Ministrul Digitalizării, Florin Roman, și-a dat demisia după scandalul plagiatului. ”Vă spun un singur lucru: Ați învins!”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Cercetării și Digitalizării, liberalul Florin Roman, și-a dat demisia după 20 de zile de mandat.

Premierul Nicolae Ciucă i-ar fi cerut să facă acest gest de onoare pentru că Florin Roman a fost acuzat că și-a trecut în CV o lucrare de licență pe care nu o are, a fost acuzat că a plagiat și a susținut că a scris publicat o carte care nu a mai putut fi găsită.

Când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult”, a scris Roman pe Facebook. El rămâne deputat PNL în Parlament.

Florin Roman, până acum ministru al Cercetării, și-a declarat la 12 ani distanță două licențe în aceeași specializare - Contabilitate și gestiune financiară, la două universități diferite.

Rectorul de la Universitatea Babeș-Bolyai susține însă că Florin Roman nu a obținut o licență, ci doar o diplomă care atesta că a făcut studii la un colegiu neacreditat din Alba Iulia.

Citește și
Florin Roman
Surse News.ro: Premierul nu-l va demite pe ministrul Florin Roman, după suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de disertaţie
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

 

A trecut în CV studii la UBB, care nu există

 

Daniel David, rector UBB: ”Așa era o practică atunci. Erau colegii în diverse universități, care nu erau încă autorizate să ofere examenele finale de absolvire și atunci absolvenții erau distribuiți la universitățile acreditate. Unde cred că a fost greșeala a fost acolo în care domnul ministru am înțeles că a trecut în CV că are studii de licență la Universitatea Babeș-Bolyai, ceea ce nu este cazul”.

În plus, jurnaliștii de la Libertatea i-au cerut lui Florin Roman lucrarea de master. Cele 10 pagini pe care le-au primit ar fi fost însă copiate în totalitate.

Mai mult, Florin Roman s-a lăudat că știe domeniul digitalizării și că ar fi scris și o carte care îl recomanda pentru portofoliul în care a fost numit. Doar că nu a găsit lucrarea nici acasă, nici la editură.

Potrivit unor surse politice, premierul Nicolae Ciucă l-a chemat pe ministru și i-a cerut să își lămurească rapid situația.

Florin Roman: ”Când albul devine negru, când orice vorbă îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau că acest scandal să afecteze activitatea Executivului”, a anunțat liberalul pe Facebook.

Florin Roman s-a remarcat și că deputat. În 2017 a făcut greva foamei timp de trei ore, între prânz și cină, supărat că Alba Iulia nu are un monument dedicat unirii.

 

”Vă spun un singur lucru: Ați învins!”

 

Roman afirmă că, de fapt, a fost vorba de ”neglijențe” în C.V.-ul său, astfel că îl va acționa în instanță pe președintele USR Dacian Cioloș, care l-a numit ”plagiator dovedit”.

El susține că a luat decizia de a demisiona pentru ca acest scandal să nu ”afecteze activitatea Executivului”.

”Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale.

Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului.

Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș, ne vedem in instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie sa dea un verdict.

În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit să mă acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV.

Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!” - a transmis Florin Roman într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Totodată, liberalul a pus pe rețeaua de socializare fotografii care ar arăta diplomele sale de studii: 

 

 

Cioloș: ”Drum bun, domnule Roman”

 

În replică, președintele USR Dacian Cioloș a afirmat că nu se simte impresionat de amenințarea lui Roman cu tribunalul.

Florin Roman nu este o victimă. Florin Roman este un exponent al clasei politice românești care a distrus ce avea România mai bun. Oamenii ca el, care nu aveau calificările necesare, care au mințit și au făcut din impostură o valoare supremă, i-au îndepărtat pe cei competenți și cinstiți din politică. Demisia lui e un act necesar pe care mulți alți colegi de-ai lui ar trebui să-l urmeze.

Faptul că e supărat pe mine că l-am demascat e dovada că acești oameni nu mai trebuie păstrați în politică. Amenințarea cu tribunalul e și ea ridicolă și nu mă impresionează. Știu că cei ca el se tem de justiție și cred că prezența în sala de judecată le dă palpitații. Drum bun, domnule Florin Roman, și sper ca și ceilalți colegi de aceeași factură ca dumneavoastră să vă însoțească pe drumul demisiei.” - a transmis Cioloș, tot pe Facebook.

Înainte ca Roman să anunțe public decizia, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru a declarat - întrebat de jurnaliști - că premierul Nicolae Ciucă încă așteaptă ca ministrul Florin Roman să vină cu lămuriri în acest caz.

De asemenea, întrebat când i s-au cerut explicații lui Florin Roman, Cărbunaru a declarat că acest lucru s-a întâmplat de la apariția primelor informații în presă, adică în urmă cu mai multe zile.

Pe de altă parte, imediat după izbucnirea scandalului, Roman a susţinut că acuzaţia de plagiat la adresa lui este nefondată.

"Plagiat înseamnă să îţi asumi parţial sau integral o lucrare ştiinţifică, ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzaţia de plagiat la adresa mea e nefondată. Într-o lucrare de disertaţie de acum 10 ani am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziţia studenţilor. La finalul disertaţiei, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aş spune pe acest subiect, inclusiv faptul că profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanţă pentru cei care şi-au propus să îmi găsească nod în papură, să susţină o campanie de denigrare a mea, să dovedească fapte de care nu mă fac vinovat", a scris Roman pe Facebook. 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost propus ca interimar la Cercetare, în locul lui Roman
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost propus ca interimar la Cercetare, în locul lui Roman

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a luat act, miercuri, de demisia lui Florin Roman din Guvern şi a transmis către preşedintele Klaus Iohannis propunerea ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să asigure interimatul Ministerului Cercetării și Digitalizării.

Surse News.ro: Premierul nu-l va demite pe ministrul Florin Roman, după suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de disertaţie
Surse News.ro: Premierul nu-l va demite pe ministrul Florin Roman, după suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de disertaţie

Premierul Nicolae Ciucă nu-l va demite pe ministrul Cercetării Florin Roman în pofida suspiciunilor de plagiat din lucrarea sa de disertaţie, au declarat surse guvernamentale pentru News.ro.

Cioloș, despre ministrul Florin Roman: ”Un plagiator dovedit”, ”nu are ce să caute în Guvern”
Cioloș, despre ministrul Florin Roman: ”Un plagiator dovedit”, ”nu are ce să caute în Guvern”

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, îi solicită premierului Nicolae Ciucă demiterea "de urgenţă" a ministrului Cercetării, Florin Roman, pentru a arăta, prin acest gest, că nu îşi "bate joc de comunitatea cercetătorilor români".

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al Nicușor Dan după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al Nicușor Dan după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.