Premierul nu s-a înțeles cu reprezentanţii organizaţiilor civice: ”Soluţia este continuarea protestelor”

×
Codul embed a fost copiat

O întâlnire importantă a avut loc în Guvernul României. Reprezentanții a 43 de organizații civice au mers la Palatul Victoria să discute cu premierul Mihai Tudose, nemulțumiți de schimbările aduse legilor justiției.

În Ajunul Crăciunului reprezentanții protestatarilor, grupați în aceste organizații, i-au cerut premierului într-o scrisoare deschisă să accepte un dialog despre viitorul și libertatea României.

Discuțiile au durat mai bine de 2 ore. Organizațiile civice afirmă că există o ruptură uriașă între Legislativ și societatea civilă, între legile justiției și vocea străzii.

Potrivit News.ro, reprezentanţii organizaţiilor civice au anunţat, la finalul discuţiilor, că rezultatul nu este îmbucurător şi că, din punctul lor de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când vor fi oprite cele trei legi ale justiţiei, precum şi modificările la Codurile penale.

La finalul întâlnirii de la Guvern, reprezentanţii organizaţiilor civice au spus că i-au transmis premierului că România este într-un moment de derapaj major de la standardele statului de drept şi i-au cerut să folosească pârghiile legale pe care le are pentru a stopa acest derapaj.

Citește și
Mihai Tudose
43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă

Reprezentanţii organizaţiilor civice au precizat că au avut către premier trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei şi în viitor asupra modificării Codurilor penale, prorogarea aplicării legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă până când Comisia de la Veneţia îşi va spune opinia şi va avea loc un dialog real între toţi factorii implicaţi şi demiterea imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care "nu mai este un partener credibil".

"Din cele trei solicitări, am primit un singur răspuns - pe sesizarea Comisei de la Veneţia. A spus că în următoarele zile se va interesa ce discuţii a avut ministrul Justiţiei cu Comisia şi va lua o decizie în consecinţă. Această întâlnire nu a fost îmbucurătoare şi, din punctul nostru de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când aceste legi ale justiţiei şi modificările la Codurile penale vor fi stopate", a declarat Mihai Poliţeanu, la finalul întâlnirii.

Modificările la legile justiției au fost votate deja de Parlament și urmează să ajungă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, legile au fost deja contestate la Curtea Constituțională, iar șeful statului a anunțat că va face tot ce este posibil pentru ca aceste legi să nu fie aplicate. Prin urmare, este de așteptat ca aceste legi să fie întoarse la Parlament și votate din nou.

Însă, recent, un grup de parlamentari PSD a depus un nou proiect de modificare a legislației penale, care seamănă foarte mult cu celebra OUG 13. În acest proiect, parlamentarii PSD propun ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune doar dacă paguba depășește suma de 200.000 de euro.

Mai mulţi manifestanţi au venit la Guvern în jurul orei 11.00 pentru a susţine delegaţia formată din reprezentanţii asociaţiilor care au intrat la discuţii cu premierul Tudose. Ei spun, însă, că discuţiile cu premierul ar trebui purtate în stradă, nu în Guvern, "cu hoţii". 

"De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegaţi din partea organizaţiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent şi clar. În desemnarea celor 7 delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare", se precizează pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide".

La întâlnire au participat: Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică - #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

Codrin Ştefănescu: Suntem curioşi de câtă răbdare va putea da dovadă Tudose

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Codrin Ştefănescu susţine că, "referitor la întâlnirea dintre prim-ministrul Mihai Tudose şi reprezentanţii protestatarilor haştag Rezist şi ai ONG-urilor finanţate de Soros&comp, trebuie clarificate câteva aspecte".

"Mihai Tudose este premierul susţinut de coaliţia PSD – ALDE, coaliţie care a fost votată în decembrie 2016 pentru a crea o majoritate parlamentară şi a forma un Executiv care să pună în aplicare programul nostru de guvernare. Dar, în aceeaşi măsură, Mihai Tudose este prim-ministrul întregii Românii şi al tuturor românilor. Aşa cum Mihai Tudose, împreună cu mai mulţi miniştri, a avut întâlniri cu reprezentanţii tuturor sindicatelor şi ai confederaţiilor sindicale pentru Legea Salarizării, cu reprezentanţii patronatelor şi IMM-urilor pentru Legea Prevenţiei şi Codul Fiscal, aşa cum s-a întâlnit cu reprezentanţii investitorilor străini şi ai camerelor de comerţ mixte, întâlniri care nu de puţine ori au fost destul de tensionate; aşa cum au fost ascultate doleanţele tuturor şi găsite soluţii pentru fiecare, la fel de firesc este ca Mihai Tudose să se întâlnească şi cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale haştag Rezist şi ai ONG-urilor finanţate de Soros&comp. Cu alte cuvinte, prin natura funcţiei sale, Mihai Tudose este obligat să dialogheze cu absolut toată lumea, indiferent dacă îi place sau îi displace, la modul personal, partenerul de dialog. Prin urmare, nu există un cutremur în PSD din cauza acestei întâlniri de la Palatul Victoria. Din contră, atât eu, cât şi colegii mei suntem curioşi să vedem de câtă răbdare va putea da dovadă Mihai Tudose la această întâlnire şi dacă va putea să încropească un minim dialog cu reprezentanţii haştag Rezist şi ai ONG-urilor finanţate de Soros&comp", afirmă secretarul general adjunct al PSD, scrie Agerpres.

El mai spune că PSD are mari aşteptări ca preşedintele Klaus Iohannis "să dea dovadă de un comportament asemănător".

"Poate cu această ocazie, înţeleg şi cei de la Cotroceni că dl. Iohannis nu este numai preşedintele PNL, USR, Cioloş&comp şi haştag Rezist, ci şi al milioanelor de români care nu l-au votat. Şi care au votat candidatul coaliţiei PSD – ALDE. Pe aceeaşi logică „vrea – nu vrea”. Pentru că aceasta este situaţia rezultată din votul democratic al românilor. În concluzie, întâlnirea de astăzi, de la Guvern, nu are nimic scandalos în sine, ci pur şi simplu intră în firescul şi starea de normalitate pe care ne-o dorim cu toţii tot timpul în România, nu numai acum, de sărbători", adaugă Codrin Ştefănescu.

Scrisoarea organizațiilor

Un număr de 43 de organizaţii civice i-au transmis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose, o scrisoare deschisă prin care i-au solicitat o întâlnire până la finalul anului, spunând că viitorul României şi libertatea ei trebuie să primeze, iar pentru asta singura soluţie este dialogul.

Premierul a răspuns chiar pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide", unde a fost postată şi scrisoarea, propunând data de 27 decembrie. Propunerea sa a fost acceptată.

"Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27 - 30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog, În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu e posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!", le-a transmis şeful Executivului organizaţiilor civice.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
Citește și...
Mihai Lucan, fotografiat în avion de un pasager, în ziua de Crăciun. Cartea pe care o citea medicul
Mihai Lucan, fotografiat în avion de un pasager, în ziua de Crăciun. Cartea pe care o citea medicul

Medicul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT, a fost surprins luni seară într-o cursă de avion pe ruta București - Cluj-Napoca, în timp ce citea o carte despre criminali acuzați pe nedrept de sistemul de justiție din SUA.

43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”
43 de organizații civice i-au scris premierului Tudose: ”Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice”

43 de organizaţii civice i-au trimis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose o scrisoare deschisă.

ÎCCJ: Modificările privind răspunderea materială a magistraţilor încalcă Constituţia, sunt neclare şi confuze
ÎCCJ: Modificările privind răspunderea materială a magistraţilor încalcă Constituţia, sunt neclare şi confuze

Înalta Curte de Casație și Justiție transmite că modificările privind răspunderea materială a magistraţilor încalcă Constituţia sunt neclare şi confuze.

Recomandări
Câți bani ar fi primit Nelu Tătaru de la pacienți. Ar fi luat șpagă de la zeci de oameni ca să îi trateze
Câți bani ar fi primit Nelu Tătaru de la pacienți. Ar fi luat șpagă de la zeci de oameni ca să îi trateze

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, ar fi primit ca mită, în decurs de 3 luni, sume de bani între 100 şi 500 de lei, precum şi alimente, de la 45 de persoane, conform DNA. Alte 27 de persoane sunt cercetate pentru dare de mită în acelaşi dosar.

Riscuri financiare în creștere pentru bugetul UE, din cauza unei datorii record. Erori în cheltuirea fondurilor europene
Riscuri financiare în creștere pentru bugetul UE, din cauza unei datorii record. Erori în cheltuirea fondurilor europene

Ca și în anii trecuți, nivelul estimat al erorilor în cheltuielile din bugetul UE a crescut, conform raportului anual al Curții de Conturi Europene (ECA) publicat joi, 10 august.

Cresc alocațiile pentru copii. La cât vor ajunge de la 1 ianuarie
Cresc alocațiile pentru copii. La cât vor ajunge de la 1 ianuarie

Alocaţiile de stat pentru copii se vor majora, de la 1 ianuarie 2025, cu 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.