Doar 4 dintre cele 25 de OUG-uri adoptate de Guvernul Orban au fost avizate pozitiv de Consiliul Legislativ
Doar patru dintre cele 25 de Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvernul Orban pe 4 februarie au fost avizate Consiliul Legislativ, restul fiind avizate negativ.
Cele patru proiecte de ordonanță de urgență care au primit aviz favorabil sunt următoarele:
- Proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii privind statutul polițiștilor de penitenciare;
- Proiect de ordonanță de urgență pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat;
- Proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate;
- Proiect de ordonanță de urgență pentru moficicarea și completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Consiliul a refuzat să spună ce se va întâmpla cu aceste ordonanțe, dacă vor intra sau nu în vigoare, spunând că „nu are competența legală de a emite interpretări juridice”.
„Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații și ține evidența oficială a legislației României. Prin urmare, Consiliul Legislativ nu are competența legală de a emite interpretări juridice și nici de a face precizări privind aplicarea prevederilor actelor normative”, transmite Consiliul Legislativ.
Consiliul precizează că, potrivit Constituției României, ordonanțele de urgență intră în vigoare numai după depunerea spre aprobare în procedură de urgență la Camera competentă să fie sesizată și după publicarea ei în Monitlrul Oficial al României.
Orban: Ordonanţele de urgenţă adoptate în ultima şedinţă de Guvern vor fi trimise spre Monitorul Oficial
Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că ordonanţele de urgenţă adoptate în ultima şedinţă de guvern, chiar înaintea demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură, vor fi trimise spre Monitorul Oficial şi urmează să fie publicate.
“Ordonanţele vor fi publicate în Monitorul Oficial. (...) Au existat puncte de vedere legate de avizul Consiliului Legislativ. În ceea ce ne priveşte, noi am solicitat avizul Consiliului Legislativ, am adoptat ordonanţele de urgenţă în deplină capacitate de exerciţiu şi le vom trimite spre Monitorul Oficial, spre a fi publicate”, a arătat el, într-o declaraţie de presă susţinută sâmbătă, la Palatul Parlamentului.
Prim-ministrul desemnat a adăugat că avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ, vizând aspecte de tehnică legislativă. Totodată, a precizat că oricine poate să solicite exercitarea controlului de constituţionalitate prin Avocatul Poporului.