Liderul Jobbik afirma ca mesajul sau a fost "distorsionat", catalogand reactiile drept "isterice"

Dată publicare: 13-08-2013 07:43
Dată actualizare: 16-08-2013 06:47


Liderul Jobbik, Vona Gabor

Gabor Vona, liderul formatiunii radicale Jobbik, afirma ca presa din Romania a interpretat "in mod distorsionat" discursul pe care l-a rostit la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal, calificand drept "isterice" reactiile politicienilor romani.

Intr-o scrisoare deschisa adresata politicienilor romani, Vona catalogheaza drept "isterice" declaratiile acestora, subliniind ca alianta dintre Romania si Ungaria necesita "toleranta si respectarea drepturilor in mod reciproc".

Potrivit lui Vona, presa din Romania a prezentat "imaginea falsa" a unei Romanii pasnice si a unei Ungarii agresive. Elita politica din Romania are o "constiinta compromisa" dat fiind ca "blocheaza constant eforturile maghiarilor din Transilvania", a subliniat liderul extremist ungar, conform MTI.

Gabor Vona a declarat, sambata, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judetul Harghita, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

Presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnalistilor prezenti la Tabara EMI ca Ungaria are obligatia de a sustine in fata Uniunii Europene si de a sprijini obtinerea autonomiei, revendicata de maghiarii din Transilvania, apreciind ca disputele pe aceasta tema trebuie solutionate cat mai curand, transmite corepondentul MEDIAFAX.

"Eu cred ca Ungaria, dincolo de gesturile simbolice si de initiativele civice, are obligatia sa incerce sa dea glas acestei cerinte in fata forurilor internationale. Eu cred ca aceasta disputa (privind autonomia Secuimii) nu este disputa Romaniei si Ungariei, ci una europeana. Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede", a sustinut Vona Gabor.

Intrebat daca va sustine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria, presedintele Jobbik a spus ca partidul sau isi va asuma acest risc, pe care ar trebuie sa si-l asume, in opinia sa, intreaga Ungarie.

El a cerut, totodata, presei romanesti sa relateze "un lucru despre care s-a mai vorbit de cateva ori, dar niciodata nu a aparut", si anume ca, dupa parerea lui, "problema minoritatilor, pe care ungurii o numesc problema Trianonului" este "o tragedie a regiunii", impusa de Europa Occidentala, "care nu are niciun alt scop, in prezent, decat sa faca imposibila actiunea comuna a natiunilor care traiesc in aceasta regiune".

Liderul fostei grupari Garda Maghiara, interzisa de instanta de la Budapesta la inceputul lunii iulie 2009, a adaugat ca, potrivit ultimelor sondajelor de opinie, Jobbik are sustinatori in randul populatiei de sub 35 de ani si a explicat "ca fenomenul care este numit de presa extremism nu este altceva decat vocea noua care va conduce Ungaria viitorului".

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a transmis, duminica, printr-un comunicat, ca asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de afirmatiile liderului Jobbik facute sambata la Joseni, Ministerul mentionand totodata ca "dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei".

MAE a oferit o serie de precizari de presa "ca reactie la declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni".

"Ministerul Afacerilor Externe condamna cu fermitate si respinge declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteste faptul ca aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minoritatile nationale, la fel ca si asa-zisele drepturi colective pentru minoritatile nationale, care sunt excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul politic de baza din 1996", mentioneaza sursa citata.

In ceea ce priveste afirmatia ca pentru solutionarea asa-zisei probleme a maghiarilor din Romania este necesara asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania, MAE apreciaza ca "este extrem de grava".

"Contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de pozitionari sunt complet anacronice si trebuie condamnate cu toata fermitatea de catre toti actorii responsabili din Romania, Ungaria si Europa, in general", se arata in comunicat.

In replica, Ministerul de Externe de la Budapesta a transmis ca Jobbik este un partid de opozitie, deci nu este implicat in activitatea Guvernului ungar. Guvernul ungar respecta angajamentul in favoarea principiilor fundamentale si obiectivelor parteneriatului strategic ungaro-roman, a subliniat diplomatia de la Budapesta.

Jobbik a calificat pozitia Ministerului roman al Afacerilor Externe drept o "provocare deliberata" vizand sa intimideze comunitatea etnicilor maghiari din Romania.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO