Parlamentarii au modificat o lege, astfel incat sa ii poata angaja la cabinet pe cei cu care au lucrat in ultimii 5 ani
Deputatii si senatori au adoptat miercuri, in cadrul sedintei de plen reunit, cu 275 voturi „pentru” si 22 de „abtineri” o propunere legislativa care le permite sa angajeze la cabinetele lor parlamentare pe cei cu care au colaborat in ultimii 5 ani.
Vicepresedintele Comisiei privind statutul deputatilor si senatorilor, Adriana Saftoiu, a declarat marti, pentru News.ro, ca s-a dat un raport favorabil propunerii legislative care prevede ca nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani.
„Este doar modificarea aceea care prevede ca nu e conflict de interese. E un aviz favorabil. Amendamentul asta spune, ca nu e un conflict de interese ca eu sa pastrez un angajat chiar daca a lucrat cu mine cinci ani”, a precizat Adriana Saftoiu, intrebata daca s-a dat un raport favorabil propunerii care prevede ca nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Patru deputati au depus, la Senat, o propunere legislativa pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor care prevede ca nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani.
Mai exact, la articolul 32, dupa alineatul 12 se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins:
„Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputatii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani”.
Deputatii sustin, in expunerea de motive, ca propunerea legislativa a fost initiata „tinand cont de semnalarea unor neclaritati cu privire la posibilitatea interpretarii reangajarii personalului la cabinetele parlamentare ale deputatilor, in sensul existentei unui potential conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod penal”.
Initiatorii mai precizeaza ca propunerea legislativa este in acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa care impune instituirea de reguli „necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa”.
Cei patru deputati care au depus propunerea legislativa sunt: Constantin Avram (ALDE), Marcel Ciolacu (PSD), Attila Korodi (UDMR) si Eugen Tomac (PMP).
Potrivit articolului 301 din Codul penal, ”fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.
Dispozitiile nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.
CCR a decis insa ca sintagma ”raporturi comerciale” este neconstitutionala.
Sursa: News.ro
Etichete: Parlament, parlamentari, conflict de interese,
Dată publicare:
08-03-2017 11:23