Premierul Florin Cîţu: România va primi în martie 2,4 milioane de doze de vaccin

13-02-2021 13:10


Florin Citu

Premierul Florin Cîțu a declarat, în urma discuțiilor avute vineri la Bruxelles cu liderii Comisiei Europene, că România va primi în luna martie 2,4 milioane de doze de vaccin.

UPDATE Premierul Florin Cîțu a anunțat că vom primi în luna martie 2,4 milioane de doze de vaccin, iar liderii UE au felicitat România pentru cum a decurs campania de vaccinare. 

”Au fost apreciate eforturile României pentru a sprijini Republica Moldova. Dacă nu facem nimic pentru cei din jurul nostru, nu vom scăpa de pandemie”, a afirmat Cîțu.

Primul ministru a precizat că a prezentat Comisiei Europene reformele pe care le are în vedere și a anunțat că Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a creat un task force destinat acestui domeniu în România, care să ajute la pregătirea proiectelor cu finanțare europeană. 

 

Cîțu: Am reparat dezmățul făcut de PSD 

 

Un alt subiect dezbătut la Bruxelles a fost bugetul României pe 2021.

”Noi am preluat o situație fiscală dezastruoasă. Asta a făcut ca România să intre in procedura de deficit înaintea pandemiei. Am prezentat cifrele economice. Ele sunt mai bune decât estima oricine”, a afirmat Florin Cîțu.

”Am văzut discuții și interpretări eronate despre buget. Ne bazăm pe o realitate dură: o guvernare PSD urmată de un an de pandemie”, a mai spus Cîțu, potrivit căruia guvernul său nu face acum decât să repare ”dezmățul făcut de PSD”.

”Formula promovată de PSD este o formulă falimentară, care ne-a adus astăzi aici”, a declarat premierul, care i-a cerut liderului social-democrat să-l sune dacă are nelămuriri legate de buget: ”Tovarășe Ciolacu, când ai timp, dă-mi un telefon!”.

Toți miniștrii au cerut mai mulți bani, a spus Cîțu, potrivit căruia cererile acestora au fost de 49 de miliarde de lei în plus.

”Anunț miniștrii că la jumătatea anului vom face o evaluare în privința execuției bugetare, pentru că eu am mai văzut acest film în anii trecuți. Am fost de acord să mărim bugetul, dar vreau să văd performanță și acea reformă a companiilor de stat. Am plafonat cheltuielile salariale la nivelul anului 2020 la toți operatorii economici. Au timp până la jumătatea anului să înceapă reformele”, a declarat premierul Cîțu.

”Nu mulți își asumă riscul de a face reforme. Eu mi-l asum, indiferent de costul politic”, a mai spus premierul.

 

Întâlnire cu președintele Comisiei Europene la Bruxelles

 

Premierul Florin Cîţu a susţinut, sâmbătă, o conferinţă de presă la Palatul Victoria, informează Biroul de Presă al Guvernului.

Prim-ministrul României, Florin Cîţu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia a avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu peşedintele Consiliului European, Charles Michel.

”Excelentă întâlnire astăzi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Guvernul României şi Comisia Europeană sunt parteneri şi lucrează împreună la toate problemele de pe agenda Uniunii Europene. Ne-am angajat să continuăm munca noastră pentru a opri pandemia. Salut conducerea Comisiei Europene în coordonarea eforturilor la nivelul UE privind campania de vaccinare”, a scris, vineri, pe Facebook, Florin Cîţu.

De asemenea, Ursula von der Leyen a transmis că executivul european este în dialog cu țara noastră pentru dezvoltarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

“O întâlnire bună cu prim-ministrul Florin Cîțu. Comisia Europeană este în dialog cu România pentru a dezvolta un plan solid de redresare, sprijinit de Next Generation EU“, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Anterior, Florin Cîțu a avut o întâlnire și cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au avut discuţii privind dosarele majore la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, pe eforturile de relansare economică la nivel european şi pe agenda externă a Uniunii.

Sursa: StirilePROTV