Iohannis critică guvernul PSD-ALDE. ”Salariatul câștigă fix 3 lei. E caraghios”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele României cere Guvernului PSD - ALDE să renunţe imediat la aşa-numita revoluţie fiscală, pe care a numit-o o "țopăială fiscală", din care nu câştigă nimeni.

Apelul lui Iohannis vine cu o zi înainte de şedinţa specială de Guvern, unde ar urma să fie adoptate, printre altele, măsurile fiscale precum trecerea CAS-ului în sarcina angajatului ori reducerea impozitului pe venit. Tot joi, sindicaliştii de la CNSLR Frăţia au anunţat că pregătesc o grevă generală.

Pentru prima oară de la momentul adoptării Ordonanţei 13, preşedintele Klaus Iohannis iese public şi cere Guvernului să renunţe la ideile sale. Dacă în ianuarie a mers la Palatul Victoria şi i-a cerut premierului de atunci, Sorin Grindeanu, să nu modifice legile Justiţiei, acum îi solicită lui Mihai Tudose să nu se atingă de Codul fiscal.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece clar, la rece, ca să nu bage România și pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist. După părerea mea, nu este clamata revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală."

Apelul preşedintelui vine cu doar o zi înainte de şedinţa de Guvern în care urmează să fie aprobat pachetul de măsuri fiscale. Sindicaliştii susţin că, în urma aşa-numitei revoluţii fiscale, salariile nu vor creşte, ba, în unele cazuri, chiar vor scădea. Cartel ALFA i-a cerut şefului statului să medieze conflictul cu Executivul, iar CNSLR Frăţia pregăteşte ample proteste.

Citește și
Liviu Dragnea rade
Dragnea, despre Klaus Iohannis la Ziua Armatei: „Nu puteam să ies din rând să-i întind mâna”
„Suntem niște animale sălbatice”. Cum arată „iadul drogurilor” din San Francisco, unde trăiesc 8.000 de dependenți fără adăpost

Leonard Bărăscu, preşedintele CNSLR Frăţia: "O eventuală grevă care va fi la momentul în care omul, asta a fost ideea, în momentul în care îşi ia salariul şi vede că este mai mic şi nu este salariul promis."

De la Deva, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose le-au transmis, din nou, sindicaliştilor ca trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va afecta veniturile nete. Dar nici nu le va creşte cu 25% în sistemul public, aşa cum promiteau PSD şi ALDE în campania electorală, a contra-atacat Iohannis.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Bun, mare bulversare mare. Trecem contribuţiile la angajat, rămâne ceva la angajator, scădem impozitul. Dar în buzunar ce rămâne? Ei, culmea, nimic! Nimic nu se schimbă în buzunarul românului. 

Promisiunea PSD-ALDE că, prin transferarea CAS-ului, prin scăderea impozitului pe venit, ar crește salariul este pur și simplu falsă. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. Aplicăm măsurile propuse de Coaliția PSD-ALDE, salariatul câștigă acum în plus fix 3 lei. 3 lei. Nimic. Este caraghios."

Preşedintele a mai avertizat că, deşi economia merge bine, chetuielile au crescut, încasările sunt la un minim istoric, iar deficitul "a luat-o pe arătură". În plus, şeful statului consideră îngrijorător faptul că investiţiile sunt mai mici cu 20% faţă de anul trecut.

Preşedintele a criticat şi modificarea legilor Justiţiei, pe care ministrul Tudorel Toader le-a scris şi câţiva aleşi de la PSD şi ALDE le-au depus în Parlament.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "De la a corecta legislația, ceea ce în esență, ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârți, ceea ce se întâmplă, se pare, acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem."

Klaus Iohannis a lăsat să se înţeleagă că ar putea să-i cheme pe români la un referendum, ca să decidă dacă trebuie să fie modificate legile Justiţiei.

SINTEZA DECLARAȚIILOR: 

- Acum câteva luni, când am investit acest guvern, am avut o solicitare simplă: i-am rugat să termine cu această țopăială fiscal-bugetară. Dar nu s-a întâmplat chiar asa.

- Va prezint câteva cifre și evaluări despre situația economică în care ne aflăm noi.

- România traversează o perioadă de creștere economică. În sine, e o veste foarte bună. Creșterea economică record în UE. Dar această creștere are, din păcate, vulnerabilități care trebuie cunoscute.

- Prima se bazează pe consum, preponderent pe consum, și astfel de creștere în general nu e văzută ca una sustenabilă, de durată. Lipsește o parte esențială pentru o creștere sănătoasă: lipsesc investițiile. Lipsa investițiilor e un semnal foarte îngrijorător. Și nu vorbesc doar de cele în privat, unde au scăzut semnificativ față de anul trecut.

- Investitiile străine au scăzut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și mai îngrijorător - au scăzut nepermis de mult investițiile publice. Ele au scăzut cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului trecut și nici anul trecut nu au fost chiar grozave.

- A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem într-o situație foarte ciudată. Economia crește și veniturile fiscale scad. În loc să avem mai mulți bani la buget, culmea, avem mai puțini bani la buget.

- Un exemplu grăitor: se știe că performanța încasării veniturilor fiscale se măsoară în procent din PIB. În acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric, de 25% din PIB, față de cât ne-am propus acum câțiva ani, 35%.

- 25% vă spun că e extrem de puțin și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toti.

- În fine, avem un adevărat paradox: creșterea record a PIB-ului și tot creștere record a datoriei. Guvernul se comportă aidoma unui om care câștigă în fiecare luna mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci. Și lasă datoria în plata copiilor și nepoților. E un comportament contrapoductiv.

- În privința cadrului fiscal bugetar... Există multiple preocupări, avertismente, discuții în spațiul public și acțiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană, atenție, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanta - Comisia Europeană a declanșat procedura de deviație semnificativă în privința deficitului bugetar excesiv. Adică am cam luat-o pe arătură.

- Am pierdut ceea ce se numește predictibilitate.

- Această predictibilitate e vitală într-o economie sănătoasă, la fel cum sustenabilitatea e vitală, adică să avem politici publice și măsuri care permit o creștere în continuare și permit creșterea bunăstării populatiei.

- Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale, se pare că zilele acestea va intra în discuția guvernului. De aceea fac declarația de azi: clamată revoluție fiscală se va transforma într-o bulversare fiscală.

- Se propune mutarea contribuțiilor și o scădere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiză arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve.

- De exemplu, coaliția PSD-ALDE spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu acea nouă taxa de solidaritate de 2,25% care rămâne la angajator. Păi, ori transferăm, ori nu? Deci, în realitate, transferăm parțial. Dar pentru oameni ce iese de aici?

- Problema care apare: mare bulversare mare, dar în buzunar ce rămâne? Ei, culmea, nimic!

- Nimic nu se schimbă în buzunarul romanului.

- Am făcut un calcul folosind datele comunicate public. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3.329 lei pe economie. Câștigă net 2.335 de lei acum. Aplicăm măsurile propuse de PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm, se pare, de Guvern. Facem un calcul și plecăm de la premisa că angajatrul e de bună credință.

- La un total cost de 4.086 de lei acum și care rămâne tot atât, salariatul câștigă în plus fix 3 lei.

- Deci, marea revoluție fiscală făcută de PSD - ALDE aduce unui om încă 3 lei în plus. Este caraghios.

- Si eu îmi doresc să câștige oamenii mai mult. Dar promisiunea PSD-ALDE că prin transfer și scăderea impozitului crește venitul e pur și simplu falsă. Crește cu 0,1%. Crește puțin mai mult salariul minim, pentru că a fost modificat.

- De ce e nevoie de această mega-țopăială fiscal-bughetara?

- Mai mult și mai grav: acest calcul e în regulă, bine că e și o creștere de 3 lei. Dar există îngrijorări în mediul economic, la sindicate, la români, că în realitate vor fi sectoare întregi unde vor scădea salariile. Și atunci ne întrebăm cui folosește această țopăială fiscală. Românilor, sigur nu.

- În consecință, solicit coaliției PSD ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere și nu ajută pe nimeni.

- Recomand prudență la nivelul deciziei politice și guvernamentale, fiindcă nu-mi doresc o politică de azi pe mâine. România are nevoie de o politică sustenabila.

- Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece clar la rece că să nu bage România într-o aventură economică cu final trist.

Întrebări adresate de jurnaliști:

Intrebare: O altă îngrijorare e la legile justiției. Coaliția PSD ALDE vrea procedura de urgență. Atribuțiile președintelui sunt păstrate, cum vedeți propunerile?

Klaus Iohannis: Pachetul de legi asumat de ministru - toate avizele negative. Nu se lasă ministrul, se duce în Parlament fără drept de inițiativa, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din coaliție le prezintă că și când le-ar fi făcut acasă. Așa nu se legiferează.

La conținut, cu siguranță, unele prevederi sunt bune, oportune și necesare. Însă de la a corecta legislația până la a o ciopârti, ce se întâmplă acum, e cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem.

Intrebare: Aveți îngrijorări legate de redefinirea abuzului în serviciu?

Klaus Iohannis: Aud tot felul de teorii. Nu pot să nu spun că mă tem și aici de ciopârțiri ale legislației. Mă gândesc la prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Un demnitar poate face abuz în dauna intereslor publice și așa ceva e greu de cuantificat. Buna credință e greu de găsit în toată dezbaterea pe care o avem.

Intrebare: O altă măsură e scăderea contribuțiilor la pilonul 2. Care e poziția dvs?

Klaus Iohannis: N-aș vrea să întru în detalii. Dar exact în seara când am investit acest guvern apăruse un scandal public, pentru că noul ministru nu a găsit lucru mai bun de făcut decât să anunțe desființarea pilonului 2. Nu cred că așa vom asigura pensii mai bune.

Intrebare: Tăriceanu a declaratc ă Parlamentul și Guvernul nu-și pot exercita puterea și a făcut o paralelă cu Rusia. Există forțe subterane?

Klaus Iohannis: În România nu există nici forțe oculte și nici subterane și cu certitudine nu există stat paralel. Am mai urmărit declarațiile domnului menționat de dvs. De la o vreme încoace nu mai urmăresc afirmațiile acestui domn, fiindcă au devenit tot mai ciudate. Câteodată se creează impresia că e puțin obsedat, ori persoane obsedate nu fac bine politicii. Au apărut de când procurorii l-au deferit justiției pe acest domn.

Intrebare: Acest avertisment trimis azi l-ați trimis și personal premierului sau ministrului de finanțe?

Klaus Iohannis: Da, am avut discuții pe aceste teme. În urma acestor discuții, fiecare a rămas cu pararea lui.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Elvețienii nu au avut milă de Daniel Pancu, după ieșirea nervoasă pentru care a primit roșu. Cum l-au numit
EXCLUSIV Elvețienii nu au avut milă de Daniel Pancu, după ieșirea nervoasă pentru care a primit roșu. Cum l-au numit
Citește și...
Iohannis: Adoptarea monedei euro este proiectul pe care România îl poate transpune în real
Iohannis: Adoptarea monedei euro este proiectul pe care România îl poate transpune în real

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, la evenimentul ”10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergenţă”, că ferestrele de oportunitate trebuie valorificate.

Dragnea, despre Klaus Iohannis la Ziua Armatei: „Nu puteam să ies din rând să-i întind mâna”
Dragnea, despre Klaus Iohannis la Ziua Armatei: „Nu puteam să ies din rând să-i întind mâna”

Liviu Dragnea susține că nu s-a întâlnit cu președintele României la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Armatei, în ciuda faptului că au fost amândoi în același loc.

Recomandări
Bogdan a pierdut afacerile, casele și mașinile după ce a descoperit drogurile. „Se speria mama de mine, când mă vedea”
Bogdan a pierdut afacerile, casele și mașinile după ce a descoperit drogurile. „Se speria mama de mine, când mă vedea”

În ultimii ani, în Romania, au pătruns stupefiante pe care autoritățile nu sunt în stare să le depisteze. Îngrozitor este că ele ajung în mâinile unor copii de școală generală, ceea ce reprezintă o capcană mortală.

România, țara trenurilor vechi și lente. Cât va face pe șine, în 2025, un tren care în anul 2000 făcea două ore și jumătate
România, țara trenurilor vechi și lente. Cât va face pe șine, în 2025, un tren care în anul 2000 făcea două ore și jumătate

Trenurile din România ajung tot mai greu și mai târziu la destinație. Garniturile circulă cu o viteză mai mică de 50 de kilometri pe oră în unele zone, iar pentru pasageri călătoria este de multe ori o loterie.

Israelul riscă să nu mai primească arme din partea SUA. Ultimatum din partea Washingtonului
Israelul riscă să nu mai primească arme din partea SUA. Ultimatum din partea Washingtonului

SUA cer Israelului să îmbunătăţească în termen de 30 de zile situaţia umanitară din Gaza, avertizând că altfel riscă să nu mai primească ajutor militar. O scrisoare în acest sens a fost trimisă în aceeaşi zi cu anunţul livrării sistemului THAAD.