Teodor Meleșcanu și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului

Dată publicare: 03-02-2020 13:31
Dată actualizare: 03-02-2020 19:53


Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a demisionat luni din funcţie.

UPDATE 17:45  Senatul a stabilit, luni, componenţa Biroului permanent pentru prima sesiune ordinară a acestui an, a şaptea a legislaturii 2016 - 2020.

Membrii Biroului permanent au fost aleşi, în afară de preşedintele Senatului, prin vot secret electronic.

S-au înregistrat 113 de voturi "pentru" şi 2 abţineri.

Grupul parlamentar al PSD are trei funcţii de vicepreşedinte al Senatului - Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Şerban Valeca, doi secretari - Marian Pavel şi Ion Ganea şi doi chestori - Marius Dunca şi Paul Stănescu.

PNL are un vicepreşedinte - Alina Gorghiu, un secretar - Mario Oprea şi un chestor - Cornel Popa.

Grupului USR îi revine o funcţie de secretar al Senatului - George Dircă.

Din partea UDMR, Tanczos Barna ocupă una dintre cele patru funcţii de chestor al Senatului.

UPDATE 16:40 Prima sesiune ordinară a Senatului din acest an şi a şaptea a legislaturii 2016 - 2020 a început luni, cu intonarea Imnului Naţional.

Din cei 136 de senatori şi-au anunţat prezenţa 97 de senatori. Titus Corlățean a preluat ședința după demisia lui Teodor Meleșcanu.

Ca la începutul fiecărei sesiuni ordinare, va fi aleasă noua componenţă a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă plenului Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Biroul permanent este format din câte patru vicepreşedinţi, secretari şi chestori care se aleg la începutul fiecărei sesiuni şi din preşedintele Senatului, care se alege pentru întreaga sesiune.

UPDATE 16:25 Teodor Meleșcanu a anunțat că demisionează.

„Nu am ce să îmi reproșez. Am obținut majoritarea de voturi. Aștept cu interes motivarea deciziei. Nu sunt un om care aleargă dupa funcții”, a declarat Meleșcanu.

Demisia vine după ce, pe 22 ianuarie, Curtea Constituţională a stabilit că este neconstituţională alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului.

Ulterior, el a declarat că îşi va asuma prerogativele funcţiei până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi a motivării acesteia.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii îl vor susţine pe Titus Corlăţean pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar al Senatului până când va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale cu privire la Teodor Meleşcanu.

Propunerea lui Titus Corlăţean urmează să fie votată şi de grupul parlamentar al PSD de la Senat.

De asemenea, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat că liberalii o vor susţine pentru această funcţie pe Alina Gorghiu, iar USR - pe Vlad Alexandrescu.

UPDATE 13:30 Teodor Meleşcanu a anunţat că nu şi-a dat demisia şi nu şi-a derogat atribuţiile. Şeful Senatului nu exclude însă varianta de a demisiona.

UPDATE 12:50. Surse politice au declarat pentru Știrile ProTV că PSD intenţionează să amâne numirea unui nou șef al Senatului. Motivul ar fi acela Titus Corlățean, propus de social-democraţi în locul lui Meleșcanu, nu își dorește, în acest moment, funcția.

În aceste condiții este posibil ca Teodor Meleșcanu să nu își prezinte demisia luni, în cadrul Biroului Permanent.

Meleșcanu și-a anunțat demisia după decizia CCR

 

Actualul şef al Senatului, Teodor Meleşcanu, a lăsat să se înţeleagă că va demisiona, după ce Curtea Constituţională a decis că ocupă ilegal postul. Social-democraţii vor să-l propună în locul lui pe Titus Corlăţean. Şi liberalii îşi doresc postul, pentru Alina Gorghiu.

"E adevărat că nu a fost publicată deciza CCR şi nici motivarea, dar va trebui să găsim modalităţile cele mai bune pentru ca lucrurile să funcţioneze", a spus Meleşcanu în acest week-end.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a convocat luni pentru ora 13:00 şedinţa Biroului permanent, urmând ca plenul să înceapă la ora 16:00. Acelaşi program este şi la Senat.

PSD susţine că funcţia lui Meleşcanu îi revine din nou, după decizia CCR. Preşedintele interimar Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii îl vor susţine pe Titus Corlăţean, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar al Senatului până când va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale cu privire la Teodor Meleşcanu. Propunerea lui Titus Corlăţean urmează să fie votată şi de grupul parlamentar al PSD de la Senat.

De asemenea, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a anunţat că liberalii o vor susţine pe Alina Gorghiu, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru conducerea forului legislativ.

Potrivit regulamentului, preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.


VIDEO PROTVPLUS.RO