Ministrul Justiției: Orice persoană care ocupă o funcţie publică ar trebui să se prezinte în fața comisiei parlamentare

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Justiţiei face lobby comisiei parlamentare care investighează alegerile prezidenţiale din 2009. Tudorel Toader a declarat că orice persoană care ocupă o funcţie publică ar trebui să dea curs invitaţiei şi să se prezinte în faţă comisiei.

Chiar dacă nu i-a pronunţat numele, Toader se referă la şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei a spus că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Regulamentul Parlamentului este clară şi arată că orice persoană citată sau invitată, indiferent de funcţie sau demnitate, trebuie să vină la audieri.

El a precizat că nu se referă la o persoană anume.

"CCR a spus că Regulamentul respectă exigenţele Constituţiei. Prin urmare, loialitatea constituţională, regulă generală, valabilă pentru orice persoană invitată sau citată, persoană care nu poate să afecteze buna desfăşurare a Comisiei. Nu m-am referit la cineva în concret, la cineva anume. E valabil pentru orice persoană, indiferent de rang, de funcţie, de demnitate", a spus ministrul.

Citește și
Laura Codruta Kovesi
Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Anterior, el a postat pe Facebook că loialitatea constituţională, "constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare".

Procurorul şef al DNA Codruţa Kovesi a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, întrebată în legătură cu prezenţa în casa lui Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009, că nu comentează cancanuri şi că nu a făcut nimic care ar fi putut influenţa rezultatul scrutinului.

În ceea ce priveşte invitaţia adresată de comisia parlamentară de anchetă pe această temă, Kovesi a precizat că a solicitat un punct de vedere de la CSM şi că aşteaptă un răspuns.

CSM i-a trimis vineri procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi răspunsul pe tema invitaţiei la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, care face trimitere la decizii ale CCR şi la o hotărâre a CSM din 2007, aceasta urmând să se pronunţe asupra oportunităţii prezenţei sale la la comisie, a declarat pentru News.ro vicepreşedintele CSM Cristian Ban.

Curtea Constituţională arată, în motivarea respingerii sesizării opoziţiei privind comisiile parlamentare de anchetă, că orice persoană poate fi citată sau invitată, dacă reprezintă o instituţie publică, însă refuzul nu poate fi sancţionat de Parlament, ci doar de către "titularul acţiunii disciplinare", respectiv instituţia sau persoana de care depind ierarhic.

CCR subliniază şi că anchetele parlamentare nu pot fi întrerupte de efectuarea unei anchete penale, ele putând coexista.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale vrea să ceară "niște puteri foarte mari"

Preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele, Oana Florea, a declarat că raportul final al comisiei va cuprinde şi propuneri de modificare a legii, astfel încât puterile acestor foruri să fie sporite.

Potrivit News.ro, care citează Antena 3, ea a dat ca exemplu Franţa, unde parlamentarii, pe timpul funcţionării comisiilor, acţionează ca judecători de instrucţie şi pot face inclusiv percheziţii.

Ea a făcut aceste afirmaţii în contextul în care a apreciat că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu va fi convinsă de apelul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de a se prezenta în faţa Comisiei.

"La momentul ăsta, pârghiile noastre din punct de vedere legislativ sunt destul de limitate şi cu siguranţă o parte din raportul final va cuprinde propuneri şi iniţiative legislative de întărire a comisiilor parlamentare de anchetă. (...) Eu nu cred că o va convinge acest apel (al lui Tudorel Toader - n.r.). Dânsa are opţiunea acum, în acest moment, de a răspunde la scrisoarea trimisă de Comisia parlamentară, iar dacă nu răspunde cred că ministrul Justiţiei are obligaţia să ia măsuri", a spus şeful Comisiei.

Ea a spus că a studiat legislaţia din alte ţări, cu privire la comisiile de anchetă, unde parlamentarii au puteri mult mai mari.

"În Franţa, deputaţii şi senatorii care se află în comisiile parlamentare de anchetă funcţionează pe perioada comisiei parlamentare ca şi judecători de instrucţie, adică nişte puteri foarte mari, care le dau posibilitatea în anumite condiţii să facă percheziţii, să facă confruntări de martori. Au o mare greutate", a spus Oana Florea.

CSM i-a trimis vineri procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi răspunsul pe tema invitaţiei la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, care face trimitere la decizii ale CCR şi la o hotărâre a CSM din 2007, aceasta urmând să se pronunţe asupra oportunităţii prezenţei sale la la comisie, a declarat vicepreşedintele CSM Cristian Ban.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Kovesi, convocata din noua la comisia care ancheteaza alegerile din 2009. Cum o ameninta parlamentarii pe sefa DNA
Kovesi, convocata din noua la comisia care ancheteaza alegerile din 2009. Cum o ameninta parlamentarii pe sefa DNA

Dupa decizia CCR privind "colaborarea loiala" intre institutii, parlamentarii fac o noua tentativa de a o audia pe sefa institutiei care i-a anchetat pe multi dintre ei. 

Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR
Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca nu va veni la audiere.

Gabriel Oprea i-a anuntat pe parlamentari ca nu vine la comisia de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009
Gabriel Oprea i-a anuntat pe parlamentari ca nu vine la comisia de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009

Fostul vicepremier Gabriel Oprea i-a anuntat, printr-o scrisoare, pe parlamentarii din comisia de ancheta pentru alegerile prezidentiale din 2009 ca nu se va prezenta miercuri la audieri, asa cum era prevazut.

Dragnea,
Dragnea, "dezamagit" de modul in care a functionat Comisia juridica. Soarta lui Serban Nicolae, decisa in Comitetul Executiv

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, ca este „destul de dezamagit” de modul in care a functionat Comisia juridica a Senatului in privinta gratierii pedepselor pentru fapte de coruptie.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.