Reacția PNL după anunțul lui Iohannis. Liberalii cer demisia lui Tudorel Toader
PNL precizează că susţine decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a refuza revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi susţine că ministrul Justiţiei “insistă în a se erija în avocatul celor certaţi” şi îi cere acestuia să demisioneze.
“Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al preşedintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiţiei într-o ţară normală era acela de a-şi depune demisia din funcţie”, anunţă PNL printr-un comunicat de presă, citat de news.ro.
Lieralii susţin că Toader nu poate sesiza CCR, iar dacă o va face, premierul şi preşedinţii celor două Camere pot să intervină.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE, anunţând în numele acestora sesizarea Curţii Constituţionale. Menţionăm faptul că ministrul Justiţiei nu poate sesiza Curtea Constituţională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers”, se arată în comunicat.
PNL subliniază că demersul ministrul Justiţiei nu este fundamentat din punct de vedere juridic şi preşedintele a acţionat legal prin refuzul de revocare a şefei DNA.
“În plus, demersul anunţat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece preşedintele României a acţionat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabileşte caracterul consultativ, pentru preşedinte, al avizului CSM. În cazul în care preşedintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM nu şi-ar fi găsit sensul. Mai mult decât atât, întreaga argumentaţie pe care s-a bazat propunerea de revocare a şefului DNA formulată de Tudorel Toader a fost desfiinţată de CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei”, se arată în finalul comunicatului.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că nu va da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA. El a constatat că două instituţii ale statului au ajuns la concluzii diametral opuse cu privire la propunerea de revocare a şefei DNA, referindu-se la Ministerul Justiţiei şi la avizul negativ dat de CSM propunerii de revocare. Şeful statului a precizat că motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că Ministerul Justiţiei va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui, apreciind că şeful statului "nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA".
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, PNL, tudorel toader, revocare,
Dată publicare:
16-04-2018 19:13