Romania raspunde Olandei: Pozitia guvernului de la Haga, impotriva extinderii Schengen, dezamageste
Ministerul de Interne sustine ca pozitia exprimata de Guvernul olandez, chiar daca este o continuare a atitudinii critice exprimate in ultima perioada de oficialii acestei tari, dezamageste.
"Romania si Bulgaria au indeplinit toate cerintele acquis-ului Schengen si au trecut cu succes etapele procesului de evaluare, fapt recunoscut de toate statele membre, inclusiv de Olanda, prin adoptarea Concluziilor Consiliului JAI din data de 9 iunie 2011", precizeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) intr-un comunicat de presa.
Olanda spune NU intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Tara libertatilor ne tine la usa
La Consiliul JAI din 22 septembrie se va lua in discutie proiectul de Decizie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen in Republica Bulgaria si Romania.
"Pozitia exprimata de Guvernul olandez, chiar daca este o continuare a atitudinii critice exprimate in ultima perioada de oficialii acestei tari, ne dezamageste, tocmai prin faptul ca ignora elementele esentiale care tin de aderarea unui stat candidat la spatiul Schengen", a precizat sursa citata.
Reprezentantii MAI sustin ca, in pofida acestei pozitii a Olandei, va continua demersurile de a obtine o decizie favorabila in 22 septembrie, "care sa incununeze eforturile financiare si umane depuse pentru realizarea acestui obiectiv".
"Ne exprimam speranta ca, in cadrul dezbaterilor care vor avea loc pe acest subiect la Consiliul JAI, principiile care stau la baza functionarii UE vor prevala in fata intereselor politice conjucturale ale unui stat membru", au precizat reprezentantii MAI.
Si ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a declarat dezamagit de pozitia Guvernului de la Haga privind aderarea Romaniei la Schengen, precizand ca este vorba despre "o noua dovada ca regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne".
"Pozitia adoptata de Guvernul de la Haga ne dezamageste, desi nu ne surprinde, in conditiile in care supravietuirea sa politica depinde de sprijinul partidului populist si antiimigrationist PVV. Din pacate, este o noua dovada ca regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne", precizeaza ministrul.
Baconschi reaminteste ca decizia de extindere a Schengen trebuie luata cu unanimitatea membrilor actuali ai Spatiului si spune ca se asteapta ca discutiile din Consiliul JAI, la 22 septembrie, sa dovedeasca faptul ca "marea majoritate a statelor membre sunt in favoarea extinderii Schengen cu Romania si Bulgaria".
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a exprimat convingerea ca la Consiliul JAI un numar mare de state vor sustine pozitia justa a Romaniei de a adera la spatiul Schengen.
"Sunt dezamagit de pozitia pe care Olanda a decis sa o adopte la urmatorul Consiliu european" al ministrilor de Interne, care urmeaza sa se pronunte cu privire la aceasta aderare, a declarat Predoiu pentru AFP.