PSD si ALDE pun tunurile pe Guvernul Ciolos, din cauza scandalului legat de majorarea CAS: "Ne meritam soarta"

Liviu Dragnea, Victor Ponta - AGERPRES

Liderii PSD, Victor Ponta si Liviu Dragnea, sustinuti de presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, au lansat o serie de atacuri verbale la adresa Guvernului de tehnocrati, condus de premierul Dacian Ciolos.

Principala tema de atac: proiectul de modificare a Codului Fiscal, vehiculat in presa.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat ca actualul Guvern a inceput deja ''distrugerea tuturor masurilor care au stat la baza cresterii economice".

"In timp ce opinia publica este mereu ocupata cu diverse 'fumigene', s-a inceput deja distrugerea tuturor masurilor economice care au stat la baza cresterii economice (si implicit a resurselor bugetare pentru pensii si salarii)! Guvernul tehnocrat vrea sa schimbe deja Codul fiscal: 1. La mai putin de un an de la intrarea sa in vigoare la 1 ianuarie 2016. 2. Prin Ordonanta de Urgenta (nu prin lege in Parlament). 3. Afecteaza circa 200 de articole din Cod. 4. Schimba fundamental regimul fiscal privind atat regimul firmelor, cat si al angajatilor.

Oare ce spun acum investitorii privati care au cerut stabilitate legislativa si predictibilitate, dar ambasadorii din SUA si UE care au cerut mereu transparenta si consultare in cazul masurilor fiscale sau reprezentantii angajatilor care se trezesc cu sarcina fiscala aproape dublata peste noapte? Dar cei care au votat cu Klaus Iohannis si au vrut Guvern tehnocrat pentru ca 'Ponta mareste taxele' se simt inselati si manipulati?!?", a scris Ponta pe Facebook, citat de Agerpres.

Citește și
Liviu Dragnea, presedintele PSD, sustine o declaratie la iesirea din sediul DNA Bucuresti
Primul termen in dosarul in care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz in serviciu: "E scrutinul si dosarul"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Totodata, fostul premier se intreaba retoric ce s-ar intampla daca un viitor guvern PSD - ALDE ar trebui sa conduca tara pe baza masurilor fiscale luate de actualul Guvern.

"Si daca dupa alegerile din 11 decembrie - prin vointa alegatorilor romani - va veni un Guvern PSD - ALDE cum va face bugetul si va conduce tara cu masurile fiscale luate de Guvernul tehnocrat??? Sper ca intelegeti toti miza a tot ce se intampla in aceste zile! Daca nu intelegem, ne meritam soarta!", a conchis deputatul social-democrat.

La randul sau, presedintele PSD Liviu Dragnea afirma ca Guvernul a fost investit nu pentru a proceda la schimbari din temelii, care nu sunt bine fundamentate.

"Guvernul nu intelege ca a fost investit, in principal, pentru a administra treburile tarii, nu pentru a proceda la schimbari din temelii si schimbari care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbatute. Probabil dintr-o dorinta de fuga pentru imagine. Ma refer la ultima initiativa pe care am vazut-o despre intentia de modificare a Codului fiscal.

Nu are legitimitate acest Guvern sa faca acest lucru si sper sa inteleaga ministrii. Speranta mare am, de fapt, la domnul Dacian Ciolos", a spus Dragnea, la inceputul sedintei Biroului Permanent National al PSD.

Si Calin Popescu Tariceanu sustine punctul de vedere al PSD-ului. Guvernul Ciolos se comporta ca si cum ar fi un guvern politic, instalat pe termen lung, depasindu-si astfel menirea, considera presedintele Senatului, care este si lider al ALDE.

"Guvernul isi depaseste cu mult menirea pentru care a fost investit. Acest Guvern a fost investit ca un guvern de criza, care sa gestioneze situatia curenta pana la viitoarele alegeri si nu sa ia decizii majore, care tin de optiuni fundamentale politice. S-ar putea ca partidul X sa considere ca trebuie majorate contributiile astea sau altele, s-ar putea ca alt partid, care castiga alegerile, sa considere ca politica fiscal-bugetara in domeniul Sanatatii trebuie sa se bazeze pe alte elemente.

De aceea mi se pare incorect ceea ce face Guvernul si nu este (...) singurul domeniu in care acest Guvern se comporta ca si cum ar fi un guvern politic instalat pe termen lung", a declarat, miercuri, Tariceanu.

Intrebat daca Guvernul ar fi trebuit sa se consulte cu partidele politice in privinta adoptarii unor masuri care modifica Codul fiscal, Tariceanu a replicat: "Guvernul asta nu e un fel de broker de activitati, adica face legatura intre partide si ministerele pe care le are in subordine".

Presedintele Senatului a sustinut ca Executivul Ciolos nu are, in opinia sa, legitimitate de vreme ce nu este un rezultat direct al alegerilor.

"Ca peste tot in lume, astfel de chestiuni se decid la nivel politic inalt, de guverne care au legitimitate. Acest Guvern nu are legitimitate, el nu este rezultatul votului cetatenilor. (...) Vad ca sunt ministri care au planuri pe termen lung, pe zece ani. Nu se poate asa ceva", a mai spus Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit Profit.ro, printr-un proiect de OUG pentru modificarea Codului fiscal, contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. "Prin proiect, contributiile vor fi: angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS; angajatorul va datora 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca - CAS, 0,8% - somaj", precizeaza sursa citata de Agerpres.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Controverse la Finante asupra proiectului de dublare a CAS. Ministrul promite ca taxele nu vor creste anul acesta
Controverse la Finante asupra proiectului de dublare a CAS. Ministrul promite ca taxele nu vor creste anul acesta

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice, potrivit unui comunicat remis presei.

Primul termen in dosarul in care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz in serviciu:
Primul termen in dosarul in care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz in serviciu: "E scrutinul si dosarul"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat marti dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde are loc primul termen in dosarul in care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu.

PSD se da bine pe langa Geoana, cu 3 luni inainte de alegeri. Dragnea:
PSD se da bine pe langa Geoana, cu 3 luni inainte de alegeri. Dragnea: "Excluderea lui a fost o greseala, trebuie reparata"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminica seara, ca excluderea din PSD a lui Mircea Geoana a fost o greseala care ar trebui reparata.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).