Preşedintele a blocat rectificarea bugetară. Guvernul susţine însă că nu are nevoie de aviz CSAT
Conflict aprins între preşedinte şi guvern. Miniştrii, în frunte cu premierul, au mers la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ca să avizeze modificările la bugetul de stat, iar Klaus Iohannis a luat o decizie surprinzătoare.
Iohannis a suspendat şedinţa, până când guvernul va veni cu o nouă varianta de buget care să nu taie banii serviciilor secrete. De cealaltă parte, executivul acuza că amânarea rectificării ar putea afecta plata unor salarii, şi derularea unor investiţii.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a întrerupt după doar 40 de minute. Preşedintele României a anunţat că nu s-a ajuns la o înţelegere pe tema rectificării bugetare, adică a reîmpărţirii banilor din vistieria statului.
Iohannis spune că tăierile de bani din bugetele tuturor serviciilor secrete sunt ''şicane politice'' şi că guvernul nu are motive reale să facă asta. „Haideţi să desecretizăm stenogramele din şedinţa CSAT şi să vedem poziţia şefilor serviciilor”, a replicat Teodorovici.
Rectificarea bugetelor serviciilor secrete are nevoie de avizul CSAT, indiferent dacă acesta este pozitiv sau negativ. Pentru că preşedintele a suspendat şedinţa, deci nu a luat o decizie, propunerea de rectificare nu poate merge la vot în parlament.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Acest aviz este obligatoriu când sunt chestiuni de siguranţa naţională, asta ca să nu înţeleagă cineva că este o chestiune facultativă sau opţională”. Teodorovici susţine însă că nu are nevoie de aviz.
Legea stabileşte la articolul 4 ca CSAT avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind: „propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.”
Situaţia rectificării bugetare urmează să fie discutată miercuri, în şedinţa de Guvern.
Unul dintre ministerele privilegiate la această rectificare este cel al Dezvoltării care, dacă în proiectul iniţial pierdea bani, în varianta nouă primeşte aproape 1 miliard de lei. Banii vor ajunge în ţară, la primari, care îi pot folosi pentru investiţii, salarii ori pentru diferite cumpărături. Autorităţile locale promit însă investiţii în infrastructură.
Proiectul de rectificare prevede că SRI pierde 113 milioane lei, SIE pierde 2,8 milioane lei, SPP pierde 15 milioane lei iar STS pierde 14,2 milioane de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, bani, guvern, premier, rectificare bugetara, buget, servicii, eugen teodorovici,
Dată publicare:
04-09-2018 18:50