Klaus Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați

×
Codul embed a fost copiat

”Niciun român nu trebuie să se teamă, pentru el sau pentru familia lui”. A fost asigurarea pe care a dat-o șeful statului la câteva ore după ce armata rusă a invadat Ucraina.

Guvernul a înființat rapid o celulă de criză, pregătită să gestioneze un val considerabil de refugiați ucraineni. Mai rămâne însă de gestionat și criza energetică, care s-ar putea adânci odată cu izbucnirea războiului.

Încă de la primele ore, la scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina, miniștrii români ai Apărării, Externelor și Internelor au fost puși în alertă de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a convocat o ședință a CSAT pentru a gestiona efectele asupra țării noastre.

Klaus Iohannis: ”Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina”.

Deocamdată nu este cazul ca în România să fie decretată stare de urgență, au declarat, pentru Știrile Pro TV, surse oficiale.

Citește și
Ucraina - 1
Este o zi amară pentru noi toți. După zeci de ani de pace a început războiul în Europa
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Guvern: Avem stocuri suficiente de gaze pentru cât a mai rămas din iarnă

Chiar și așa, premierul Nicolae Ciucă a convocat o celulă de criză la nivelul Guvernului. În primul rînd, țara noastră se pregătește să primească masiv refugiați din Ucraina.

Apoi, cum criza energetică se adâncește pe fondul conflictului, ar putea fi afectate livrările de gaz rusesc în Europa. Guvernul a dat asigurări că, momentan, avem stocuri suficiente de gaze pentru cât a mai rămas din sezonul rece.

Nicolae Ciucă: ”Pe măsură ce rușii au înaintat în mai multe orașe ucrainene, șefii Parlamentului l-au primit la discuții pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România. A cerut pentru țara lui combustibil și medicamente”.

Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România: ”Se îndreaptă pe tot frontul de 2.000 de km pe care-l avem, către orațele mari. E o încercuire, încearcă să se ducă masiv spre orașele mari”.

În prima parte a zilei, și ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat de Ministerul De externe. Oficialii români au cerut încetarea imediată a atacurilor Rusiei asupra Ucrainei și retragerea forțelor armate.

Iohannis: România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale, în contextul conflictului din Ucraina, precizând că România nu a fost niciodată mai bine protejată în fața unei agresiuni.

În plus, președintele a subliniat România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina.

El a punctat că România "beneficiază de cele mai ample garanţii de securitate posibile".

"Statutul de membru NATO şi al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejaţi în faţa oricărei potenţiale agresiuni", a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații după ședința de urgență Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

„Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.

Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.

România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești.

În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze.

România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei.

Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică.

Dragi români,

Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

Încă din 26 ianuarie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am analizat toate scenariile posibile și am luat măsurile necesare pentru a fi pregătiți indiferent de evoluția situației.

Am discutat și acum, în cadrul ședinței de astăzi a CSAT despre ultimele evoluții și măsurile care trebuie luate urgent pentru a răspunde acestei situații de criză majoră.

România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.

Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere.

În acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic.

Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete!

În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbații și copiii ucraineni, obligați să trăiască în teroare, victime inocente și colaterale ale unui război pe care nu îl înțeleg și nu și l-au dorit.

Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizioniști ai istoriei trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult.

Noi, națiunile democratice, suntem aici și nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum”, a transmis președintele.

 

Armata României a activat punctele militare de comandă

Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.

„Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp”, a anunțat MAPN.

Nicolae Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

”Principalele responsabilităţi sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice”, precizează Guvernul.

Din acest grup de lucru fac parte miniştrii Apărării, Vasile Dîncu, Externelor, Bogdan Aurescu, Finanţelor, Adrian Câciu, Internelor, Lucian Bode, Energiei, Virgil Popescu, Transporturilor, Sorin Grindeanu, Sănătăţii, Alexandru Rafila, Muncii, Marius Budăi, Secretarul General al Guvernului, Marian Neacşu, şi şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Războiul din Ucraina. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse
Războiul din Ucraina. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse

Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Este o zi amară pentru noi toți. După zeci de ani de pace a început războiul în Europa
Este o zi amară pentru noi toți. După zeci de ani de pace a început războiul în Europa

Războiul este chiar aici, la granițele României. Rusia a intrat în Ucraina vecină, iar zeci de explozii au adus teroare și moarte.

Pîrvulescu: ”Putin și-a pierdut uzul rațiunii”. România era pregătită, nu întâmplător Iohannis a propus premier un general
Pîrvulescu: ”Putin și-a pierdut uzul rațiunii”. România era pregătită, nu întâmplător Iohannis a propus premier un general

Rusia este singură, dar ameninţătoare, este de părere profesorul Cristian Pîrvulescu. Într-o analiză pentru Ştirile PRO TV, politologul vorbeşte despre pericolul reprezentat de Putin.  

Germania îşi va extinde sprijinul pentru poliţia aeriană a NATO în România
Germania îşi va extinde sprijinul pentru poliţia aeriană a NATO în România

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunţat, joi, că Germania este pregătită să-şi extindă sprijinul pentru misiunea de poliţie aeriană a NATO în România şi să dea curs altor solicitări din partea alianţei, informează CNN.

Războiul din Ucraina. Explozie mare văzută la Baza Aeriană Melitopol din Ucraina
Războiul din Ucraina. Explozie mare văzută la Baza Aeriană Melitopol din Ucraina

CNN a verificat și geolocalizat imagini care circulă pe rețelele de socializare ale unei explozii la Baza Aeriană Melitopol din sud-estul Ucrainei.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.