Un nou conflict intre Basescu si Ponta pe tema reprezentarii Romaniei la Bruxelles: "Nu stiu ce il sperie pe premier"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele a sustinut ca nu este obligat sa ceara mandat de la Guvern pentru a participa la Consiliul European de primavara.

Asta, dupa ce premierul s-a plans ca Traian Basescu nu a solicitat acordul cabinetului pentru discutiile economice.

In salonul oficial de la Aeroportul Otopeni, seful statului a explicat ca nu premierul este cel care stabileste mandatul de discutii la reuniunea Consiliului European. Asta dupa ce Victor Ponta a instiintat in scris Parlamentul ca presedintele pleaca la Bruxelles fara un mandat din partea Guvernului.

Argumentul premierului a fost acela ca la reuniunea sefilor de stat si Guvern se vor discuta si teme economice.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Exista un mecanism care functioneaza automat cu sau fara voia premierului, cu sau fara voia presedintelui. Si acestia sunt functionarii din ministere. Asa arata dosarul pentru partea economica si el cuprinde punctele de vedere ale ministerelor. Deci nu stiu ce-l sperie pe premier. Punctul de vedere al Guvernului se afla in acest dosar. Sigur ca nu am obligatia sa-mi insusesc toate punctele de vedere, ci atunci cand este nevoie le corectez sau le adaptez in asa fel incat Consiliul sa poata ajunge la un consens".

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu, pentru AP: "Rusia vrea sa grabeasca realizarea visului lui Putin de-a reface Uniunea Sovietica"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Principalul subiect de dicutii in Consiliu va fi legat de sanctionarea Federatiei Ruse, in urma anexarii Crimeei. Traian Basescu a declarat ca va deschide subiectul aderarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Sinteza declaratiilor:

- Este Consiliul de primavara si intotdeauna la acest consiliu probelmatica este economica. Cu siguranta insa principalul subiect este legat de Ucraina. Noi estimam ca se va aproba intr-o forma convenabila etapa a 2-a de sanctiuni catre Federatia Rusa si vor fi discutii legate de etapa a 3-a.

- Etapa a 2-a va amintesc se refera in general la listarea demnitarilor rusi, ucraineni si crimeeni care sunt considerati principali actori ai anexarii Crimeei catre Federatia Rusa.

- Nu stiu ce-l sperie pe premier.

- Romania are un acord cu UE, FMI si BM, iar in acord sunt recomandarile Romaniei pentru anul 2014.

Programul presedintelui Romaniei, joi si vineri

Joi, seful statului participa de la ora 14.00 la Summitul Partidului Popular European care are loc la Bruxelles. De la ora 17.30 (ora Romaniei), Basescu va participa la Reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European, iar la ora 18.15 la fotografia de familie. La 18.30 (ora Romaniei), presedintele va participa la Prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, iar de la ora 21.15 are programata participarea la Dineul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern.

De asemenea, vineri, Traian Basescu participa la Cea de-a doua sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European. Presedintele a declarat ca abordarea pe care o va avea joi la Bruxelles, la Consiliul European, va fi: "Hai sa nu credem niciodata, suta la suta, in promisiunile si angajamentele Federatiei Ruse", el apreciind ca Rusia "nu se va opri aici".

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca a informat Parlamentul in legatura cu reuniunea Consiliului European din 20-21 martie in baza noii legi. "Am trimis Parlamentului scrisoarea in baza noii legi privind cooperarea interinstitutionala. Guvernul are obligatia sa trimita catre Parlament cu 10 zile inainte de Consililiul European mandat cu care reprezentantul Romaniei, presedintele sau primul ministru participa. Desi este vorba de un program suta la suta de Guvern, in sensul ca se discuta despre semestrul financiar, adica probleme bugetare fiscale pe energie, va participa totusi presedintele. I-am cerut mandat de reprezetare dar, nu cred ca e o surpriza ca nu mi l-a acordat", a precizat Ponta, intrebat in legatura cu scrisoarea trimisa conducerii Parlamentului privind reuniunea Consiliului European din 20-21 martie.

Ponta a adaugat ca presedintele Traian Basescu nici nu a cerut Guvernului un punct de vedere, asa ca el a informat Parlamentul pentru ca avea obligatie legala.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti:
Traian Basescu, dupa intalnirea cu Nicolae Timofti: "Romania trage un semnal de alarma. Crimeea este doar un episod"

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, ca i-a promis acestuia ca va sustine ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene.

Traian Basescu, pentru AP:
Traian Basescu, pentru AP: "Rusia vrea sa grabeasca realizarea visului lui Putin de-a reface Uniunea Sovietica"

Presedintele Romaniei a declarat intr-un interviu acordat agentiei AP ca Rusia a creat o salba de conflicte inghetate in jurul Marii Negre ca sa grabeasca realizarea visului lui Putin de a reface Uniunea Sovietica.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Categoric, nu va fi razboi in zona Marii Negre. Romanii sa nu se teama de o agresiune"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca, in mod categoric, nu va fi razboi in zona Marii Negre, iar romanii nu trebuie sa se teama de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.