Basescu: Daca nu am avea securitatea necesara la Cernavoda si ar ajunge pe mana teroristilor, s-ar putea fabrica si bombe
Presedintele Traian Basescu, aflat la Haga, unde are loc Summit-ul Securitatii Nucleare, a declarat ca securitatea nucleara este extrem de importanta pentru Romania - in contextul amenintatrilor teroriste.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
- Este un tip de summit extrem de interesant, intr-un spirit aparte. Fiecare tara isi asuma angajamente specifice tarii, care vizeaza intarirea securitatii nucleare. Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la summitul de la Seul in ce priveste instalatiile nucleare nationale.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
- Extrem de important este ca Romania a fost a 3-a tara care a returnat combustibilul nuclear folosit in Federatia Rusa, inca din 2009.
- Romania face parte din randul celor 32 de state din lume care are ciclu nuclear complet si, mai ales, are un ciclu nuclear cat mai curat cu putinta, pentru ca nu foloseste uraniu imbogatit. Multi nu realizeaza cat de important este sa detii un ciclu complet. Romania nu are nevoie nici sa importe combustibil, nici sa exporte reziduuri nucleare.
- Romania este in continuu intr-un proces de consolidare a instalatiilor ei. Romania este una dintre tarile cele mai dedicate blocarii tranzitului de utilaje care ar putea fi folosite ca materiale nucleare.
- Populatia nu realizeaza riscul uor accidente nucleare sau riscul terorist. Spre exemplu, uraniul de la noi, ars in reactoarele de la Cernavoda, pe urma devine extrem de radioactiv. Eu am vazut, am stat langa o bara, n-am putut sa o ridic, langa o bara de uraniu care se baga in reactor. Se baga foarte multe bare si ele ard, le porneste reactia apa grea. Dar dupa ce ard in reactor, uraniul acela devine extrem de toxic, radioactiv. Daca nu am avea securitatea necesara si cantitati de uraniu ars in reactoarele de la Cernavoda ar ajunge pe mainile teroristilor, s-ar putea fabrica si .. mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea genera ori prin radioactivitate ori prin utilizarea la un standard mai inalt, s-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni. Oamenii nu realizeaza riscurile. De aceea, si un stat ca Germania, spre exemplu, si-a propus sa-si reduca productia nucleara, datorita riscurilor si a costurilor ridicate pentru mentinerea securitatii nucleare.
Presedintele Romaniei a discutat cu Barack Obama
Presedintele Romaniei a avut discutii informale, luni, la Summit-ul Securitatii Nucleare de la Haga, cu presedintele american, Barack Obama, si cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Traian Basescu a mentionat ca Summit-ul Securitatii Nucleare reprezinta o initiativa a presedintelui SUA, Barack Obama - prima editie desfasurandu-se la Washington, iar cea de-a doua, in 2012, la Seul, unde a participat si Romania.
Seful statului a declarat ca, din punctul de vedere al Romaniei, Summit-ul Securitatii Nucleare este extrem de important, intrucat tara noastra este una dintre cele 32 de tari ale lumii care detine tehnologia intregului proces de fabricatie a combustibilului nuclear, respectiv extragerea din mina, procesare, ardere in reactor si tratarea reziduurilor.
Potrivit presedintelui Basescu, exista si aspectul national pe care il asuma fiecare tara, securitatea nucleara, in asa fel incat operatiunile care implica activitati nucleare sa nu pericliteze siguranta cetatenilor si a adaugat ca la Summit-ul de la Seul o serie intreaga de state si-au luat angajamente cu privire la actiunile in teritoriul national, dar si legate de cooperarea antiterorista, in spatiul international, precum si legat de tranzitul materialelor nucleare. Seful statului a anuntat ca acest summit va face o trecere in revista asupra modului in care statele care si-au luat angajamente si si-au dus la indeplinire aceste angajamente luate la editia precedenta.
Basescu a anuntat ca se va formula un nou set de angajamente pe care statele participante si le vor lua privind securitatea nucleara. Presedintele a enumerat cateva tari care la ultimul Summit, de la Seul, si-au luat angajamente si care acum, prin intermediul sefilor de stat, vor informa cu privire la modul de respectare a acestora. "Alaturi de Romania au fost Marea Britanie, Indonezia, Canada, Coreea de Sud, SUA, Italia, Olanda si alte tari", a mentionat Basescu.
Seful statului a mai aratat ca obiectivele principale ale Summit-ului de la Haga sunt legate de reducerea amenintarii terorismului nuclear, acesta fiind principalul obiectiv, iar al doilea obiectiv, legat de prevenirea achizitionarii de materiale nucleare de catre teroristi sau de catre organizatii neautorizate.
Potrivit presedintelui Romaniei, subiectul acestui summit este extrem de important, avand in vedere contextul actual, in care tot mai multi au tendinta de a detine tehnologii nucleare si nu intotdeauna in scopul utilizarii pasnice. "Astfel de dezbateri, la nivelul sefilor de stat, sunt extrem de importante si ele au o anume specificitate. Spre deosebire de alte tipuri de summit-uri, acest summit se bazeaza pe angajamentele voluntare ale statelor, care in acelasi timp se coreleaza la nivel international", a mai afirmat Traian Basescu.
Presedintele a tinut sa precizeze ca cel mai important lucru care trebuie facut in activitatile nucleare este in mod categoric "transparenta, informarea reciproca asupra capabilitatilor, a masurilor, a securizarii, in asa fel incat activitatile nucleare sa nu reprezinte un risc, ci un beneficiu pentru omenire".
Presedintele Traian Basescu va participa, luni si marti, la Summit-ul Securitatii Nucleare de la Haga.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
-► Exista si aspectul national pe care si-l asuma fiecare tara, securitatea nucleara, in asa fel in cat operatiunile care implica activitati nucleare sa nu afecteze securitatea cetatenilor.
-► Acest summit va face o trecere in revista a modului in care tarile care si-au luat angajamentele au respectat aceste angajamente.
-► Din punct de vedere al Romaniei este important, deoarece Romania este una dintre cele 23 de tari care detine tehnologia intregului ciclu nuclear.
-► Este extrem de important, pentru ca intr-o lume care tot mai multi au tendinta de a detine tehnologiei nucleare, si nu intotdeauna in scoprui pasnice.
-► Acest summit se bazeaza pe angajamentele voluntare ale statelor, angajamente care se coreleaza la nivel international. Dar cel mai impoortant lucru este transparenta, in asa fel incat activitatile nucleare sa nu fie un risc, ci un beneficiu.
-► Voi valorifica sansa ca foarte multi sefi de stat sunt prezenti la Haga si in afara summitului voi informa despre situatia din regiune, la nevoia de repozitionare a fortelor NATO si asa mai departe.
Seful statului va participa, la Haga, la Sesiunea de deschidere a Summit-ului Securitatii Nucleare si la Sesiunea plenara a Summit-ului Securitatii Nucleare. In cursul serii de luni, Traian Basescu va participa, la Palatul Regal, la receptia oferita de Majestatea Sa Willem-Alexander, regele Regatului Tarilor de Jos.
Marti, dupa incheierea Sesiunii plenare a Summit-ului Securitatii Nucleare, presedintele Traian Basescu va sustine, de asemenea, o declaratie de presa, la ora 13.30 (ora Romaniei).