Problemele de la Casa Poporului îi sperie pe aleși. Un deputat cere ca Parlamentul să aibă un alt sediu. Locația propusă
Anunțul ”Atenție, cade tencuiala” a ajuns și pe zidurile Parlamentului. Toate elementele care decorează fațada clădirii s-au degradat și stau să cadă.
Este concluzia la care au ajuns mai multi experți, care le recomandă aleșilor să înlocuiască de îndată piatra naturală pentru a evita pericolele.
Operațiunea ar costa milioane de lei și, pentru că nu au bani, administratorii clădirii au pus deocamdată cordoane care delimitează zonele de risc.
În parcarea pentru deputați, de jur împrejurul clădirii, administratorii Palatului Parlamentului au amplasat cordoane de securitate astfel încât să nu se apropie nimeni la o distanță mai mică de trei metri.
Adrian Solomon, deputat PSD: ”M-am trezit pe mașină cu o buicățică de piatră, nu prea mare, ce-i drept".
Reporter: "A zgâriat mașina?".
Adrian Solomon, deputat PSD: "Puțin, da. Cade o piatră, nu cade o vrăbiuță”.
Reporter: "Veți privi și-n sus când veți intra în clădire?".
Mara Calista, deputat PNL: "Să știți că m-am uitat și-n sus pentru că în momentul în care am văzut acel sistem de protecție m-am gândit că trebuie să fie ceva".
Gabriel Zetea, deputat PSD: "Nu m-am simțit niciodată în nesiguranță".
Reporter: "Poate nu ați privit în sus, să vedeți bucățile care cad...".
Gabriel Zetea, deputat PSD: "De obicei circul cu căști în urechi și tot cam pe sus mă uit".
Ușile care permiteau accesul în curțile interioare, unde de asemenea cad bucăți din tencuială, au fost blocate.
Antone Tănase, deputat Forța Dreptei: "Sigur că nu e normal să se întâmple așa ceva, dar viața bate filmul. Am asigurare".
Cătălin Teniță, deputat neafiliat: "Aș fi mai degrabă de acord de mutat în Casa Poporului mulți studenți pentru că Universitatea e în colaps, de creat un cetru de cultură".
Reporter: "Și Parlamentul unde să fie?".
Cătălin Teniță, deputat neafiliat: "La Universitate. Să fie mai aproape de oameni. Este un exces de pompă pentru o instituție care nu probează prea mult".
Elementele de decor de pe fațada Palatului Parlamentului au fost montate înainte de anii 90. Sunt sunt sculptate intr-o piatră poroasă, care nu rezistă intemperiilor. O expertiză pe care au comandat-o aleșii arată că toate stucaturile de pe clădire riscă să se desprindă.
Alexandru Tănase, director tehnic: ”Este vorba de un fenomen de eroziune, exitând riscul ca elemente din fațadă să se prăbușească”.
Ca să protejeze spațiile circulate, fațada Casei Poporului va fi acoperită cu o plasă. Recomandarea experților este ca administratorii clădirii să trateze structurile care pot fi reparate și să le îndepărteze pe cele care s-au distrus. Costurile sunt de ordinul milioanelor de lei.