Proiect de modificare a Codului Penal: Pedepse mai mari cu inchisoare pentru falsificarea alimentelor si a medicamentelor

proiect

Deputatul PSD Iulian Iancu a depus, la Senat, o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Codului penal care prevede majorarea pedepselor cu inchisoare pentru mai multe fapte.

Printre acestea se numara neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, zadarnicia combaterii bolilor, falsificarea sau substituirea de alimente, precum si comercializarea de produse alterate.

Potrivit initiativei, art. 349 din Codul penal va avea urmatorul cuprins: ”Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care va avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la un an la cinci ani sau cu amenda”.

De asemenea, fapta prevazuta la alineatul de mai sus, savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la 2 ani sau cu amenda.

Initiativa legislativa mai prevede ca nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 9 luni la 3 ani sau cu amenda.

Citește și
Curtea Constitutionala a Romaniei FOTO INQUAM
Decizia CCR care ii scapa basma curata pe cei care au facut fraude fara a incalca legea. Printre ei ar fi si Liviu Dragnea
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Daca fapta este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.

Totodata, infectarea prin orice mijloace a surselor sau retelelor de apa, daca apa devine daunatoare sanatatii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pdepseste cu inchisoare de la un an si 6 luni la 7 ani.

In cazul in care fapta este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani si 6 luni sau amenda.

Potrivit propunerii legislative, si falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse se pedepseste cu inchisoare de la unu la 8 ani.

„Prepararea de alimente sau bauturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vatamatoare sanatatii, expunerea spre vanzare sau vanzarea unor astfel de alimente sau bauturi, cunoscand ca sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 8 ani. Falsificarea sau substituirea altor marfuri sau produse, daca prin falsificare sau substituire acestea au devenit vatamatoare sanatatii, se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 10 ani”, se arata in articolul 357 al propunerii legislative de modificare a Codului penal.

De asemenea, punerea in consum public de carne sau produse din carne, provenite din taieri de animale sustrase controlului veterinar, daca a avut ca urmare imbolnavirea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani, iar daca a avut ca urmare moartea, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani.

Initiativa legislativa mai prevede ca vanzarea de medicamente si suplimente alimentare cunoscand ca sunt contrafacute, alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

„Atat medicamentele cat si suplimentele alimentare, daca nu au avizul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Comisiei Nationale de Bioetica a Academiei de Stiinte Medicale, daca sunt puse in comert, constituie infractiune ce se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. Daca medicamentele si suplimentele alimentare nu sunt controlate periodic in farmaciile care le pun la vanzare, sub raportul compozitiei si concentratiilor, factorii responsabili, respectiv Agentia Nationala a Medicamentului si Comisia Nationala de Bioetica, se fac vinovate de infractiune, fapt ce atrage o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 an la 10 ani”, se mai arata in textul propunerii.

In cazul in care compozitia si concentratia substantelor active din medicamente si suplimente alimentare nu sunt corespunzatoare, atrag dupa sine savarsirea unei infractiuni pentru care producatorul si distribuitorul primesc pedepse cu inchisoarea de la 5 si 10 ani, precum si inchiderea unitatii respective de productie sau distributie.

Totodata, distribuirea de medicamente si suplimente alimentare de catre unitati neautorizate in acest sens, prin alte mijloace de comunicare, se pedepseste cu inchisoarea intre 5 si 10 ani.

Totodata, falsificarea in orice mod a marcilor de titlu, a marcilor de garantie proprie sau a marcilor de certificare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an si 6 luni la 5 ani.

„Folosirea marcilor de titlu, a marcilor de garantie proprie sau a marcilor de certificare false ori folosirea unei marci neinregistrate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 9 luni la 5 ani. Bunurile care au aplicata o marca falsa se confisca”, se mentioneaza in propunerea legislativa.

Potrivit expunerii de motive, „contrafacerea sau falsificarea sunt fenomene cunoscute, de neacceptat cand produc consecinte grave asupra vietii, sanatatii si securitatii consumatorilor”.

Sunt insa greu de evaluat si este posibil ca unele dintre ele sa poata fi sesizate prea tarziu pentru a le putea contracara vatamarile. In mod cert insa, contrafacerile si falsificarile produselor aduc castiguri mari celor care le initiaza, le importa sau le comercializeaza”, sustine Iulian Iancu.

Deputatul PSD mai precizeaza ca „cele mai frecvente falsificari si contrafaceri la produsele industriale s-au constatat prin inlocuirea metalelor pretioase cu metal comun; plastografierea marcilor de control; vanzarea de produse cosmetice (cca 80%), in special parfumuri, in recipiente, flacoane, ambalaje purtand marci originale; comercializarea de piese auto”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Parlamentarii au modificat o lege, astfel incat sa ii poata angaja la cabinet pe cei cu care au lucrat in ultimii 5 ani
Parlamentarii au modificat o lege, astfel incat sa ii poata angaja la cabinet pe cei cu care au lucrat in ultimii 5 ani

Deputatii si senatori au adoptat miercuri, in cadrul sedintei de plen reunit, cu 275 voturi „pentru” si 22 de „abtineri” o propunere legislativa care le permite sa angajeze la cabinetele lor parlamentare pe cei cu care au colaborat in ultimii 5 ani.

Decizia CCR care ii scapa basma curata pe cei care au facut fraude fara a incalca legea. Printre ei ar fi si Liviu Dragnea
Decizia CCR care ii scapa basma curata pe cei care au facut fraude fara a incalca legea. Printre ei ar fi si Liviu Dragnea

O decizie a Curtii Constitutionale din vara trecuta salveaza de la condamnare 22 de inculpati, judecati pentru o frauda de proportii la o banca din Alba Iulia.

Comisia Juridica a Senatului amana dezbaterea proiectului gratierii. Serban Nicolae:
Comisia Juridica a Senatului amana dezbaterea proiectului gratierii. Serban Nicolae: "Oamenii sunt fie prosti, fie ticalosi"

Comisia juridica din Senat a discutat legea gratierii si amendamentele depuse de Serban Nicolae prin care si cei condamnati pentru coruptie sa poata fi gratiati.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.