Iohannis: Adoptarea monedei euro este proiectul pe care România îl poate transpune în real

Iohannis la Bruxelles
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, la evenimentul ”10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergenţă”, că ferestrele de oportunitate trebuie valorificate.

Președintele a mai spus că adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic şi instituţional la care România aspiră şi pe care îl poate transpune în realitate.

În discursul rostit, şeful statului a menţionat că România nu doar că împărtăşeşte, dar şi promovează activ, în interiorul Uniunii Europene, cât şi în vecinătatea acesteia, valorile, principiile şi metodele de dezvoltare socio-economice europene.

Bilanţul celor 10 ani de la apartenenţa la Uniunea Europeană este unul pozitiv pentru România, a spus preşedintele, adăugând că ţara noastră, la nivelul întregii societăţi, a resimţit din plin beneficiile care decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

Toţi aceşti ani au permis modernizarea României prin consolidarea democraţiei, îmbunătăţirea capacităţii instituţionale şi administrative şi, evident, dezvoltarea economică. De altfel, este aproape imposibil să identificăm un domeniu în care sprijinul Uniunii nu s-a manifestat. De asemenea, procesul de integrare a însemnat o participare activă a României la mecanismul decizional european, o adaptare continuă la o realitate europeană care a crescut în complexitate, dar şi consolidarea capacităţii comune de răspuns la evoluţii de criză în plan european, din care am avut parte pe deplin”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

El a precizat că, din punct de vedere economic, produsul intern brut al României aproape că s-a dublat în cei 10 ani de apartenenţă la Uniune, această creştere fiind înregistrată în condiţiile în care Uniunea a traversat o perioadă de criză economică şi financiară dificilă. În al doilea rând, puterea de cumpărare a crescut cu circa 20% de la momentul aderării.

Preşedintele a precizat că parcursul României spre convergenţa cu celelalte state membre şi cu media europeană se datorează, în bună măsură, beneficiilor determinate de utilizarea fondurilor structurale şi de investiţii. Ca parte a strategiilor şi programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene, politica de coeziune a adus valoare adăugată certă eforturilor de modernizare a României, contribuind substanţial la accelerarea creşterii economice şi la crearea de noi locuri de muncă. Fără Politica de Coeziune, efortul României de a avansa în procesul de integrare europeană ar fi fost, cu siguranţă, mult mai anevoios, a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat, totodată, că, pentru români, aderarea a însemnat în primul rând posibilitatea de a călători, lucra şi studia în celelalte state membre. De altfel, aceste avantaje au fost identificate de cetăţeni ca fiind cele mai importante efecte pozitive ale aderării.

Klaus Iohannis a subliniat şi că România a beneficiat de oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, însă nu pe deplin, în unele domenii fiind necesare în continuare eforturi susţinute. Preşedintele a precizat că se referă, în primul rând, la necesitatea creşterii ratei absorbţiei fondurilor europene.

”România are o şansă în Uniune, o şansă de care trebuie să profităm în fiecare an, iar o mai bună absorbţie şi o eficientă gestionare a fondurilor europene ne pot oferi un sprijin important în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a ţării noastre în sectoare cruciale, precum şi în cel al infrastructurii”, a subliniat Iohannis.

El a mai arătat că, la zece ani de la aderare, România s-a profilat ca un stat membru care doreşte şi acţionează ferm în direcţia consolidării proiectului european. România şi-a asumat pe deplin, alături de ceilalţi parteneri europeni, responsabilitatea acestei consolidări, în sensul unei Uniuni mai funcţionale, mai puternice, mai democratice, mai unite şi care prin eforturi comune să reuşească să insufle cetăţenilor săi un sentiment de încredere, de susţinere pentru viitorul proiectului european.

Klaus Iohannis a subliniat că, în România, este esenţial să primeze în continuare angajamentul şi sprijinul transpartinic pentru o Uniune Europeană mai puternică, în interesul tuturor cetăţenilor români, dar şi al construcţiei europene în ansamblu.

Ţara noastră este şi va trebui să rămână acelaşi partener solid în orice demers pro-european şi aceasta este o responsabilitate pe care toate forţele politice din România au datoria să şi-o asume. Am susţinut şi vom susţine o Europă în care toate statele membre să fie egale şi să contribuie la obţinerea rezultatelor concrete, benefice pentru toţi cetăţenii europeni. Este esenţial să acţionăm unitar, cu respectarea deplină a principiilor şi valorilor care au stat la baza proiectului european şi cu promovarea acelor politici care pot genera, în continuare, valoare adăugată prin prisma intereselor comune, precum politica de coeziune sau politica agricolă comună”, a mai afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că, în contextul dezideratului de convergenţă la nivel european, aderarea României la zona Euro este un demers esenţial.

”Adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic şi instituţional la care România aspiră şi pe care putem să-l transpunem în realitate. Ferestrele de oportunitate trebuie valorificate. În acest sens, obiectivul de aderare la zona Euro cât mai repede posibil este, în egală măsură, şi o ancoră pentru predictibilitatea şi stabilitatea de care economia României are atâta nevoie”, a subliniat Klaus Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Nicolae Ciucă, glume la evenimentul de lansare a candidatului PNL pentru Primăria Calafat: ”Asta e pentru memento mori”
Nicolae Ciucă, glume la evenimentul de lansare a candidatului PNL pentru Primăria Calafat: ”Asta e pentru memento mori”

Nicolae Ciucă a participat, marţi, la evenimentul de lansare pentru funcţia de primar al municipiului Calafat, judeţul Dolj, a lui Dorel Mituleţu.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR
REPER: Un studiu PE arată că România este pe ultimul loc din UE în susţinerea sectorului privat prin PNRR

Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE, ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte beneficiarii din sectorul privat, afirmă REPER.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.