Şedinţa de Guvern a fost reluată. Alocarea unei sume pentru unităţi administrativ-teritoriale, pe ordinea de zi

23-12-2019 09:07

sedinta de Guvern

Guvernul s-a reunit, luni, în şedinţă, pentru a analiza amendamentele depuse de parlamentari la proiectele de lege pe care a urmat asumarea răspunderii. Luni seară, ședința de Guvern a fost reluată.

UPDATE. Guvernul României a aprobat alocarea sumei de 112,697 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru asigurarea cheltuielilor urgente necesare funcţionării primăriilor din 284 localități.

UPDATE. Şedinţa de Guvern a fost reluată, luni seară, la Palatul Victoria, iar pe ordinea de zi se află o hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale.

Știrea inițială:

Şedinţa Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe aceste proiecte a fost programată la ora 16,00.

La ora 15.30 ședința de Guvern a fost supendată, pentru ca membrii Guvernului să ajungă în Parlament, la asumarea răspunderii.

Premierul Ludovic Orban a acceptat unele amendamente depuse de USR, iar unele dintre acestea îi vizează pe aleșii locali. Premierul spune că a acceptat să amâne cu un an intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari și pentru președinții de Consilii Județene.

Pe de altă parte, cei de la USR au cerut și o finanțare mai mare pentru proiectele de infrastructură, astfel că sunt șanse mari ca proiectele vizând construcția de autostrăzi să primească mai mulți bani în 2020.

În schimb, premierul Ludovic Orban a respins în bloc amendamentele venite din partea PSD, pe motiv că deficitul bugetar ar crește foarte mult - asta în condițiile în care acest gol bugetar este estimat la peste 40 de miliarde de lei în 2020.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, în şedinţa de luni urmează să fie analizate amendamentele la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, la proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 şi la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Premierul Ludovic Orban a declarat miercurea trecută că a decis angajarea răspunderii Guvernului pe cele trei proiecte pentru atingerea obiectivului fundamental pe care îl are Guvernul - acela de a oferi românilor, până la data de 31 decembrie, un buget de stat care să se bazeze pe realităţile economice.

El a adăugat că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să poată fi finalizat bugetul în termenul pe care Guvernul l-a stabilit.

Orban a spus că Guvernul PNL este hotărât să îşi angajeze răspunderea pentru "corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări".

"Ordonanţa de urgenţă 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Fiind o ordonanţă care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei şi a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaţilor este egală aproape cu zero. Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele", a afirmat premierul.

* Pe ordinea de zi a şedinţei de luni se află şi alte acte normative: hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Aeroportului Internaţional "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa şi hotărârea privind scoaterea unor imobile din inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, aflate în administrarea Aeroclubului României.

 

 

Sursa: Agerpres, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO