Presedintele Parlamentului israelian, discurs in Parlamentul Romaniei: Europa a inceput sa uite lectiile Holocaustului

Yuli-Yoel Edelstein, Valeriu Zgonea - AGERPRES

Presedintele Knesset-ului din Statul Israel, Yuli-Yoel Edelstein, a sustinut, miercuri, o alocutiune in plenul Camerei Deputatilor.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, presedintele Parlamentului israelian se va afla in Romania pana pe 9 octombrie, la invitatia presedintelui Camerei Deputatilor.

Vizita are ca scop aprofundarea dialogului interparlamentar la nivelul conducerii celor doua foruri legislative, precum si discutarea problemelor de actualitate ale agendei internationale.

Yuli-Yoel Edelstein a declarat ca Europa a inceput sa uite lectiile Holocaustului, ca antisemitismul creste, iar 70% dintre evrei se tem sa-si recunoasca religia in public.

"Sper ca fiecare persoana tanara din aceasta tara sa aiba oportunitatea de a invata aceste lectii puternice (n.r. - ale Holocaustului). Ele raman valabile si astazi, la 70 de ani dupa caderea lui Hitler si vor ramane mereu asa. Din pacate, Europa de astazi uita acest fapt, antisemitismul creste si evreii de pe continent se simt din ce in ce mai nelinistiti. Nu doar atacurile teroriste ocupa primele pagini precum cele din Paris sau Copenhaga, dar si atunci cand esti scuipat sau asaltat, atunci cand vedem cimitire, sinagogi, chiar monumentele comemorative ale Holocaustului deteriorate, precum si teama de a arata ca un evreu, de a purta colierul cu steaua lui David sau kipa in public, sa vezi multimile strigand 'moarte evreilor' si 'evreii la gaz'. Este cutremurator, dar nu surprinzator sa auzim ca un studiu recent a relevat faptul ca 70% dintre evreii din Europa se tem sa-si recunoasca religia in public, doar 15% si-au planificat sa isi duca copiii la slujba de anul nou in sinagoga", a spus Yuli-Yoel Edelstein intr-un discurs in plenul Camerei Deputatilor.

Citește și
jurnalist AFP
Un jurnalist AFP, agresat de soldati israelieni pentru ca filma incidentele cu palestinienii: "Si-a scos pistolul"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

El a adaugat ca in Europa anului 2015, "care pretinde a fi o colectie de tari luminate", se permite continuarea acestei situatii si se pare ca lumea nu s-a sesizat suficient cu privire la acest pericol.

"In ultimul an campanii de deposedare in Israel si de boicotare a bunurilor noastre au crescut sub pretextul protestului legitim impotriva politicilor israeliene si ca o unealta de a ne forta mana. De fapt, Israel nu isi doreste altceva decat sa traiasca in pace cu vecinii sai. Ceea ce nu este atat de clar totusi este daca acei vecini au teluri similare. in loc sa promoveze pacea si linistea boicoturile ii atata pe acei extremisti care instiga (...) impotriva Israelului si ii indeamna pe adepti sa arunce pietre pentru a-i ucide pe soferii israelieni in trecere. Pacea poate sosi doar lucrand impreuna cu vecinii nostri si ii invit din nou sa lucreze cu noi pentru a face din Orientul Mijlociu un loc mai bun pentru noi toti", a mentionat presedintele Knesset-ului.

El a amintit ca anul trecut a avut loc o negociere cu Iranul cu privire la un acord asupra puterii sale nucleare, dar in entuziasmul incheierii acestui acord lumea "a ignorat adevarata fata a Iranului".

"Conducatorul suprem al regimului este omul care pune la indoiala Holocaustul si numeste Israelul o tumoare canceroasa. Sa nu uitam dovezile conform carora Iranul a sponsorizat terorismul prin Hamas, Hezbollah si alte grupari pe care lumea aparent le-a uitat. Iranul nu s-a schimbat printr-o semnatura pe un acord. Suntem pe cale sa lasam siguranta si securitatea Orientului Mijlociu pe mainile regimului cel mai responsabil din regiune. Ar trebui sa cugetam indelung asupra acestui fapt inainte de a fi prea tarziu", a aratat Edelstein.

Presedintele Knesset-ului a mentionat ca este mandru ca Romania a fost un aliat atat de puternic al statului Israel in lupta globala impotriva antisemitismului.

"As dori sa multumesc Camerei Deputatilor si Guvernului Romaniei pentru modelul exemplar de conducere, pentru ca a facut posibila educatia cu privire la Holocaust", a mai spus oaspetele israelian.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cei trei detinuti israelieni de la Penitenciarul Rahova au obtinut in instanta dreptul la mancare kosher
Cei trei detinuti israelieni de la Penitenciarul Rahova au obtinut in instanta dreptul la mancare kosher

Sentinta fara precedent in Romania. Administratia Penitenciarului Rahova a fost obligata joi de judecatori sa asigure in premiera mancare kosher pentru trei detinuti iraelieni, judecati pentru violenta extrema.
 

Un jurnalist AFP, agresat de soldati israelieni pentru ca filma incidentele cu palestinienii:
Un jurnalist AFP, agresat de soldati israelieni pentru ca filma incidentele cu palestinienii: "Si-a scos pistolul"

Soldatii israelieni au fost filmati in timp ce distrug camera de filmat a unui cameraman AFP. Cand s-a intors sa fotografieze resturile, acesta a fost pus la pamant si chiar lovit in fata.

ANI a gasit in conturile din Israel ale lui Radu Mazare 779.057 de euro nedeclarati. Reactia fostului primar
ANI a gasit in conturile din Israel ale lui Radu Mazare 779.057 de euro nedeclarati. Reactia fostului primar

Radu Mazare este banuit ca are conturi secrete in strainatate, care n-au fost trecute in declaratia de avere.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont și este imposibil de combătut. Poate avea chiar vocea mamei
Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont și este imposibil de combătut. Poate avea chiar vocea mamei

Escrocii au găsit o nouă metodă prin care încearcă să le fure banii din conturi oamenilor neatenți. Se numește „spoofing” și înseamnă mascarea identității.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.