fi complicat să avem doar școală online, deci ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Cum vom decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le gândim și pe care le vom lua sunt gândite pentru siguranța copiilor, a cadrelor didactice și pentru a asigura un proces educațional de calitate.

Revenirea la starea de urgență

 

- Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există o altă soluție. Vreau să cred că românii vor o altă soluție, că românii vor respecta regulile, să nu ajungem în situația în care nu mai putem controla răspândirea acestei boli. Sunt încrezător că împreună vom reuși să depășim această epidemie rezonabil, să nu mai avem un număr mare de cazuri noi. Consider reintrarea în starea de urgență, care ar afecta libertăți și drepturi civile, o ultimă soluție. 

- Nu consider că există o situație scăpată de sub control, dar sunt focare unde numărul de pacienți e foarte mare. Sistemul de sănătate face față, persoanele care nu găsesc locuri sunt transferate în alte unități. Am convocat pentru mâine o ședință cu responsabilii din sănătate, vă fac apoi declarații. Momentan nu am semnale că situația e scăpată de sub control.

Situația din spitale

 

S-au luat multe măsuri și am reușit cu măsurile luate să facem față pandemiei până acum. Orice sistem public are limite, am văzut asta și în alte țări din Europa, cu sisteme foarte bune. Nu îmi doresc să ajungem în această situație.

- Dați-mi voie să îmi exprim admirația și respectul pentru cei din linia întâi. Ei lucrează, fac față și au ținut epidemia sub control. Să fim serioși, dacă vrem ca lucrurile să fie bine gestionate să îi ajutăm: să purtăm mască, să păstrăm distanța, să prevenim astfel supraaglomerarea spitalelor din România.

Comportamentul Guvernului în timpul pandemiei (achiziții UNIFARM)

 

- E nevoie de respectarea acestor reguli de către toată lumea. Dar să nu confundăm acțiunea unor persoane cu acțiunile generale. Guvernul și-a făcut treaba. În perioada stării de urgență a fost un regim special de achiziții. Am anunțat și atunci că legea trebuie respectată. Cine nu a respectat legea sau a încercat fraudulos să se îmbogățească vor fi prinși și trași la răspundere.

Dosarul 10 august

 

- Atâta vreme cât suntem într-o procedură în derulare, aceste chestiuni pot fi lămurite de cei care au chestiunea în derulare. Nu cred că vă așteptați de la președintele României să vă dea detalii de procedură. Dacă cineva a greșit în această procedură, se va ajunge, eventual, la un demers de tip administrativ. În acest moment, dosarul a ajuns la Procurorul General, care studiază speța. Am încredere că deciziile în final vor fi cele corecte și vom avea o justiție dreaptă.

Despre cei care nu cred în Covid-19

 

- Am văzut politicieni care încearcă să spună că această pandemie e exagerată și cred că au greșit profund. Asta se întâmplă când politicieni cinici folosesc crize sanitare din motive electorale. Există persoane care neagă existența bolii. Psihiatrii ne spun că sunt două motive: din necunoștiință sau frică. Virusul se răspândește, dar avem soluții. Trebuie să respectăm măsurile impuse.

Declarațiile pot fi urmărite AICI

 

Klaus Iohannis a convocat miercuri o nouă şedinţă pe tema fondurilor europene, la care participă premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, şi miniştrii Finanţelor, Economiei, Fondurilor Europene şi Transporturilor.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 29 iulie a.c., ora 14:30, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode”, a anuțat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în urmă cu o săptămână, după o şedinţă similară, că planul pentru atragerea fondurilor europene care sunt alocate României în exerciţiul bugetar 2021 – 2027 este ca şi finalizat, lucrându-se la ultimele finisaje. Şeful statului afirmă că trebuie ”un plan solid, bun, aplicabil”, care să fie gata la timp pentru ca, de data aceasta, să fim pregătiţi de atragerea tuturor fondurilor europene, relatează News.ro.

”După cum probabil s-a aflat, ieri a ajuns la un acord în Consiliul European şi României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene în următorii ani. Este o sumă foarte mare şi, cu aceşti bani, dragi români, vom fi în situaţia, nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui România, deci să intervenim în economie şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună”, a afirmat, miercuri, Klaus Iohannis, la finalul sedinţei pe tema fondurilor europene pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie în care precizează că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea, PE susţinând că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”.

Instituţia mai arată că propunerea Consiliului nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.

PSD susţine că este posibil ca negocierile privind ajutoarele financiare primite de ţările Uniunii Europene să fie reluate, „având în vedere dezvoltările din Parlamentul European” iar în acest context social-democraţii îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să obţină un mandat din partea Parlamentului înainte de a merge la negocieri şi să prezinte un raport parlamentarilor după finalizarea acestora.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Bugetarii care vor avea salariile mărite cu 25%. Iohannis a promulgat legea
Bugetarii care vor avea salariile mărite cu 25%. Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea conform căreia se acordă o majorare salarială de până la 25% personalului care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate secret de stat.

Tătaru, despre starea de urgență: ”Dacă unii vor cu tot dinadinsul”. Care este cel mai negru scenariu
Tătaru, despre starea de urgență: ”Dacă unii vor cu tot dinadinsul”. Care este cel mai negru scenariu

Ministul Sănătății nu crede că vom reveni la starea de urgență, doar dacă nu vor dori unii asta ”cu tot dinadinsul” prin încălcarea regulilor de protecție.

Iohannis a promulgat legea prin care se acordă gratuit 30 de măști pe lună pentru anumite categorii de persoane
Iohannis a promulgat legea prin care se acordă gratuit 30 de măști pe lună pentru anumite categorii de persoane

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care stipulează că anumite categorii de persoane vor primi gratuit un set de 30 de măşti de protecţie pe lună, scrie Agerpres. 

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.