Scandal pe cele 25 de ordonanțe date într-o singură zi de Guvernul Orban
Au fost tensiuni mari în Consiliul Economic și Social, din cauza ordonanțelor de urgență date de Guvern până să fie demis.
Membrii Consiliului- sindicate, patronate și asociații - s-au înfuriat pentru că li s-a cerut acum avizul, deși ar fi trebuit consultați înainte.
Și Consiliul Legislativ a dat avize negative pe bandă rulantă, pentru aceleași ordonanțe. Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu exclude varianta de a reanaliza unele acte normative.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
S-au aruncat cuvinte grele astăzi în ședința Consiliului Economic și Social, între reprezentanții patronatelor, sindicatelor și asociațiilor pe de o parte și cei ai ministerelor, de cealaltă.
Motivul: cele 25 de ordonanțe de urgență ale guvernului date acum o săptămână, care nu au ajuns pe masa Consiliului Economic și Social înainte să fie aprobate, așa cum cere procedura.
Asta deși ordonanțele vizau schimbări în multe domenii, de la sănătate, legislație electorală ori fonduri europene până la reguli de circulație.
Dumitru Coarnă: „Sunt deja adoptate, încalcă legea. Suntem puși în fața faptului împlinit pentru că actele au fost deja adoptate de guvern”.
Dintre cele 25 de ordonanțe, numai 6 au fost pe masa Consiliului Economic și Social și toate au fost trimise înapoi Guvernului. Nu pentru că nu ar conține prevederi bune, spun unii reprezentanți ai Consiliului, ci pentru că nu ar respecta procedura.
Înainte de adoptare, cele 25 de ordonanțe de urgență ar fi trebuit să treacă și pe la Consiliul Legislativ, instituția care are în atribuții avizarea proiectelor de acte normative.
Din totalul de 25 de ordonanțe de urgență, doar patru au primit undă verde de la Consiliul Legislativ. Pentru restul de 21, avizul a fost negativ, acestea fiind ordonanțele primite de Consiliu în ziua în care Guvernul a fost demis. Totuși, spun reprezentanții Guvernului, avizul negativ nu înseamnă că actele normative nu pot intra în vigoare.
Ludovic Orban, premierul desemnat: „Din punctul nostru de vedere, ordonanțele au fost emise legal. Ordonanțele pot intra în dezbaterea Parlamentului”.
Orban a precizat însă că ordonanțele care au primit aviz negativ sau care nu au încă toate avizele vor fi analizate din nou în Guvern, iar unele ar putea să nu mai ajungă la Monitorul Oficial.
Printre ordonanțele avizate negativ se numără cea privind alegerile anticicipate și cea care permite accesul privaților la programele naționale din sănătate. Niciuna nu a fost publicată în Monitorul Oficial. De altfel din totalul de 25, până acum au fost publicate doar 6.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!