PSD si UNPR au facut pace, dar Tariceanu e nemultumit de functionarea coalitiei. Ce le reproseaza aliatilor sai

tariceanu - agerpres

Cu o zi inainte de votul pentru directorul SIE, partenerii din coalitia de guvernare continua sa discute conditiile in care vor ramane impreuna la putere.

Luni, Biroul Permanent National al PSD a decis ca partidul nu va sustine nominalizarea facuta de presedintele Iohannis. La BPN a fost prezent si liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, care a anuntat insa ca partidul sau il va vota pe Mihai-Razvan Ungureanu la sefia SIE.

Cateva ore mai tarziu, si copresedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, si-a anuntat pozitia fata de aceasta nominalizare: parlamentarii partidului rezultat din fuziunea PLR si PC vor vota impotriva lui Ungureanu, la fel ca social-democratii. Insa tot Tariceanu a declarat ca lucrurile nu merg normal in coalitie – si si-a exprimat si nemultumirile.

- Dragnea: „Nu e nicio criza in PSD si nici in coalitie”
- Rovana Plumb: „Coalitia este functionala”
-► Tariceanu: Coalitia nu functioneaza in parametri normali


Dragnea: „Nu e nicio criza in PSD si nici in coalitie”
Potrivit Agerpres, coordonatorul politic al partidului, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la absenta premierului Victor Ponta:"Nu trebuie sa exageram, dupa parerea mea. Se intoarce peste cateva zile Victor Ponta in tara. PSD este un partid stabilizat la ora la care vorbim, a fost Biroul Permanent National astazi si am adoptat decizia politica privind nesustinerea d-lui Mihai Razvan Ungureanu. Nu sunt probleme serioase acum, la ora la care vorbim”.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Iohannis ne considera pe toti niste iobagi pe mosia lui, care trebuie sa indeplineasca niste ordine

"In ceea ce priveste voturile pentru guvernare suntem in coalitie, in ceea ce priveste voturile in Parlament pentru alte chestiuni care nu tin de guvernare fiecare partid e liber sa voteze cum crede. Acum suntem in situatia asta. PSD nu are niciun fel de alta varianta. Nu putem sa votam cu Mihai-Razvan Ungureanu, suntem in aceasta faza a coalitiei. Normal ca nu-mi place, nu place nimanui, cred ca nici lor nu le place, dar suntem in aceasta situatie, o sa o depasim, sper. Cel putin e bine ca Parlamentul intra in vacanta", a declarat Liviu Dragnea, la sediul central al PSD.

Intrebat cu privire la functionarea coalitiei, el a aratat ca va exista o discutie la intoarcerea lui Victor Ponta. "O sa discutam dupa ce se intoarce Victor Ponta, probabil ca o sa avem o discutie mai asezata, o sa reglam lucrurile. Eu am incredere in Gabriel Oprea. A stat putin la Biroul Permanent si ne-a dat asigurari ca ramane in continuare partener corect la guvernare”.

Referitor la pericolul ruperii coalitiei, Dragnea a spus:„Nu vorbim de pericol aici. O coalitia de guvernare functioneaza atata timp cat are majoritate. Si punct. Categoric nu e nicio criza in PSD si nici in coalitie. Criza inseamna daca ne certam la televizor".

Rovana Plumb: „Coalitia este functionala”
So presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a transmis un mesaj similar dupa incheiera BPN: "Primul mesaj pe care il transmitem din partea Biroului Politic National este acela ca PSD este un partid unit, un partid stabil, un partid solidar, care stie ce are de facut, care actioneaza politic normal. Vor urma conferintele judetene, este un calendar stabilit, asa cum s-a adoptat in cadrul Biroului Politic National. Continuarea guvernarii este prioritatea zero a PSD, am luat masuri clare, bune, pentru populatie. Cel mai important semnal politic a fost cel al adoptarii Codului fiscal, saptamana trecuta, indreptam bunastarea cresterii economice catre cetateni".

"Coalitia este functionala, este o coalitie care va continua guvernarea, am avut sprijin de-a lungul timpului si vom avea in continuare in cadrul coalitiei", a mai asigurat Rovana Plumb. Dupa BPN, ea a mers la sediul Guvernului, pentru o reuniune cu premierul interimar Gabriel Oprea, cu presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan si cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc

Tariceanu: Coalitia nu functioneaza in parametri normali
In vreme ce liderii PSD transmit mesaje pozitive despre functionarea coalitiei, Calin Popescu-Tariceanu ii contrazice si critica intalnirea de la Guvern intre liderii PSD si UNPR.
Copresedintele ALDE spune ca "E bine ca sedintele politice sa nu le tinem la sediul Guvernului, pentru ca Guvernul este puterea executiva si noi, discutiile politice, le putem face oriunde in alt spatiu, la Parlament, la sediile partidelor, dar este de evitat sa facem astfel de discutii la Guvern. Cand astazi subiectul principal este votul pentru numirea sefului SIE, o sedinta a coalitiei nu mi se pare cea mai potrivita. Mai degraba, cred ca trebuie sa ne intalnim noi cu PSD, ceea ce am si discutat si convenit, sa stabilim din punct de vedere tactic cum vom proceda in continuare".

Tariceanu sustine ca nu s-a stabilit cand va avea loc reuniunea ALDE-PSD si ca cele doua partide nu au discutat inca daca parlamentarii PSD si ALDE vor participa la sedinta comuna a Parlamentului in care va fi votat seful SIE.

De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca nu este de acord cu opinia Rovanei Plumb potrivit careia "coalitia functioneaza in parametri normali":"Nu. Coalitia presupune decizii comune, mai ales ca suntem aici, in Parlament, prin votul cetatenilor, dat in 2012. Nu ne putem ascunde dupa deget. Dupa parerea mea, e o decizie care nu tine cont de interesele cetatenilor, ale alegatorilor si ne pune in situatia pe care o stiti", a spus copresedintele ALDE.

De asemenea, Tariceanu nu impartaseste parerea premierului ca decizia UNPR tine de aparare nationala, si nu de guvernare. "Nu. Numirea unei persoane, nu. Functionarea unei institutii, da. Trebuie sa disociem lucrurile. Noi aici nu discutam despre institutii, ci despre persoana care urma sa conduca destinele institutiei sau poate, in fine, "destinele" este poate un cuvant prea pretentios, dar intotdeauna persoanele trebuie alese cu grija, mai ales in astfel de functii", a adaugat Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai spus ca, din punctul sau de vedere, coalitie "se numeste atata vreme, cat un grup de parteneri, ca sunt partide, sau persoane, functioneaza cu o anumita coeziune, iar cand nu exista coeziune in decizie, atunci toate deciziile incep sa nu mai semene ca o decizie bazata pe interesul comun, ci mai degraba pe interese individuale"

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Numirea lui Ungureanu in fruntea SIE se voteaza azi in Parlament. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diferite
Numirea lui Ungureanu in fruntea SIE se voteaza azi in Parlament. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diferite

Cat de puternica mai e coalitia guvernamentala aflam astazi la votul pentru sau impotriva lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diametral opuse.

Ponta: Iohannis ne considera pe toti niste iobagi pe mosia lui, care trebuie sa indeplineasca niste ordine
Ponta: Iohannis ne considera pe toti niste iobagi pe mosia lui, care trebuie sa indeplineasca niste ordine

Premierul Victor Ponta a declarat ca a aflat din discutiile avute cu colegii sai de partid ca decizia conducerii PSD va fi de a vota, in Parlament, impotriva nominalizarii lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE sau de nu vota deloc.
 

Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Daca UNPR va vota pentru numirea lui Ungureanu la SIE, vom intra intr-o alta etapa de colaborare"

"Daca UNPR va vota pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, atunci probabil ca vom intra intr-o alta etapa de colaborare", afirma coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.