Nicușor Dan anunță începerea lucrărilor la rețeaua de termoficare a Capitalei

09-02-2021 13:57


Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, că vor începe lucrările pe cinci segmente ale reţelei de termoficare, totalizând 53 de kilometri, iar finanţarea se va face din credite.

"Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente (...) este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. Aceşti bani nu există în momentul de faţă. Urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei e de doi ani este să punem datoriile în bugetul din 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru aceasta, avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare", a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Planuri pentru preluarea ELCEN de către Termoenergetica

 

Primarul General al Capitalei a mai spus că îşi doreşte ca Termoenergetica să preia ELCEN până în vară, însă acest demers depinde de "multe" alte instituţii.

"Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai, iunie, însă depinde de multe alte instituţii: de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei. (...) Dar, eu îmi doresc ca până vara asta să facem asta", a declarat Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, datoria pe care municipalitatea o are către Ministerul Economiei va rămâne o chestiune juridică de tranşat între cele două instituţii.

"Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalităţii, şi în felul acesta o să fie o singură companie, iar datoria istorică pe care municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei", a explicat primarul.

El a adăugat că datoria istorică face obiectul unui litigiu RADET - municipalitate, pe de o parte, şi ELCEN - Ministerul Economiei, pe de altă parte, şi este de dezbătut dacă penalităţile "au fost ok" sau nu.

Nicuşor Dan a menţionat că, prin două mecanisme implementate de Guvern în decembrie 2020, ELCEN are, în prezent, "relativ puţine" datorii.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO