România, avertizată de Comisia Europeană: ”Să ajungă urgent la un proces de reformă corect”

×
Codul embed a fost copiat

Comisia Europeană a avertizat miercuri România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect.

Oficialul european a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres”, a afirmat Timmermans.

Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari”, a continuat înaltul oficial european.

Citește și
comisia europeana
Comisia Europeană, despre referendumul pe tema Justiției: "Poziția noastră este cunoscută"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Timmermans a declarat că în ultima perioadă a dat ”toate indiciile necesare” Guvernului român, să nu facă modificări care contravin cu principiile Uniunii Europene, în ceea ce privește statul de drept.

Oficialul european a mai spus că a avut mai multe discuţii cu premierul Dăncilă în ultimele două luni.

”Am cerut rezultate cât mai urgent. Le-am arătat foarte clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Avem nevoie de măsuri urgente. Am discutat despre proiectele de OUG, despre transpunerea directivelor europene şi secţia specială pentru magistraţi. Din păcate, nu am putut să tragem concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci comisia va trebui să facă ceva concret, cu mijloacele pe care le are la îndemână”, a mai declarat prim-vicepreşedintele CE.

Timmermans a spus că, dacă este bine informat, „s-ar putea să se ia hotărâri, decizii” care să ducă la ce spunea înainte privind regresul.

„Atunci Comisia ar urma să reacţioneze imediat, în termeni de zile. Nu e timp de pierdut, dacă există motiv să reacţionăm imediat, o s-o facem în termen de câteva zile”, a avertizat el.

Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va acţiona imediat”, a mai declarat Timmermans.

Recent, Margaritis Schinas, purtător-şef de cuvânt al executivului comunitar, a confirmat că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi premierul Viorica Dăncilă au avut o convorbire telefonică pentru a discuta despre cele două ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Luni, preşedintele României Klaus Iohannis a avertizat Guvernul ca până la referendum să nu dea OUG pe justiţie şi pe politica penală.

Sinteza declarațiilor prim vicepreședintelui  Comisiei Europene, Frans Timmermans:

Frans Timmermans
- Îmi exprim sincera dorință ca această dezbatere să nu existe doar la Bruxelles.

- Colegiul a convenit cu o nouă procedură de infrigement împotriva Poloniei.

- Este o încălcare a art.19 și 27 privind funcționarea Uniunii Europene.

- Am informat colegiul cu privire la situația din România. România trebuie să ajungă urgent la un proces de reformă corect, asta înseamnă pași înainte, nu înapoi. Aș vrea să avertizez România, Guvernul român, să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar. Am avut mai multe convorbiri cu doamna premier Dăncilă, în ultimele luni. Am cerut rezultate cât mai urgent. Am arătat că doar a vorbi de dragul vorbei nu este suficient. 

- Am reușit să reîncep discuțiile la nivel tehnic, dar nu am putut să tragem concluzia că România se află pe drumul cel bun. Dacă acestea nu vor fi rezolvate, atunci Comisia va trebuie să facă ceva concret.

Comisia Europeană trebuie să acţioneze pentru a salva statul de drept

„Comisia Europeană trebuie să acţioneze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta, miercuri, starea statului de drept în România”, a anunţat marţi, într-un mesaj pe Twitter, Mina Andreeva, purtător de cuvânt al CE.

Potrivit acesteia, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, marți, la o dezbatere Euranet (consorţiul posturilor publice de radio din Europa), că susține adoptarea unor noi instrumente care să apere domnia legii în statele membre în viitor, informează News.ro.

"Comisia ar trebuie să întocmească o dată sau de 2 ori pe an un raport privind respectarea domniei legii în statele membre. Avem nevoie de o evaluare obiectivă", este de părere Juncker.

Miercuri este programată şi şedinţa Guvernului de la Bucureşti.

Premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-au întâlnit de mai mult ori în luna martie şi au decis şi constituirea unui grup de lucru în legătură cu modificările legislaţiei în domeniul justiţiei din România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Jurnalul Oficial al UE a publicat motivele pentru care Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană
Jurnalul Oficial al UE a publicat motivele pentru care Dragnea a dat în judecată Comisia Europeană

Cererea de chemare în judecată a Comisiei Europene, formulată de președintele PSD Liviu Dragnea, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Comisia Europeană, despre referendumul pe tema Justiției:
Comisia Europeană, despre referendumul pe tema Justiției: "Poziția noastră este cunoscută"

Președintele Iohannis a anunțat convocarea unui referendum pe 26 mai pe tema justiției. În acest sens, Comisia Europeană a subliniat că România trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă.

Comisia Europeană cere Guvernului român să nu blocheze selecția fostei șefe a DNA la şefia Parchetului european
Comisia Europeană cere Guvernului român să nu blocheze selecția fostei șefe a DNA la şefia Parchetului european

Comisia Europeană a cerut României să coopereze pentru desemnarea procurorului-şef european. Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, s-a referit explicit la activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din justiţie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.