Explicația colaboratoarei AUR care a fost prinsă cu gloanțe la intrarea în Parlament. Tânăra a fost dusă la poliție
Cei de la AUR au fost în centrul atenției încă de la începutul zilei, când o tânără colaboratoare și simpatizantă a fost prinsă la controlul de securitate de la intrarea în Palatul Parlamentului, cu patru gloanțe asupra ei.
În fața anchetatorilor a susținut că proiectilele ar fi fost folosite într-un poligon de tragere și că le păstra drept suvenir. În urma acestui incident fără precedent, unii dintre parlamentari cer ca inclusiv demnitarii să treacă printr-un filtru de securitate atunci când ajung la muncă.
Cîrligeanu Elena Ariadna are 22 de ani și este șefa Organizației de Tineret în Alianța pentru Unirea Românilor.
În același timp este și consilier al deputatului din același partid, Radu Grădinaru. Ajunsă la Parlament, în jurul orei opt, a fost oprită la filtrul de securitate. Organele de control au descoperit că avea asupra sa patru gloanțe.
Reporter: Domnișoara care a fost oprită jos la acces este consiliera dvs?
Radu Grădinaru, deputat AUR: „Da, este”.
Reporter: Știti să fie pasionată?
Radu Grădinaru, deputat AUR: „Nu știu. Nu am ce să vă declar”.
Reporter: O s-o păstrați în continuare colaboratoarea dvs?
Radu Grădinaru, deputat AUR: „Vedem, nu știu”.
Tânăra a fost adusă pentru verificări la secția 17 de poliție, unde a fost audiată de polițiști vreme de cel puțin trei ore. În fața anchetatorilor a susținut că gloanțele erau folosite, după o tragere în poligon și că le păstra drept suvenir.
Surse din anchetă spun că trei dintre proiectile ar fi de calibrul 7,62 de milimetri, iar cel de-al patrulea ar fi de 30 de milimetri. Polițiștii au deschis un dosar penal in rem pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Tânăra a plecat de la audieri fără să se ia masuri asupra ei.
Membră AUR, tânăra trece zilnic prin filtrul de securitate atunci când intră în Parlament. Muniția a fost găsită doar miercuri când colegii ei de partid au protestat.
În urma incidentului, alți parlamentari revoltați de situație au propus intensificarea controalelor la accesul în senat și în camera deputaților. Ei cer ca inclusiv demnitarii, care nu trec acum prin filtrul de securitate să fie verificați.
Reporter: Vă e teamă că unii dintre colegi ar intra cu arme în Parlament?
Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților: „Nu pot să spun că nu-mi imaginez, la ce discurs au unii colegi. Nu pot să spun că sigur nu se va întâmpla”.
Parlamentarii puterii povestesc că înainte de fiecare vot primesc mesaje de pe numere necunoscute.
Ionuț Stroe, deputat PNL: „Nu votați nici o lege abuzivă pentru că se vor întoarce și împotriva voastră și nu veți știi cum să scăpați. Orice trădare se va pălti cu pedeapsa care va durea cel mai mult. Veți dori să muriți. Nu e normal acest limaj de ură, trebuie să se oprească. Mereu primim astfel de mesaje”.
Chiar anul trecut, senatorii și deputații au modificat regulamentul de funcționare înăsprind sancțiunile după o serie de violențe petrecute în plen, declanșate de cei de la AUR.