PSD refuză să refacă legile justiției. Dragnea: ”Nu e nevoie în opinia noastră”

×
Codul embed a fost copiat

PSD nu este de acord cu reluarea procesului legislativ în privinţa legilor Justiţiei, pentru că există Ordonanţa 92 în Parlament, a anunţat miercuri liderul partidului, Liviu Dragnea. 

"A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile Justiţiei în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ.

Nu e nevoie în opinia noastră, pentru că există Ordonanţa 92 în Parlament, care intră deja în procedura parlamentară, ordonanţă care cuprinde o mare parte dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, ordonanţă care a fost propusă Guvernului de către ministrul Toader în urma întâlnirilor pe care le-a avut la Strasbourg cu specialişti de la Comisia de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de Justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am hotărât deja din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, să ne facem că nu vedem abuzurile la care au fost supuşi, din păcate, şi încă mai supuşi cetăţenii români de către o parte a sistemului de Justiţie din România.

Nu putem să ne facem că nu există protocoale secrete, nişte înţelegeri neconstituţionale, nelegale, toxice care, de fapt, au alimentat construirea unor organizaţii oculte, care au parazitat instituţii importante ale statului, care au parazitat o pare din sistemul de Justiţie din România", a declarat Dragnea la finalul consultărilor avute de social-democraţi cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a adăugat, totodată, că nu se poate exista o discuţie amplă, serioasă despre sistemul de Justiţie din România dacă nu există răspuns la "nişte întrebări importante", dacă nu se ţine cont că trebuie să se stopeze abuzurile şi să se stabilească şi ce se întâmplă cu efectele acestora.

Citește și
dragnea iohannis
Iohannis, înainte de discuția cu Dragnea: ”Eu nu vreau niciun pact cu PSD-ul”

"I-am lăsat domnului preşedinte un set de 10 principii pe care le urmărim noi, în măsura în care le consideră interesante le poate citi, poate avea un punct de vedere. I-am lăsat şi un set de şapte întrebări la care dacă vrea să ne dea vreodată răspuns pentru noi ar fi foarte bine", a spus liderul PSD.

Dragnea a menţionat că nu doreşte să facă publice aceste întrebări până când şeful statului "nu apucă să se uite pe ele".

Potrivit liderului PSD, preşedintele Iohannis nu se poate implica în activitatea parlamentară şi nici nu poate fi mediator între partidele politice, ci între puterile statului şi cetăţeni.

"Dar noi n-am venit, în primul rând, să ne luăm vreun angajament în faţa preşedintelui, a şi specificat că nu cere lucrul acesta, ci doar am înţeles că doreşte să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, lucru pe care noi l-am făcut prin ordonanţă, ordonanţă care va deveni lege în urma dezbaterilor din Parlament. Unele recomandări pot fi transpuse în legislaţie, altele nu, depinde de specificul fiecărei ţări.

Printre recomandări se găsesc două care recomandă modificarea Constituţiei. E un proces mai dificil. De asemenea, se regăseşte redefinirea, dacă nu desfiinţarea, secţiei speciale pentru magistraţi. Or, mai ales în perioada în care vorbim, această secţie îşi dovedeşte cu atât mai mult utilitatea când ies la iveală foarte multe informaţii cu sute, de mii de dosare întocmite sau deschise împotriva unor magistraţi. (...)

De asemenea, CCR a spus în decizia respectivă că este evidentă utilitatea acestei secţii, deci nu cred că trebuie să desfiinţăm această secţie şi PSD nu va susţine desfiinţarea acestei secţii, care este una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia", a punctat Liviu Dragnea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Cele ”10 principii” pe care Liviu Dragnea i le-a transmis lui Klaus Iohannis. VIDEO
Cele ”10 principii” pe care Liviu Dragnea i le-a transmis lui Klaus Iohannis. VIDEO

Delegaţia PSD a lăsat preşedintelui Klaus Iohannis, cu prilejul consultărilor de miercuri, 10 principii "pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept", a anunţat la finalul discuţiilor liderul partidului, Liviu Dragnea.

Iohannis, înainte de discuția cu Dragnea: ”Eu nu vreau niciun pact cu PSD-ul”
Iohannis, înainte de discuția cu Dragnea: ”Eu nu vreau niciun pact cu PSD-ul”

Legile justiţiei trebuie regândite, modernizate şi îmbunătăţite, a afirmat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că este necesară reluarea ciclului legislativ în acest domeniu.

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Dragnea nu vrea să refacă legile justiției
Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Dragnea nu vrea să refacă legile justiției

Președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare pe tema legilor justiției, după ce Comisia de la Veneția a criticat dur schimbările făcute la codurile penale, dar și ordonanța care modifică legile justiției din România.

Recomandări
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber
Gheorghe Dincă ar putea ieși din închisoare mai devreme. După cât timp poate fi liber

Gheorghe Dincă, autorul crimelor din Caracal și cel care a înspăimântat România, a fost condamnat, în primă instanță, la 30 de ani de închisoare.