Premierul Pellegrini, vizită oficială în România: ”Slovacia susţine integrarea României în Spaţiul Schengen”

Peter Pellegrini, Klaus Iohannis
Pro TV

Slovacia susţine integrarea României în Spaţiul Schengen, fiind necesară o extindere a acestui spaţiu pentru o mai bună protejare a Uniunii Europene, a declarat marţi premierul slovac Peter Pellegrini.

Premierul Slovaciei a făcut aceste declarații la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, premierul slovac s-a întâlnit și cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Cei doi au susținut declarații de presă comune, care au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Discuţiile dintre premierul României și al Slovaciei au fost urmate de o ceremonie de semnare a "Programului de cooperare în domeniul educaţiei între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Cercetării şi Sportului din Republica Slovacă, pentru perioada 2018 - 2022".

Citește și
Viorica Dancila
Nouă gafă a premierului Dăncilă. Verbul care a pus-o în încurcătură. VIDEO
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Cei doi șefi de guverne au susținut declaraţii de presă comune, care au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

Conform unui comunicat de presă al Guvernului, vizita oficială în România a premierului Republicii Slovace are loc la invitaţia prim-ministrului român.

Peter Pellegrini: Slovacia susţine integrarea României în Spaţiul Schengen

Slovacia susţine integrarea României în Spaţiul Schengen, fiind necesară o extindere a acestui spaţiu pentru o mai bună protejare a Uniunii Europene, a declarat marţi premierul slovac Peter Pellegrini.

"Pentru o mai bună protejare a Uniunii Europene este necesară o extindere a Spaţiului Schengen. Este foarte important ca frontierele Spaţiului Schengen să avanseze către sud, iar opinia Slovaciei este că, dacă cineva îndeplineşte condiţiile Schengen şi se demonstrează că este pregătit pe partea tehnică, ar trebui să fie inclus în spaţiul Schengen. Este inacceptabil ca acceptarea sau neacceptarea intrării în Schengen să fie condiţionată de chestiuni politice, deoarece acest lucru nu este benefic pentru politica europeană. Am asigurat-o pe doamna prim-ministru că Slovacia susţine integrarea României în Spaţiul Schengen", a declarat Peter Pellegrini, într-o conferinţă de presă comună susţinută la Palatul Victoria împreună cu premierul Viorica Dăncilă.

El a subliniat că cele două ţări au puncte comune în ceea ce priveşte politica energetică.

"Sunt, de asemenea, foarte bucuros că avem puncte comune în ceea ce priveşte politica energetică şi susţinem proiectele East Stream şi BRUA şi, de asemenea, avem o poziţie de refuz în acceptarea proiectului Nord Stream 2. În 2019, Slovacia va deţine preşedinţia OECD şi Slovacia are în vedere eforturile României de a deveni membru al acestui club. Şi doresc să confirm că Slovacia va susţine obţinerea calităţii de membru a României în acest club", a spus Pellegrini.

Premierul slovac a subliniat că ţara sa este alături de România şi din perspectiva preluării mandatului preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene.

"Suntem siguri că România va avea succes în acest rol, chiar dacă poziţia României va fi foarte grea, deoarece va trebui să facă faţă Brexit-ului şi alegerilor parlamentare. Sunt sigur că aceste provocări care vor apărea pe parcurs vor fi bine manageriate. (...) Slovacia apreciază pozitiv activitatea României în preluarea preşedinţiei Uniunii Europene. Slovacia îşi oferă serviciile în a ajuta România, având în vedere că a deţinut deja preşedinţia Uniunii Europene. Dorim să facem asta şi din poziţia de preşedinte al formatului V4, de la Vişegrad, deoarece consider că această colaborare între cele două preşedinţii, a Uniuni Europene şi formatului V4 va contribui la o prosperitate şi o democraţie a societăţilor noastre", a declarat Pellegrini.

Şeful guvernului slovac a menţionat că vizita pe care o efectuează în România confirmă din nou relaţiile bilaterale "standard şi peste standard", făcând apel la istoria comună a celor două state.

"Apreciez în mod deosebit faptul că România a fost prima ţară care a recunoscut Slovacia ca stat, în anul 1992. De asemenea, apreciez poziţia României din trecut. Armata română a luptat în Al II-lea Război Mondial în Slovacia şi a eliberat aproape o treime din teritoriul ţării noastre. De asemenea, naţiunea noastră şi Slovacia apreciază poziţia României de a nu interveni în invazia ţării noastre din 1968 ", a declarat Pellegrini.

El a mai subliniat că România reprezintă un partener comercial deosebit de important pentru Slovacia:

"Se situează pe poziţia a 11-a în cadrul exporturilor noastre şi, de asemenea, sunt mulţumit fiindcă colaborarea noastră economică are o tendinţă crescătoare. Schimburile comerciale reciproce dintre România şi Slovacia au atins 2,7 miliarde de euro anul trecut. Noi ne dorim foarte mult ca această tendinţă pozitivă să-şi păstreze parcursul".

Nu în ultimul rând, premierul slovac a evidenţiat grija de care se bucură în ţara noastră minoritatea slovacă.

"Slovacilor le merge foarte bine în România. (...) Slovacia depune toate eforturile pentru a asigura românilor care au venit în această ţară condiţii bune.", a arătat Pellegrini.

Dăncilă: "Ne propunem să acordăm o atenţie deosebită eforturilor de asigurare a unui cadru consolidat de securitate internă în UE”

România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, a declarat premierul Viorica Dăncilă, marţi, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de omologul său slovac, Peter Pellegrini.

"În ceea ce priveşte agenda europeană, am acordat o atenţie specială subiectelor care se vor afla prioritar în programul preşedinţiei române la Consiliul UE. Am evidenţiat în special faptul că politica de coeziune are o valoare atât simbolică pentru avansarea Uniunii, cât şi una concretă, generatoare de valoare adăugată certă, în direcţia asigurării convergenţei şi reducerii diferenţelor de dezvoltare. Atât Slovacia, cât şi România, în calitate de beneficiare ale acestei politici, sunt dovada clară a importanţei acestei politici în plan european. În acest context, am subliniat faptul că România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul român a adăugat că, în ceea ce priveşte securitatea internă a UE, a evidenţiat faptul că obiectivul consolidării siguranţei va reprezenta unul dintre pilonii pe care vor fi definite priorităţile României pe durata mandatului la Consiliul UE.

"Ne propunem să acordăm o atenţie deosebită eforturilor de asigurare a unui cadru consolidat de securitate internă în Uniunea Europeană, în beneficiul cetăţenilor europeni şi de sprijinire a restaurării funcţionalităţii spaţiului Schengen. Aceasta va fi încă o oportunitate pentru noi de a demonstra valoarea adăugată a României în realizarea obiectivelor în materie de securitate. Am exprimat disponibilitatea de a coopera îndeaproape cu partea slovacă pe parcursul exercitării preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, mai ales în perspectiva deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019", a afirmat Dăncilă.

Premierul a menţionat şi temele bilaterale abordate în cadrul convorbirilor purtate cu omologul slovac.

"Am discutat cu domnul prim-ministru slovac despre consolidarea relaţiilor şi cooperării bilaterale, inclusiv la nivel sectorial. O atenţie specială am acordat-o dialogului pe probleme strategice, şi anume domeniilor apărare, cu accent pe misiunile la care militarii români şi slovaci participă, dar şi pe domeniul energiei. Am examinat iniţiative relevante privind securitatea energetică, interconectivitatea reţelelor de transport şi coridoarelor de tranzit, reiterând sprijinul României pentru proiectul BRUA, dar şi pentru alte formate de cooperare regională, care ar putea aduce valoare adăugată în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării", a declarat Dăncilă.

Ea a adăugat că în cadrul dialogului a fost apreciată evoluţia relaţiilor economice şi accentuată importanţa consolidării schimburilor comerciale bilaterale şi a dinamizării procesului investiţional dintre cele două state.

"Am menţionat, de asemenea, activitatea celor 628 de firme slovace în România", a declarat Dăncilă.

Premierul român a adăugat că "munca, afacerile sociale şi afacerile interne" reprezintă, de asemenea, domenii de interes.

"De altfel, astăzi a fost semnat de către ministerele de resort un protocol de cooperare bilaterală în domeniul inspecţiei muncii de care urmează să beneficieze lucrătorii români angajaţi pe piaţa muncii din Slovacia. Doresc să remarc nivelul deosebit al cooperării noastre în domeniul afacerilor interne. Se remarcă, de exemplu, schimbul de informaţii operative şi cooperarea în combaterea traficului internaţional de droguri", a afirmat Dăncilă.

Prim-ministrul român s-a referit la cooperarea cu partea slovacă în materie de educaţie şi în domeniul cultural.

"Vreau să menţionez că 28 de universităţi româneşti au acorduri cu 21 de universităţi slovace, prin care dezvoltă programe de cercetare universitară şi programe de studiu, existând lectorate în limba slovacă şi de limba română în capitalele noastre. Extindem astăzi această cooperare prin semnarea programului de cooperare bilaterală în domeniul educaţiei la nivel ministerial", a spus Dăncilă.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi aprofundarea dialogului şi cooperării privind comunitatea românească din Slovacia şi minoritatea slovacă din România.

"Prezenţa acestora reprezintă punţi de legătură importante în dezvoltarea relaţiilor dintre popoarele noastre. De asemenea, am adresat aprecieri prim ministrului slovac pentru modul în care autorităţile locale şi centrale din Slovacia preţuiesc şi comemorează memoria militarilor români care s-au jertfit şi au luptat pentru eliberarea teritoriului slovac în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a mai declarat Dăncilă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Mesajul premierului: noul an şcolar,
Mesajul premierului: noul an şcolar, "o hârtie de turnesol care susţine programe"

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis un comunicat cu ocazia deschiderii anului şcolar 2018-2019

Nouă gafă a premierului Dăncilă. Verbul care a pus-o în încurcătură. VIDEO
Nouă gafă a premierului Dăncilă. Verbul care a pus-o în încurcătură. VIDEO

După ce a vizitat fabrica de magiun de la Topoloveni, premierul Viorica Dăncilă a mai făcut vineri o greșeală de exprimare.

Viorica Dăncilă a explicat de ce a făcut greșeli de exprimare. ”Și poate voi mai face”
Viorica Dăncilă a explicat de ce a făcut greșeli de exprimare. ”Și poate voi mai face”

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat vineri că a fost descumpănită de virulenţa atacurilor lansate asupra sa, precizând că a făcut greşeli din cauza presiunii şi a oboselii imense.

Premierul Viorica Dăncilă a pronunțat greșit numărul 2014. VIDEO
Premierul Viorica Dăncilă a pronunțat greșit numărul 2014. VIDEO

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă greșeală de exprimare, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.