Membrii USR i-au cerut lui Ciorbea să reclame la CCR ordonanța privind legile justiției
Câțiva membri ai Uniunii Salvaţi România au fost joi la Avocatului Poporului Victor Cirbea, căruia i-au cerut să sesizeze CCR în privinţa recentei ordonanţe care modifică legile Justiţiei.
"Am avut o întâlnire de aproape o oră cu Avocatul Poporului. I-am transmis punctele de vedere şi argumentele USR conform cărora această Ordonanţă 7/2019 subordonează şi confiscă instituţiile de luptă împotriva corupţiei la cheremul lui aga Tudorel, acest ministru al Justiţiei de natură fanariotă.
Şi i-am transmis explicit Avocatului Poporului că este o obligaţie pentru domnia sa să atace la CCR această OUG, pentru că afectează semnificativ şi major mecanismele de funcţionare a Justiţiei şi nu ne permitem ca stat să nu avem un control de constituţionalitate pe această ordonanţă abuzivă, care blochează şi destructurează activitatea Justiţiei. Avocatul Poporului a spus că va analiza argumentele noastre şi, foarte important, că aşteaptă în zilele următoare argumente şi de la asociaţiile magistraţilor, de la procurori, de la celelalte partide politice care consideră că această ordonanţă este într-adevăr un nou instrument de abuz şi de atac asupra Justiţiei şi că domnia sa va lua o decizie într-un termen de zile. A promis o reacţie rapidă", a declarat, la finalul întâlnirii, preşedintele USR, Dan Barna, potrivit Agerpres.
În opinia sa, toată societatea trebuie să reacţioneze cu privire la această situaţie, despre care spune că este similară Ordonanţei 13.
Întrebat cât de satisfăcător a fost răspunsul Avocatului Poporului, Barna a răspuns că nu sunt aşteptări foarte mari.
"Ştim cu toţii care a fost activitatea Avocatului Poporului pe domeniul Justiţiei în ultimii ani şi în ultimele luni, deci nu avem aşteptări foarte mari. Oricum, promisiunea este aceea a unui răspuns. Domnia sa nu s-a angajat că va ataca ordonanţa şi acest lucru evident că nu ne bucură în niciun fel, dar a promis că va analiza toate aceste argumente. În egală măsură, am simţit şi o speranţă de scăpare din subiect, referindu-se la posibilitatea unui conflict de natură constituţională şi, dacă acest conflict s-ar confirma, cumva nu ar mai ataca domnia sa, urmând să facă preşedintele lucrul acesta", a precizat liderul USR.
El a adăugat societatea aşteaptă ca Avocatul Poporului să facă lucruri semnificative pentru stabilitatea sistemului de justiţie.
"Pentru noi a fost important să-i spunem foarte clar că societatea şi România aşteaptă ca Avocatul Poporului să şi înceapă să facă lucruri semnificative pentru ceea ce înseamnă stabilitatea sistemului de justiţie şi este o aşteptare în societate ca această ordonanţă, care e similară cu ceea ce s-ar fi întâmplat dacă Ordonanţa 13 ar fi intrat în vigoare, această ordonanţă trebuie atacată şi trebuie blocată", a susţinut Barna.
Preşedintele USR a spus că prin emiterea de ordonanţe de urgenţă se încearcă evitarea dreptului Parlamentului şi Opoziţiei de a putea sesiza Curtea Constituţională.
"Practic, vedem că ceea ce s-a decis în Parlament, Legile lui Iordache, care au fost în bună măsură invalidate de Curtea Constituţională, acum se încearcă prin ordonanţă de urgenţă evitarea exact a acestui mecanism, a dreptului Parlamentului şi a dreptului Opoziţiei de a contesta la Curtea Constituţională şi de a arăta că aceste legi sunt nişte prevederi cu dedicaţie, sunt nişte instrumente pe care Liviu Dragnea, Tăriceanu, Toader încearcă să le pună în legislaţia naţională pentru interese particulare. E foarte clar că această ordonanţă este una cu dedicaţie. Au apărut deja numele persoanelor care se încadrează în criteriile prevăzute şi, de aceea, apelul este unul general la acţiune şi la rezistenţă pentru a bloca această ordonanţă în a rămâne în vigoare foarte mult", a afirmat preşedintele USR.
La rândul său, deputatul Stelian Ion a precizat că i-a transmis Avocatului Poporului că nu a existat o urgenţă pentru aplicarea măsurilor din OUG şi că prin emiterea ordonanţei se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat.
"Am subliniat foarte clar că această ordonanţă este neconstituţională. În primul rând, nu exista nicio urgenţă pentru foarte multe dintre măsurile luate prin această ordonanţă. În al doilea rând, se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în sensul că Guvernul încalcă puterea legislativului în condiţiile în care doar ce se votaseră legile Justiţiei şi, după foarte puţin timp, Guvernul face acest lucru, încălcând Constituţia, ia alte măsuri diametral opuse faţă de ceea ce elaborase şi votase Parlamentul. În al treilea rând, putem vorbi şi de încălcarea principiului controlului ierarhic în privinţa procurorilor, pentru că această Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei capătă un fel de autonomie, astfel încât procurorul general să nu mai aibă un control efectiv ierarhic asupra acestei secţii de Parchet, care, după cum vedem în aceste zile, este teribil de activă şi cere dosare de la alte instituţii, de la DNA, vrea să soluţioneze dosarul Tel Dum", a declarat Stelian Ion.
Potrivit acestuia, un eventual conflict juridic de natură constituţională nu exclude posibilitatea ca şi Avocatul Poporului să sesizeze CCR.
"În privinţa acelei chestiuni pe care a invocat-o Avocatul Poporului şi anume sugerând faptul că, dacă există un conflict juridic de natură constituţională, ar trebui să lase preşedintele să acţioneze, noi am spus foarte clar că cele două căi nu se exclud reciproc. Este vorba categoric de un conflict juridic de natură constituţională, noi am solicitat preşedintelui să acţioneze în acest sens, dar asta nu exclude ca Avocatul Poporului să atace direct", a menţionat deputatul USR.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: CCR, USR, oug, dan barna, legile justiției, victor ciorbea,
Dată publicare:
21-02-2019 14:02