Proiectul de lege care ne-ar intoarce cu 25 de ani in urma: votul ar putea deveni obligatoriu. Cine nu merge plateste amenda

20-07-2014 19:50

Chiar daca nu va intereseaza politica, la alegerile urmatoare s-ar putea sa mergeti obligatoriu. Sau cel putin asta si-ar dori cativa parlamentari social-democrati.

Acestia au scris o lege prin care doar persoanele de peste 80 de ani si bolnavii sunt scutiti de prezenta la urne. Ceilalti risca sa fie amendati daca nu se prezinta. Ideea PSD-istilor incalca insa drepturile omului si constitutia, spun analistii.

Potrivit textului initiativei legislative, romanii si-ar putea pierde un drept pe care l-au castigat dupa revolutia din 1989, iar prezenta la urne ar redeveni obligatorie. Cine nu s-ar conforma, ar risca amenzi.

"Am venit, in text, cu 1.000 de lei. Acum, in urma unor discutii cu oamenii, credem ca o reducem la 500 de lei", a spus Ioan Munteanu, deputat PSD.

Exceptie de la regula ar putea face doar bolnavii cronici si persoanele care la momentul votului au trecut de 80 de ani. Initiatorii spun ca astfel, cetatenii vor fi nevoiti sa se informeze asupra programelor politicienilor si vor deveni mai responsabili atunci cand pun stampila. Un alt argument invocat: "Nu vom mai avea niciun fel de mita electorala pentru ca nimeni nu isi va permite financiar sa influenteze un numar atat de mare de alegatori", a spus Valeriu Steriu, deputat PSD.

Si totusi, legiuitorul s-a gandit si la cei care nu vor sa aleaga pe nimeni. Astfel, pe langa numele candidatilor, pe buletinul de vot va fi si un patrulater in care va sta scris "niciunul dintre candidati nu corespunde". Daca jumatate plus unu dintre alegatori vor stampila acest vot alb, alegerile se reiau.

Parlamentarii nostri fac glume de prost gust, spun analistii. Si tot ei apreciaza ca o astfel de lege incalca grav drepturile omului.

"Nu inteleg care sunt motivele ascunse ale unei astfel de decizii. Nu mai exista niciun fel de garantie ca partidele pot hotari in final care e rezultatul, cata vreme la o prezenta redusa reusesc sa isi impuna punctul de vedere", a spus Cristian Parvulescu, presedinte Pro Democratia.

Legea nu prevede ce ar trebui sa faca romanii stabiliti in strainatate. In Europa, sunt patru state in care votul este obligatoriu, dar nesanctionat, insa in Cipru, Grecia, Luxemburg si in Belgia cei care absenteaza sunt amendati.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26