Scandalul USL, cazul judecatorului Barsan. De la ce a pornit cearta lui Ponta cu Stanescu

Sorin Rosca Stanescu, Crin Antonescu, Victor Ponta

Cele doua mari partide care fac parte din coalitia de guvernare a Uniunii Social Liberale, PNL si PSD, sunt la un pas sa rupa protocolul de colaborare din cauza scandalului creat de liberalul Sorin Rosca Stanescu, sustinut puternic de Crin Antonescu.

Totul a inceput dupa ce la inceputul lunii aprilie 2013, in Senat, a fost creata o comisie care are drept scop anchetarea modului in care s-a realizat interceptarea convorbirilor judecatorului roman la CEDO, Corneliu Barsan.

Presedintele Senatului a citit, inaintea dezbaterii proiectului pentru infiintarea comisiei de ancheta, o adresa primita de la presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Georgian Pop, in care se preciza faptul ca a fost realizata o prima ancheta in acest caz.

"In data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat in baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugamintea judecatorului Corneliu Barsan, printr-o scrisoare transmisa acestuia in data de 22 martie 2013, sa furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le detine privind posibila implicare a SRI in acest caz, elemente de natura sa sprijine activitatea noastra de control.

Urmare a demersurilor demarate de comisie in acest caz, va comunicam urmatoarele: unu, pana la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecator Corneliu Barsan; doi, concluzia rezultata in urma verificarilor efectuate de comisie este aceea ca domnul Corneliu Barsan nu a facut obiectul niciunui act de autorizare emis in conditiile legii nr 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si nu constituit obiectul unei preocupari informativ-operative din partea SRI, direct sau in cooperare cu alte institutii", a citat Crin Antonescu.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Cazul Stanescu e cea mai mare criza a USL. Daca nu se face nimic, nu mai putem merge impreuna

Obiectivele comisiei privesc "inventarierea si studierea tuturor documentelor oficiale vizand acest caz, verificarea modului in care s-a dat aprobarea acestor interceptari si temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul in care au fost respectate deciziile CEDO in materie".

Comisia de ancheta era formata din 12 membri si are termen pentru depunerea raportului pe 30 iunie 2013.

Presedintele Comisie de ancheta in cazul judecatorului Barsan, senatorul PSD Georgica Severin, a declarat ca senatorii PNL si-au anuntat demisia din acest for, fiind nemultumiti ca a fost adoptata propunerea sa (a lui Georgica Severin) de solicitare a unui punct de vedere al Comisiei juridice.

Severin declarat ca in cadrul sedintei de marti a propus la nivelul Comisiei solicitarea unui punct de vedere al Comisiei juridice a Senatului cu privire la desfasurarea anchetei acestui for, in conditiile in care dosarul in care este implicata familia judecatorului CEDO nu a ajuns la final.

"Tinand cont de faptul ca exista mai multe actiuni la diverse nivele de instanta ale familiei Barsan, apropo de problema lor, a fost discutia daca poate exista o interferenta intre actul de justitie, aflat pe diverse nivele de instanta si activitatea Comisiei. Aici a fost o diferenta de optiune, eu am propus si Comisia a votat cu opt voturi sa cerem un punct de vedere al Comisiei juridice sa vedem daca exista acest risc de interferenta. Comisia juridica este condusa de Tudor Chiuariu, deci nu se poate spune ca e o chestiune politica, dar in acelasi timp nu poti sa-ti asumi ca interferezi peste niste aspecte de justitie", a declarat senatorul PSD.

Severin a precizat ca reprezentantii PNL a sustinut ca intai sa fie audiat judecatorul Corneliu Barsan si apoi sa fie solicitat punctul de vedere al senatorilor juristi. El a mentionat ca pana in acest moment judecatorul Barsan nu a transmis documente si elemente solicitate de Comisia de ancheta.

Senatorul PSD a mentionat ca discutia din Comisia de ancheta privea o chestiune de forma si nu de fond, precizand ca solicitarea pentru emiterea unui punct de vedere din partea Comisiei juridice va fi redactata si transmisa.

 

Demisiile liberalilor din Comisia de ancheta

Patru senatori PNL au demisionat din Comisia de ancheta a cazului judecatorului Corneliu Barsan: Sorin Rosca Stanescu, Sorin Iliesiu, Victor Ciorbea si Corneliu Dobritoiu. Ei au afirmat ca prin acest gest protesteaza fata de incercarea majoritatii PSD din Comisie de a musamaliza incalcarea imunitatii diplomatice a magistratului roman la CEDO.

"Am avut convingerea ieri, cand am demisionat, ca cei opt colegi care alcatuiau majoritatea in cadrul comisiei doreau cu orice pret sa musamalizeze o incalcare flagranta a imunitatii judecatorului Corneliu Barsan si a sotiei lui, incalcare care s-a savarsit pana la data de 29 noiembrie 2011, cand sotiei i-a fost ridicata imunitatea de catre plenul CEDO (...) Noi ne-am retras, acum se poate inmormanta oricand si comisia si orice ancheta in cadrul comisiei", a spus miercuri senatorul Victor Ciorbea, intr-o declaratie de presa sustinuta alaturi de colegii sai Sorin Rosca Stanescu, Sorin Iliesiu si Corneliu Dobritoiu.

Cei patru au aratat ca gestul lor de a se retrage din comisie a fost sustinut de catre presedintele PNL, Crin Antonescu, iar chiar daca la nivelul Senatului se va discuta martea viitoare situatia si s-ar putea decide cu privire la inlocuirea lor, din partea PNL nu exista alti parlamentari doritori sa intre in aceasta comisie.

Victor Ciorbea a argumentat ca majoritatea din comisia de ancheta a refuzat de trei ori solicitarea din partea senatorilor PNL de a-l audia pe judecatorul Barsan. "Cei opt nu au vrut nicidecum sa il audiem, pentru ca prin declaratiile sale puteau sa iasa inca de pe acum incalcarile flagrante de catre autoritatile romane a imunitatii diplomatice", a spus Ciorbea.

Senatorul liberal a spus ca este doar un "pretext pentru musamalizare" solicitarea unui punct de vedere de la Comisia juridica privind desfasurarea anchetei parlamentare in acest caz, avand in vedere faptul ca poate interfera cu actul de justitie in dosarele din instanta care vizeaza cazul Barsan. Ciorbea a mai afirmat ca are "certitudinea" ca au existat interceptari ilegale ale convorbirilor judecatorului Barsan si sotiei acestuia.

De asemenea, Sorin Rosca Stanescu a sustinut ca "ingroparea" activitatii comisiei a fost dorita de catre membrii PSD ai acesteia, el aratand ca la varful conducerii PSD a existat o reticenta fata de anchetarea cazului de posibila incalcare a imunitatii diplomatice. "De ce anume, nu stiu, pot sa banuiesc legaturile care exista la varf cu domnul George Maior (...) Am certitudinea ca, fara sa vrem, incercand sa aflam adevarul in legatura cu aceasta interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav si nu m-as mira ca intr-o buna zi sa aflam ca la capatul firului este presedintele Traian Basescu si directorul SRI", a mai afirmat Stanescu.

Acuzatiile lui Victor Ponta

Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat - in ceea ce priveste comisia senatoriala de ancheta in cazul interceptarii judecatorului CEDO, Corneliu Barsan - ca aceasta ar fi fost facuta de Rosca Stanescu "ca sa aiba de unde sa-si dea demisia".

"El are propria lui agenda, nu are legatura nici cu USL, nici cu nimic altceva. De ce a facut-o, ca sa-si dea demisia? E circ", a mai sustinut Ponta. El a justificat ca presedintia comisiei de ancheta in cazul Barsan este detinuta de senatorul PSD Georgica Severin, deoarece astfel ar fi fost repartizata functia pe "algoritmul parlamentar".

Totodata, Ponta a apreciat ca Severin "a procedat foarte corect" in cadrul comisiei de ancheta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tottenham a răspuns ofertei de 50.000.000 de euro pentru Radu Drăgușin
NEWS ALERT Tottenham a răspuns ofertei de 50.000.000 de euro pentru Radu Drăgușin
Citește și...
Ponta: Multi din PSD spun ca Stanescu vorbeste cu voie; eu nu cred, dar astept o dovada de la PNL
Ponta: Multi din PSD spun ca Stanescu vorbeste cu voie; eu nu cred, dar astept o dovada de la PNL

Liderul PSD, Victor Ponta, afirma ca multi membri din partid insista ca Rosca Stanescu are permisiunea conducerii PNL pentru a-i critica pe social-democrati, dar ca el considera ca acesta vorbeste "de capul lui".

Ponta: Cazul Stanescu e cea mai mare criza a USL. Daca nu se face nimic, nu mai putem merge impreuna
Ponta: Cazul Stanescu e cea mai mare criza a USL. Daca nu se face nimic, nu mai putem merge impreuna

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma ca nu este multumit de solutia PNL in cazul lui Rosca Stanescu si arata ca acesta a continuat criticile la adresa PSD, generand astfel cea mai mare criza a USL de la formare.

Victor Ponta: Lipsa de solidaritate din PNL ii va costa pe liberali
Victor Ponta: Lipsa de solidaritate din PNL ii va costa pe liberali

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca lipsa de solidaritate din PNL, in urma careia mai multi liberali critica Guvernul, va costa PNL in preferintele electorale si implicit pe Crin Antonescu.

Recomandări
Copiii din România duc la școală violența pe care o văd acasă. Proiectul prin care elevii și părinții învață să fie mai buni
Copiii din România duc la școală violența pe care o văd acasă. Proiectul prin care elevii și părinții învață să fie mai buni

Violența din familie se transferă la școală, unde mulți copii sunt amenințați, umiliți sau chiar loviți. Potrivit unui studiu al organizației „Salvați Copiii”, aproape 50 la sută dintre elevi au fost victime ale bullying-ului.  

Elevii claselor terminale se pregătesc pentru primele probe orale la Bac. Profesor: ”Subiectele sunt floare la ureche”
Elevii claselor terminale se pregătesc pentru primele probe orale la Bac. Profesor: ”Subiectele sunt floare la ureche”

A mai rămas o săptămână până ce peste 150 de mii de liceeni din anii terminali vor da piept cu primele emoții la probele orale ale bacalaureatului.

Votul pentru o femeie președinte, între prejudecăți și realitate. „Sexismul încă este o tară a societății românești”
Votul pentru o femeie președinte, între prejudecăți și realitate. „Sexismul încă este o tară a societății românești”

Într-un interviu pentru stirileprotv.ro, lect. dr. Bader Simona a vorbit despre obstacolele și perspectivele legate de reprezentarea femeilor în politică, atât la nivel național, cât și internațional.