Presedintele Parlamentului israelian, discurs in Parlamentul Romaniei: Europa a inceput sa uite lectiile Holocaustului

Ultima actualizare: 10-10-2015 07:01
Yuli-Yoel Edelstein, Valeriu Zgonea - AGERPRES

Presedintele Knesset-ului din Statul Israel, Yuli-Yoel Edelstein, a sustinut, miercuri, o alocutiune in plenul Camerei Deputatilor.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, presedintele Parlamentului israelian se va afla in Romania pana pe 9 octombrie, la invitatia presedintelui Camerei Deputatilor.

Vizita are ca scop aprofundarea dialogului interparlamentar la nivelul conducerii celor doua foruri legislative, precum si discutarea problemelor de actualitate ale agendei internationale.

Yuli-Yoel Edelstein a declarat ca Europa a inceput sa uite lectiile Holocaustului, ca antisemitismul creste, iar 70% dintre evrei se tem sa-si recunoasca religia in public.

"Sper ca fiecare persoana tanara din aceasta tara sa aiba oportunitatea de a invata aceste lectii puternice (n.r. - ale Holocaustului). Ele raman valabile si astazi, la 70 de ani dupa caderea lui Hitler si vor ramane mereu asa. Din pacate, Europa de astazi uita acest fapt, antisemitismul creste si evreii de pe continent se simt din ce in ce mai nelinistiti. Nu doar atacurile teroriste ocupa primele pagini precum cele din Paris sau Copenhaga, dar si atunci cand esti scuipat sau asaltat, atunci cand vedem cimitire, sinagogi, chiar monumentele comemorative ale Holocaustului deteriorate, precum si teama de a arata ca un evreu, de a purta colierul cu steaua lui David sau kipa in public, sa vezi multimile strigand 'moarte evreilor' si 'evreii la gaz'. Este cutremurator, dar nu surprinzator sa auzim ca un studiu recent a relevat faptul ca 70% dintre evreii din Europa se tem sa-si recunoasca religia in public, doar 15% si-au planificat sa isi duca copiii la slujba de anul nou in sinagoga", a spus Yuli-Yoel Edelstein intr-un discurs in plenul Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca in Europa anului 2015, "care pretinde a fi o colectie de tari luminate", se permite continuarea acestei situatii si se pare ca lumea nu s-a sesizat suficient cu privire la acest pericol.

"In ultimul an campanii de deposedare in Israel si de boicotare a bunurilor noastre au crescut sub pretextul protestului legitim impotriva politicilor israeliene si ca o unealta de a ne forta mana. De fapt, Israel nu isi doreste altceva decat sa traiasca in pace cu vecinii sai. Ceea ce nu este atat de clar totusi este daca acei vecini au teluri similare. in loc sa promoveze pacea si linistea boicoturile ii atata pe acei extremisti care instiga (...) impotriva Israelului si ii indeamna pe adepti sa arunce pietre pentru a-i ucide pe soferii israelieni in trecere. Pacea poate sosi doar lucrand impreuna cu vecinii nostri si ii invit din nou sa lucreze cu noi pentru a face din Orientul Mijlociu un loc mai bun pentru noi toti", a mentionat presedintele Knesset-ului.

El a amintit ca anul trecut a avut loc o negociere cu Iranul cu privire la un acord asupra puterii sale nucleare, dar in entuziasmul incheierii acestui acord lumea "a ignorat adevarata fata a Iranului".

"Conducatorul suprem al regimului este omul care pune la indoiala Holocaustul si numeste Israelul o tumoare canceroasa. Sa nu uitam dovezile conform carora Iranul a sponsorizat terorismul prin Hamas, Hezbollah si alte grupari pe care lumea aparent le-a uitat. Iranul nu s-a schimbat printr-o semnatura pe un acord. Suntem pe cale sa lasam siguranta si securitatea Orientului Mijlociu pe mainile regimului cel mai responsabil din regiune. Ar trebui sa cugetam indelung asupra acestui fapt inainte de a fi prea tarziu", a aratat Edelstein.

Presedintele Knesset-ului a mentionat ca este mandru ca Romania a fost un aliat atat de puternic al statului Israel in lupta globala impotriva antisemitismului.

"As dori sa multumesc Camerei Deputatilor si Guvernului Romaniei pentru modelul exemplar de conducere, pentru ca a facut posibila educatia cu privire la Holocaust", a mai spus oaspetele israelian.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO