Avocatul Poporului s-a sesizat, după ce Guvernul a adoptat 25 de OUG într-o ședintă

Ultima actualizare: 05-02-2020 13:17
sedinta guvern
Pro TV

Avocatul Poporului a anunțat miercuri că adoptarea a 25 de Ordonanțe de Urgență într-o singură ședință de Guvern este o gravă abatere de la Constituție și că își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională.

Conform Avocatului Poporului, adoptarea celor 25 de OUG este „o gravă abatere” de la normele Articolului 115 din Constituţie.

Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că la momentul adoptării ordonanțelor de urgență, unele dintre aceste acte normative erau deja în Parlament și urmau să fie supuse votului aleșilor.

În plus, unele dintre ordonanțe au fost adoptate de Guvern fără să aibă avizele necesare de la Consilul Legislativ și de la Consiliul Economic și Social, deși sunt obligatorii.

Ca atare, Avocatul Poporului spune că își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională privind aceste decizii luate de guvern.

„La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de 'unica autoritate legiuitoare a ţării', aşa cum este definit Parlamentul de către Constituţie. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ şi ale Consiliului Economic şi Social, deşi există o obligaţie legală fermă privind existenţa acestora anterior adoptării unei ordonanţe de urgenţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres de către Avocatul Poporului.

Întrebat de această situație, premierul Ludovic Orban a susținut că emiterea ordonanțelor s-a făcut în mod transparent și că actele normative rezolva problemele românilor.

Și alte guverne s-au aflat în situații similare.

Guvernul Cioloș, de exemplu, tot într-o singură zi, a adoptat 19 ordonanțe de urgență - se întâmplă la mijlocul anului 2016, într-o ședința care s-a prelungit până târziu în noapte.

Iar Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță de urgență cu 26 de măsuri din diferite domenii, fără legătură între ele, fiind acuzat la acea vreme că, de fapt, a îngrămădit 26 de ordonanțe într-una singură.

În ședința-maraton de marți a Guvernului Ludovic Orban, terminată în miez de noapte, au fost adoptate nu mai puțin de 25 de Ordonanțe de Urgență.

Documentele au vizat mai toate domeniile, de la sănătate și educație, până la finanțe și fonduri europene.

Ordonanţele au fost aprobate cu puţine ore înaintea votului pe moțiunea de cenzură, deoarece, în cazul în care aceasta va fi aprobată în Parlament, guvernul devine interimar şi nu va mai putea lua decizii importante.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO