CSAT a decis retragerea celor 178 de jandarmi si politisti romani din Kosovo
Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au mai aflat si: strategia de privatizare a CFR Marfa, descentralizarea serviciului politienesc si combaterea evaziunii fiscale.
CSAT a decis, in sedinta de luni, retragerea celor 178 de jandarmi si politisti romani din Kosovo, odata cu terminarea turului de serviciu, programata pentru luna decembrie, detaliile urmand a fi stabilite cu partenerii europeni.
"CSAT a analizat Raportul privind prezenta Romaniei cu jandarmi si politisti in Kosovo si a hotarat retragerea celor 178 de jandarmi si politisti romani, odata cu terminarea turului de serviciu, programata pentru luna decembrie a.c.. Detaliile actiunii de retragere vor fi stabilite in coordonare cu partenerii europeni", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
La sedinta au participat prim-ministrul Romaniei, Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maio,; seful Statului Major General, general-maior stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan.
La sedinta au mai participat, in calitate de invitati, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, si secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Ioan Dascalu.
Sedinta CSAT a inceaput la ora 14.00, la Palatul Cotroceni si a avut urmatoarele teme de discutii:
-►prezenta Romaniei cu jandarmi si politisti in Kosovo
-► conceptia de reconfigurare a sistemului de ordine publica prin descentralizarea serviciului politienesc in slujba cetateanului
-► proiectul Hotararii de Guvern pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» S.A. si a mandatului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru realizarea acesteia
-► activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale
-► activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a fenomenului infractional la nivelul porturilor maritime" - se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Precedenta reuniune a CSAT a avut loc in data de 27 iunie.
In timp ce Compania Nationala de Cai Ferate primeste subventii de la stat pe numar de calatori, companiile private obtin banii in functie de numarul de curse.
Guvernul a convenit cu FMI vanzarea unui pachet de 20% din actiunile CFR Marfa si a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom.