PSD refuză să refacă legile justiției. Dragnea: ”Nu e nevoie în opinia noastră”
PSD nu este de acord cu reluarea procesului legislativ în privinţa legilor Justiţiei, pentru că există Ordonanţa 92 în Parlament, a anunţat miercuri liderul partidului, Liviu Dragnea.
"A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile Justiţiei în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ.
Nu e nevoie în opinia noastră, pentru că există Ordonanţa 92 în Parlament, care intră deja în procedura parlamentară, ordonanţă care cuprinde o mare parte dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, ordonanţă care a fost propusă Guvernului de către ministrul Toader în urma întâlnirilor pe care le-a avut la Strasbourg cu specialişti de la Comisia de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de Justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am hotărât deja din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, să ne facem că nu vedem abuzurile la care au fost supuşi, din păcate, şi încă mai supuşi cetăţenii români de către o parte a sistemului de Justiţie din România.
Nu putem să ne facem că nu există protocoale secrete, nişte înţelegeri neconstituţionale, nelegale, toxice care, de fapt, au alimentat construirea unor organizaţii oculte, care au parazitat instituţii importante ale statului, care au parazitat o pare din sistemul de Justiţie din România", a declarat Dragnea la finalul consultărilor avute de social-democraţi cu preşedintele Klaus Iohannis.
El a adăugat, totodată, că nu se poate exista o discuţie amplă, serioasă despre sistemul de Justiţie din România dacă nu există răspuns la "nişte întrebări importante", dacă nu se ţine cont că trebuie să se stopeze abuzurile şi să se stabilească şi ce se întâmplă cu efectele acestora.
"I-am lăsat domnului preşedinte un set de 10 principii pe care le urmărim noi, în măsura în care le consideră interesante le poate citi, poate avea un punct de vedere. I-am lăsat şi un set de şapte întrebări la care dacă vrea să ne dea vreodată răspuns pentru noi ar fi foarte bine", a spus liderul PSD.
Dragnea a menţionat că nu doreşte să facă publice aceste întrebări până când şeful statului "nu apucă să se uite pe ele".
Potrivit liderului PSD, preşedintele Iohannis nu se poate implica în activitatea parlamentară şi nici nu poate fi mediator între partidele politice, ci între puterile statului şi cetăţeni.
"Dar noi n-am venit, în primul rând, să ne luăm vreun angajament în faţa preşedintelui, a şi specificat că nu cere lucrul acesta, ci doar am înţeles că doreşte să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, lucru pe care noi l-am făcut prin ordonanţă, ordonanţă care va deveni lege în urma dezbaterilor din Parlament. Unele recomandări pot fi transpuse în legislaţie, altele nu, depinde de specificul fiecărei ţări.
Printre recomandări se găsesc două care recomandă modificarea Constituţiei. E un proces mai dificil. De asemenea, se regăseşte redefinirea, dacă nu desfiinţarea, secţiei speciale pentru magistraţi. Or, mai ales în perioada în care vorbim, această secţie îşi dovedeşte cu atât mai mult utilitatea când ies la iveală foarte multe informaţii cu sute, de mii de dosare întocmite sau deschise împotriva unor magistraţi. (...)
De asemenea, CCR a spus în decizia respectivă că este evidentă utilitatea acestei secţii, deci nu cred că trebuie să desfiinţăm această secţie şi PSD nu va susţine desfiinţarea acestei secţii, care este una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia", a punctat Liviu Dragnea.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, PSD, Cotroceni, Comisia de la Veneția, legile justiției, pact,
Dată publicare:
24-10-2018 16:34