PSD-PNL nu renunță la „taxa pe boală”. Marcel Ciolacu: „Concediile medicale sunt un venit!”
Guvernul PSD-PNL nu renunță la ”taxa pe boală”, respectiv impozitarea cu 10 % a concediilor medicale. Premierul Marcel Ciolacu spune că toate concediile medicale ”sunt un venit”, drept pentru care trebuie să fie impozitate.
În schimb, liderul PSD a promis că această prevedere va fi modificată astfel încât anumite persoane - precum femeile gravide sau persoanele care fac tratament pentru cancer - să nu mai plătească ”taxa pe boală”.
Jurnalist: Pe domnul Alfred Simonis l-ați întrebat ce se va întâmpla cu proiectul pentru concediile medicale? Pentru că în momentul de față este blocat la Camera Deputaților. În Guvern, vedem, nu vine nicio altă soluție și în continuare avem supra-impozitare pentru concediile medicale, inclusiv pentru gravide.
Marcel Ciolacu: ”În primul rând, eu, Guvern, nu pot să vin cu ceva, pentru că este un act normativ, este o ordonanță care a intrat în Parlament. Aș încălca aș încălca o decizie a CCR-ului. Uitați-vă, e foarte clar. Sunt ferm convins, colegii de la Parlament vor lua o decizie. Pe de altă parte, nu înțeleg care este supra-impozitarea.”
Jurnalist: De 10%.
Marcel Ciolacu: ”Nu, acela este un nivel pe care toată lumea, și eu, și dumneavoastră plătim 10% la CASS. La venituri. Concediile medicale sunt un venit. Da? Ce v-am spus foarte clar este faptul că pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi... de au cancer, pentru tinerele mame, sunt total de acord, ca să se elimine. Uitați că o să vorbesc cu domnul Simonis și o să facem foarte rapid, sper săptămâna aceasta.”
”Taxa pe boală”, adoptată în decembrie anul trecut, a făcut parte din pachetul de măsuri fiscale asumate de guvernul PSD-PNL, care este susținut în parlament de cele două partide, PSD-PNL, plus reprezentanții minorităților naționale.
USR susține că ”PSD și PNL au luat până acum 30 de milioane de euro de la bolnavi și mame”.
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat recent, despre ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale, care a rămas blocată în Parlament şi este încă în vigoare, că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale.