Kelemen: Declaratia lui Basescu despre Ungaria nu este corecta, nu trebuie sa puna paie pe foc

Dată publicare: 13-08-2013 07:51
Dată actualizare: 16-08-2013 06:47


Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre Ungaria "nu este corecta si binevenita", seful statului trebuind sa fie "un factor de echilibru, nu sa puna paie pe foc".

Kelemen Hunor a declarat, luni, ca reactia lui Traian Basescu a fost "supradimensionata" la o afirmatie "absolut necugetata", facuta de liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.

"Nu cred ca o astfel de declaratie a sefului statului, potrivit careia Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei, este corecta, este binevenita, fiindca este o amenintare directa venita de la comandantul suprem, de la presedintele Romaniei. Daca la declaratiile lui Vona Gabor reactioneaza presedintii partidelor, politicienii, e ok, institutiile, cum a fost MAE, dar reactia presedintelui Basescu este supradimensionata la o afirmatie absolut necugetata si pe care noi am condamnat-o, a lui Vona.

Nu pot sa-l inteleg pe presedintele Basescu la ce razboi se arunca in acest moment si de ce vine cu amenintari directe, cu amenintari concrete la adresa Ungariei, nu este de bun augur si este inacceptabil. Presedintele trebuie sa fie un factor de echilibru, nu trebuie sa puna paie pe foc, si cred ca a depasit mult acele limite si decenta, care ar trebui sa fie un ghid pentru presedintele Romaniei si nu cred ca e bine ca el intra in razboi", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, politicienii din Romania si Ungaria care fac diverse declaratii trebuie sa fie responsabili, dar nu crede ca presedintele roman "trebuie sa faca amenintari".

"Intreb si eu, cand s-au intalnit ultima data presedintele Romaniei cu cel al Ungariei, cand s-au intalnit prim-ministri, daca exista probleme trebuie discutate in mod deschis si concret, bilateral si in cadrul institutiilor europene. Pana la urma, in UE, in spatiul european si in spatiul est-european, in fostele tari comuniste, astfel de reactii nu isi au locul. Noi militam pentru relatii de apropiere si dialog intre Romania si Ungaria si am spus ca noi putem fi o punte intre cele doua tari, un factor de echilibru, dar in ultima perioada nu am simtit ca aceasta posiblitate oferita de noi, de comunitatea maghiara, de UDMR, care are sustinerea comunitatii maghiare, ar fi fost folosita de cineva. Nu cred ca declaratiile razboinice ne duc inainte si nu cred ca in 2013, intr-un spatiu politic comun, poti sa rezolvi problemele de acest gen. Nu inteleg de ce a facut presedintele Basescu aceste declaratii si nu vad de ce ar trebui sa continuam pe acest ton", a subliniat liderul UDMR.

In ceea ce priveste circulatia persoanelor si afirmatia sefului statului privind posibilitatea interzicerii organizarii Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, Kelemen a mentionat ca nu se poate interzice circulatia persoanelor in cadrul UE, nici macar a evenimentelor.

"Trebuie sa fii in stare sa oferi pentru comunitatea maghiara, tu, ca lider politic sau stat, niste conditii si garantii pentru a pastra si dezvolta identitatea nationala si atunci restul problemelor pot fi rezolvate, pentru ca sunt aceleasi pe care le au si romanii. Asa cum Basescu cere din partea statelor in care traiesc comunitati romanesti o abordare europeana si corecta privind folosirea limbii si pastrea identitatii, asa se intampla si in cazul nostru. Incet-incet, noi vom ajunge intr-un punct, unde si politicienii romani si cei maghiari lovesc cu biciul unii spre altii, dar pana la urma comunitatea maghiara este cea care sufera in urma acestor declaratii", a mai mentionat Kelemen Hunor.

Acesta a precizat ca a condamnat declaratiile lui Vona Gabor si a afirmat ca daca in spatiul european marfurile, capitalul si persoanele circula liber, "circula si prostia liber".

"Din acest punct de vedere, trebuie sa fii mai intelept si in stare sa oferi raspunsuri constructive si la declaratiile unora. Eu cred ca si declaratiile presedintelui Basescu raman la nivel de declaratii de vara, asa cum si declaratiile lui Vona si celelalte declaratii raman in faza declaratiilor de tabere de vara", a conchis Kelemen Hunor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Izvoru Muresului (Harghita), ca 2013 e ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se plimbe atat de relaxat in Romania, el avertizand ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minoritatilor in Romania, Traian Basescu a afirmat: "Niciun prag constitutional nu poate fi nici luat in discutie, nici depasit. Poate sa se perinde prin Harghita si Covasna toata protipendada politicienilor maghiari. Cred ca e ultimul an in care au putut sa o faca atat de relaxat".

Seful statului roman a sustinut ca politicienii maghiari care au venit in Harghita si Covasna au depasit limita decentei. "Anul asta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat presedintele Basescu.

El a sustinut ca Ungaria a devenit "in momentul de fata un focar de instabilitate din punct de vedere al tratarii minoritatilor in regiune, nu in Romania, in regiune", adaugand ca politica Budapestei a inceput sa creeze "dificultati".

"Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Basescu. Ulterior, presedintele Traian Basescu le-a declarat jurnalistilor prezenti la Izvoru Muresului ca exista mai multe tari "deranjate" de "politica agresiva a Budapestei".

"Sunt mai multe tari din regiune care sunt deranjate de politica agresiva a Budapestei atunci cand este vorba de minoritati. Romania a stat rezervata pana acum, dar cred ca s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte si Budapesta trebuie pusa la punct", a spus Basescu.

Intrebat ce se va intampla daca Budapesta nu va intelege acest lucru, Basescu a raspuns: "Va intelege".
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO