Ce le-a scris președintele USR lui Juncker, Timmermans și Tajani despre legile justiției

Dan Barna
Agerpres

Președintele USR Dan Barna a trimis o ”scrisoare de informare” către Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani, Frans Timmermans şi toţi liderii de grup din Parlamentul European, cu privire la OUG-ul pe legile justiției. 

Conform unui comunicat, președintele USR subliniază în scrisoare că ”PSD-ALDE încearcă să obțină un control total asupra celor mai importante instituții din justiție: DNA, DIICOT, ICCJ, Parchetul General”.

Barna mai atrage atenția că OUG-urile încalcă independența justiției și principiul separării puterilor în stat și contravine recomandărilor Comisie de la Veneția.

“Întreaga procedură la care domnul Tudorel Toader a recurs este o încălcare flagrantă a recomandărilor Comisiei de la Veneția, în special în ceea ce privește procedura de consultare și transparență decizională. Astăzi i-am solicitat oficial Avocatului Poporului să atace Ordonanța de urgență la Curtea Constituțională, iar când aceasta va fi trimisă spre aprobarea Parlamentului, USR va vota pentru respingerea acesteia.

Cerem oficial Comisiei Europene, și oricărei alte instituții europene și internaționale, să intervină și să ia orice măsuri se dispun pentru a împiedica actuala coaliția de guvernare din România să continue să încalce tratatele UE și dispozițiile Mecanismului de cooperare și verificare.”, subliniază Dan Barna în scrisoarea adresată liderilor europeni.

Citește și
Victor Ciorbea
Ciorbea, despre controversata OUG: ”Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile, în a 7-a s-a odihnit”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Conținutul integral al scrisorii:

”Domnule președinte Junker,

Criza statului de drept din România continuă să fie pe prima pagină a contextului european intern, așa cum, din păcate, a fost în ultimii doi ani. Noi, la Uniunea Salvați România (USR), rămânem dedicați misiunii noastre de a lupta împotriva abuzurilor promovate de majoritatea parlamentară din România și de a menține partenerii europeni ai României actualizați cu privire la toate măsurile inițiate în direcția încălcării independenței justiției în țara noastră.

Recent, am informat fiecare lider de grup și membru al Parlamentului European în ce privește încercările continue ale coaliției de guvernământ din România de a o opri pe doamna Laura Codruța Kovesi, fost procuror general al României și procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) România, să obțină funcția de procuror șef al Procuraturii Europene (EPPO). Încercările lor de a bloca aplicarea doamnei Kovesi este în concordanță cu demersurile Partidului Social Democrat (PSD) și ALDE România pentru a preveni ca actori relevanți interni sau externi să obțină rezultate în lupta împotriva abuzurilor pe care le exercită constant pentru independența justiției.

În continuarea încercărilor lor de a obține control asupra întregului sistem judiciar, reprezentanții majorității politice din România au emis o ordonanță de urgență (OUG 7/2019) cu două zile în urmă, care impune efectiv controlul PSD și ALDE România asupra Procurorului General, a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și Terorismului (DIICOT), a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, precum și Secției Specială pentru Investigarea Magistraturii, încălcând cu fermitate independența justiției și încălcând principiul separării puterilor.

Ordonanța de urgență a fost adoptată de Guvern în urma unei mișcări surprinzătoare a domnului Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției al României, susținut de ALDE România.

Potrivit declarațiilor oficiale, premierul român, dna Viorica Dăncilă, precum și președintele Camerei Deputaților și PSD, dl. Liviu Dragnea, au negat că au văzut sau au cunoscut Ordonanța de Urgență propusă de domnul Toader, care a fost pusă pe ordinea de zi cu doar câteva ore înainte de ședința de Guvern.

Un alt aspect important este faptul că Ordonanța de Urgență modifică prevederile adoptate recent de Parlament prin Legile nr. 242/2018, 207/2018 și 234/2018, perpetuând astfel un sentiment de disonanță și instabilitate. Deși cele trei legi menționate mai sus au fost criticate, printre altele, de Comisia de la Veneția și de GRECO, Ordonanța de Urgență ignoră toate recomandările adoptate de cele două organe de prestigiu.

Înainte de a descrie principalele dispoziții ale inițiativei legislative a dlui Toader, trebuie să ținem seama de faptul că nu există niciun motiv oficial pentru a justifica procedura de urgență, așa cum este necesar. De asemenea, textul nu a fost trimis oficial instituțiilor românești, conform procedurilor obișnuite, sau partenerilor europeni. Principala parte interesată, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a primit propunerea legislativă abia în seara precedentă adoptării de către Guvern, fără a respecta timpul necesar consultării necesare pentru emiterea unei poziții oficiale asupra textului.

Întreaga procedură la care a apelat Tudorel Toader constituie o încălcare flagrantă a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, în mod special în ce priveşte procedura de consultare şi transparenţa decizională, reprezentând o modalitate prin care se încearcă blocarea oricărei acţiune posibile care să prevină adoptarea Ordonanţei de Urgenţă, în mod special un atac la Curtea Constituţională a României.

Revenind la principalele prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă, ca urmare a intrării oficiale în vigoare a acesteia, numirea procurorilor de rang înalt pe viitor va trebui avizată în plenul CSM și nu de către Secția pentru Procurori care a dat avize negativ propunerilor anterioare ale lui Tudorel Toader. De asemenea, vor putea fi numiți în funcţiile de Procuror General și Procurori Şefi DNA, DIICOT și ai secțiilor Parchetului General și judecătorii care au fost în trecut procurori, fără a se mai ţine cont de timpul petrecut în funcţie. Astfel de prevederi încalcă principiul separației carierelor magistraților, care a fost îndelung susţinut cu ocazia modificările anterioare ale legilor justiţiei de către PSD-ALDE.

În mod similar, procedurile privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt la rândul lor modificate, permiţând luarea în considerare ca vechime în muncă a perioadei în care judecătorii au activat ca procurori. În acelaşi timp, este crescută ponderea interviului în cadrul concursului oficial, fapt ce va face ca procesul de selecţie să devină mult mai subiectiv în viitor.

Totodată, Ordonanţa neagă dreptul Procurorului General al României de a controla acte de procedură la anchetele penale efectuate de Secţia pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, încălcând astfel Constituţia României, care statuează principiul controlului ierarhic al procurorilor. O altă prevedere flagrantă priveşte includerea unui nou motiv de excludere din magistratură, anume pentru neîndeplinirea condițiilor referitoare la bună reputație, o chestiune cu o doză mare de subiectivism.

Mai mult, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va putea promova căi de atac împotriva soluțiilor definitive pronunțate înaintea înființării ei, ceea ce va permite intervenţia abuzivă în cazuri deja soluţionate şi inversarea deciziilor definitive din motive subiective.

Se încearcă, totodată, crearea unui cadru legal pentru atacarea hotărârilor colegiilor de conducere ale instanțelor prin care au fost desemnate completele de judecată. În acest mod se va deschide calea către revizuirea mai multor cazuri închise definitiv.

Astăzi USR a solicitat oficial Avocatului Poporului să atace Ordonanța de urgență la Curtea Constituțională din România. Vom promova, de asemenea, o lege de respingere a Ordonanței de urgență atunci când va fi trimisă spre aprobare Parlamentului.

Considerăm că atacarea acestor măsuri la Curtea Europeană de Justiție pentru a apăra prin orice mijloace justiția din România ar trebui luată în considerare. De altfel, cerem oficial Comisiei Europene și oricărei alte instituții europene și internaționale să intervină și să activeze orice măsuri posibile care ar împiedica coaliția de guvernământ din România să continue să încalce tratatele UE și dispozițiile Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Credem cu tărie că nu ar trebui să existe altă întârziere în luarea unor măsuri specifice împotriva căii pe care PSD și ALDE România le conduc țara noastră.

Calde salutări, Dan BARNA, Preşedintele Uniunii Salvaţi România”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ciorbea, ironic cu jurnaliștii:
Ciorbea, ironic cu jurnaliștii: "Puneţi-vă în mişcare, #Rezist, tot ce vreţi”

Victor Ciorbea a spus ironic, joi, că nu s-a decis dacă își mai dorește un mandat de Avocat al Poporului: "Puneţi-vă în mişcare, # Rezist, tot ce vreţi, şi veţi găsi pe cineva care să corespundă cerinţelor”, le-a spus el jurnaliștilor.

Ciorbea, despre controversata OUG: ”Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile, în a 7-a s-a odihnit”
Ciorbea, despre controversata OUG: ”Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile, în a 7-a s-a odihnit”

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a declarat că analizează ”în mod serios și într-un ritm foarte alert” solicitarea făcută de USR, care i-a cerut să sesizeze la CCR ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției.

Membrii USR i-au cerut lui Ciorbea să reclame la CCR ordonanța privind legile justiției
Membrii USR i-au cerut lui Ciorbea să reclame la CCR ordonanța privind legile justiției

Câțiva membri ai Uniunii Salvaţi România au fost joi la Avocatului Poporului Victor Cirbea, căruia i-au cerut să sesizeze CCR în privinţa recentei ordonanţe care modifică legile Justiţiei.

Oficial al Comisiei Europene, despre legile justiției: ”Why Romanian Goverment why?”
Oficial al Comisiei Europene, despre legile justiției: ”Why Romanian Goverment why?”

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a postat pe Twitter un mesaj în care se arată îngrijorat de ordonanța de urgență dată de Guvernul român pentru modificarea legilor justiției.

Judecătorul Cristi Danileț: ”E clar că politicul vrea să preia controlul asupra justiției”
Judecătorul Cristi Danileț: ”E clar că politicul vrea să preia controlul asupra justiției”

Judecătorul Cristi Danileț critică dur ordonanța de urgență a Guvernului prin care au fost modificate legile justiției, susținând că, în acest fel, ”politicul preia în totalitate controlul asupra justiției penale”.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.