Proiectele cu China vor fi evaluate de Guvern in ianuarie; Ponta: Ne dau, dar nu ne baga-n traista
Evolutia proiectelor semnate cu China va fi analizata intr-o sedinta de guvern, in ianuarie, deoarece partenerii chinezi "ne dau, dar nu ne baga-n traista", i-a anuntat premierul Victor Ponta pe ministri, in sedinta de miercuri a Guvernului.
"E foarte important ce urmeaza. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne baga-n traista, motiv pentru care - acum e decembrie - in ianuarie, la un moment dat, in cursul unei sedinte de guvern, vreau sa facem o sedinta separata, cum se implementeaza proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca sa le deblocam, ce reusim sa realizam din intentiile bune si din proiectele demarate, acela va fi intr-adevar lucrul care conteaza", a spus Ponta in prima sedinta de guvern desfasurata dupa Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, precum si dupa intalnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang.
El a cerut ministrilor care au proiecte cu China sa "mearga rapid si pragmatic" in directiile convenite. Romania si China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric.
Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intentie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu președintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu președintele companiei China National Electric Engineering o ințelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepreședintele executiv al Sinohydro Corporation.
Departamentul pentru Energie si Administrația Nationala din China pentru Energie au incheiat un memorandum de ințelegere pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare. Tot la Guvern a fost semnat si un acord pentru investiții in centrale eoliene si echipamente de export intre Romanian Paunescu Corporation, condusa de Bobby Paunescu, si Mingyang Wind Power Group. A
fost semnat si memorandumul de intelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicatii Huawei Technologies in vederea infiintarii unui centru regional la Bucuresti. Reprezentantii guvernelor roman si chinez au convenit si un program cultural pentru perioada 2013 – 2016, un acord de infiintare si functionare a Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti si un memorandum de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale.