PSD Ilfov l-a sanctionat cu avertisment pe deputatul Ninel Peia, pentru vizita in Taiwan

Ninel Peia

PSD Ilfov a decis sanctionarea deputatului Ninel Peia cu avertisment, pentru vizita in Taiwan alaturi de deputatii Ovidiu Iane, Costica Canacheu si Remus Cernea.

Motivul: nu a avut acordul grupului parlamentar si a exprimat in public pareri care contravin politicii si strategiei PSD.

"Biroul Permanent Judetean a hotarat sactionarea domnului Ninel Peia, membru al Biroului, cu avertisment, pentru urmatoarele motive: in deplasarea efectuata in Taiwan nu a actionat corect pentru realizarea obiectivelor si a programului politic al partidului; a exprimat public in numele partidului pareri care contravin politicii si strategiei partidului (guvernului); nu a luat aprobarea grupului parlamentar din Camera Deputatilor pentru cele exprimate in deplasarea facuta", precizeaza un comunicat al PSD Ilfov.

De asemenea, Ninel Peia a facut vizita in Taiwan fara sa informeze conducerea PSD Ilfov, conducerea centrala a PSD sau conducerea Camerei Deputatilor.

"Vicepresedintele PSD Ilfov, deputatul Ninel Peia, a declarat ca deplasarea s-a facut la invitatia Reprezentantei economice a Taiwan-ului, transportul si cazarea fiind achitate de catre gazde, iar restul cheltuielilor fiind suportate de catre parlamentarii Ninel Peia, Ovidiu Iane, Costica Canacheu si Remus Cernea. Deputatul PSD a sustinut ca si-a propus sa fie o vizita care sa fie perceputa ca avand un caracter strict economic.

Citește și
constitutie discriminare
Remus Cernea, despre prevederile noii Constitutii: "Ar putea insemna si liber la casatoriile gay"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Ninel Peia a afirmat, in fata colegilor din conducerea PSD Ilfov, ca regreta faptul ca nu a informat organizatia si pe presedintele acesteia, senatorul Gabriela Firea, conducerea PSD la nivel central si conducerea Camerei Deputatilor despre intentia sa de a face parte din grupul parlamentarilor care au vizitat Taiwan. Peia sustine ca s-a gandit exclusiv la oportunitatile economice care ar putea fi obtinute in urma intalnirilor cu oameni de afaceri taiwanezi, in perspectiva implementarii unor investitii in judetul Ilfov", se mai arata in comunicatul citat.

Conducerea Camerei Deputatilor si PSD au transmis, joi, ca "se delimiteaza" de deplasarea unor deputati in Taiwan, forul legislativ precizand ca vizita nu a avut un caracter oficial, ca nu a suportat cheltuielile si reafirmand totodata "relatiile de stransa cooperare si buna prietenie" cu China.

Directia comunicare si relatii publice a Camerei Deputatilor a remis, joi, o serie de precizari in legatura cu unele informatii aparute in presa cu privire la vizita in Taiwan a unor parlamentari.

Patru deputati - Remus Cernea, social-democratii Ninel Peia si Ovidiu Iane si democrat-liberalul Costica Canacheu - au fost zilele acestea intr-o vizita in Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul sau de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, in unele dintre acestea aparand si colegii sai.

"Deplasarea efectuata in Taiwan de catre deputatii romani nu a avut un caracter oficial si nu a fost aprobata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Dat fiind caracterul privat al deplasarii, efectuate in timpul vacantei parlamentare, Camera Deputatilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii romani", mentioneaza sursa citata.

Camera Deputatilor precizeaza ca nu are "niciun fel de responsabilitate pentru intalnirile si discutiile pe care parlamentarii romani le-au avut in Taiwan" si subliniaza ca "opiniile exprimate in decursul acestei vizite nu reprezinta sub nicio forma pozitia oficiala a Parlamentului Romaniei in relatiile externe".

"Conducerea Camerei Deputatilor se delimiteaza de actiunea grupului de parlamentari in Taiwan si reafirma relatiile de stransa cooperare si buna prietenie cu Republica Populara Chineza", se arata in comunicat.

Si PSD a transmis o serie de precizari referitoare la vizita neoficiala a deputatilor PSD Ovidiu Iane si Ninel Peia in Taiwan.

"Vizita celor doi deputati a fost una neoficiala, iar conducerea PSD nu a fost informata cu privire la aceasta deplasare. Cei doi deputati s-au deplasat in Taiwan fara a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat", mentioneaza sursa citata.

PSD reaminteste ca deputatii s-au deplasat fara niciun fel de resursa financiara din partea statului roman sau a Parlamentului Romaniei.

"Partidul Social Democrat regreta situatia si se delimiteaza de deplasarea celor doi deputati, pe care o considera cel putin inoportuna, in contextul relatiilor excelente pe care PSD si Romania le au cu Republica Populara Chineza, relatii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, presedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat isi reafirma sustinerea fata de pozitia oficiala a Romaniei in ceea ce priveste Taiwan-ul", se arata in comunicatul PSD.

Si MAE roman a dat publicitatii un comunicat referitor la vizita a patru deputati romani in zona Taiwan.

Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia Romaniei privind respectarea principiului "o unica China" ("one China policy") si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza.

"Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza. MAE dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman. in continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor institutiilor romanesti, in mod oficial, de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada urmatoare", se arata in comunicat.

MAE mentioneaza ca, potrivit legii, deplasarile in nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizand documente de calatorie emise de statul roman, atestand calitati oficiale, precum pasaportul diplomatic sau de serviciu.

"Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a dispus masuri pentru retragerea pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate, in vederea anularii potrivit dispozitiilor legale in materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), avand in vedere faptul ca acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document", se mai arata in comunicat.

MAE a retras pasaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, deoarece acesta nu mai avea dreptul sa il utilizeze dupa ce a parasit postul de consilier al primului-ministru, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
MAE a retras pasaportul de serviciu al lui Cernea, dupa vizita neoficiala in Taiwan
MAE a retras pasaportul de serviciu al lui Cernea, dupa vizita neoficiala in Taiwan

Patru deputati au fost la un pas de a provoca un scandal diplomatic, dupa ce .au decis sa plece intr-o vizita de documentare in Taiwan, o provincie chineza care nu este recunoscuta de statul roman.

Remus Cernea, despre prevederile noii Constitutii:
Remus Cernea, despre prevederile noii Constitutii: "Ar putea insemna si liber la casatoriile gay"

Discriminarea bazata pe orientare sexuala va fi interzisa in viitoarea Constitutie. Propunerea vine in contextul in care deputatul Remus Cernea a cerut legiferarea parteneriatelor intre persoanele de acelasi sex.

Ponta, despre plecarea lui Cernea din grupul PSD: E un divort amiabil
Ponta, despre plecarea lui Cernea din grupul PSD: E un divort amiabil

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca plecarea lui Remus Cernea din grupul parlamentar social-democrat din Camera Deputatilor reprezinta "un divort amiabil", el aratand ca guvernarea nu mai permite luxul opozitiei.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.