Dăncilă, surprinsă de avertismentele UE: ”Declarația lui Timmermans a produs neclarități”
Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat miercuri surprinsă de mesajele de avertisment transmise de oficialii Comisiei Europene, ai Parlamentului European și de reprezentanți ai ambasadelor din 12 țări despre statul de drept din România.
UPDATE 18:35 La finalul şedinţei de Guvern, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu şi purtătorul de cuvânt Nelu Barbu au făcut declaraţii de presă despre actele adoptate. Purtătorul de cuvânt a precizat că s-a adoptat o ordonanţă pe tema justitiei privind protecţia victimelor criminalităţii, implementând astfel directiva 29/2012 a Uniunii Europene. Nu ar fi vorba de vreo modificare a codurilor.
Șeful Guvernului a declarat că este surprinsă de declarațiile prim vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ”având în vedere că a existat și există deschidere totală”.
”Declarația lui Timmermans a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul.” - a spus Dăncilă.
Dăncilă şi-a exprimat speranţa că în discuţiile din Colegiul comisarilor referitoare la România, de această dată comisarul român a susţinut România.
"M-au surprins declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat şi există deschidere totală în privinţa paşilor pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experţi, s-a lucrat la nivel de experţi, atât din partea Comisiei Europene, cât şi din partea Ministerului Justiţiei. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta şi că va exista transparenţă. De aceea, declaraţia prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans de azi a produs neclarităţi şi nu i-am înţeles rostul, pentru că nu este pliată pe realitatea existentă.
Am să am o discuţie cu domnul prim-vicepreşedinte legată de aceste aspecte. Ştiu că a fost astăzi o discuţie în Colegiul Comisarilor şi sper că comisarul român a susţinut de această dată România", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a răspuns şi criticilor formulate de 12 ambasade, afirmând că a încercat să discute cu ambasadorii respectivi, dar nu s-a putut şi le-a solicitat acestora să arate respect pentru România.
"Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor şi domnilor ambasadori că suntem în România şi că port dialog cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităţilor din ţara din care fac parte pentru că, în niciun stat ambasadori nu fac agenda primului ministru şi eu nu am să permit acest lucru.
Trebuie să arate respect pentru România aşa cum ambasadori noştri în fiecare stat au respect pentru statul respectiv", a susbliniat premierul.
Ea ţinut să menţioneze că "această situaţie destul de neplăcută a fost creată de declaraţiile repetate pe justiţie ale preşedintelui României".
Comisia Europeană a avertizat România
Comisia Europeană a avertizat România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect.
Oficialul european a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.
Ședință de Guvern
Executivul s-a reunit miercuri în şedinţă, iar pe ordinea de zi se află, printre altele, şi un proiect de hotărâre prin care se suplimentează cu 9.000.000 de lei bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Banii sunt necesari în vederea acoperirii unor cheltuieli ocazionate de vizita în România a Papei Francisc.
Potrivit ordinii de zi, citată de Agerpres, în şedinţa de Guvern urmează să se aprobe un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului SGG din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în vederea susţinerii activităţii cultelor religioase din România.
"Pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de organizarea vizitei în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc, în perioada 31.05 - 02.06, se aprobă suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2019 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, cu suma de 9.000 mii lei", se arată în proiectul de hotărâre.
În proiect se menţionează că Secretariatul General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va controla modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale, a sumei alocate.
Totodată, Guvernul ar putea aproba în şedinţă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ''Dublarea liniei de cale ferată între staţiile Mogoşoaia şi Baloteşti''.
Pe agenda întâlnirii Executivului figurează şi un proiect privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată în cazul lucrării de utilitate publică de interes naţional ''Drum Expres Craiova - Piteşti şi legăturile la drumurile existente'', Tronsonul 1, aflate pe raza localităţilor Craiova, Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti din judeţul Dolj.
Miniştrii vor dezbate şi o serie de memorandumuri, printre care şi cel cu tema "Aprobarea prezentării candidaturii României pentru organizarea celei de-a 21-a ediţii a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din anul 2022'' şi un memorandumul referitor la adoptarea Codului de conduită al membrilor Guvernului României.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: bani, sedinta de Guvern, buget, papa francisc, viorica dancila, vizita papei,
Dată publicare:
03-04-2019 15:57