Decizia Parlamentului: Premierul sa reprezinte Romania la Consiliul European din 28 iunie
Parlamentul a adoptat, marti, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, declaratia propusa de USL, potrivit careia primul-ministru trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.
Inainte de sedinta, Ponta a spus ca va propune in plenul Parlamentului o separare clara a atributiilor presedintelui de cele ale premierului. "Asa este constitutional, asa este functional, nu sa excludem, ci sa impartim atributiile. Nu am discutat cu Traian Basescu pe acest subiect, o sa discut daca si el va fi de acord", a spus Ponta.
Premierul a afirmat ca a discutat cu grupurile parlamentare UNPR, UDMR si al minoritatilor nationale pe tema declaratiei pe care sustinuta in Parlament privind reprezentarea Romaniei la organismele europene.
Liderul PPE: Constitutia Romaniei e clara - doar presedintele reprezinta tara la Consiliul European
"Am discutat si cu grupul UNPR si cu grupul UDMR si cu grupul minoritatilor nationale pentru ca azi am de tinut o declaratie importanta in Parlament. Era normal sa discut cu toate grupurile politice. Cu cei de la PDL nu am reusit, dar as fi discutat si cu dansii", a spus Ponta.
El a precizat ca discutiile cu UNPR, UDMR si minoritati au avut loc la invitatia sa.
Ponta a spus ca nu a cerut garantii ca va fi sprijinit de grupurile parlamentare, ci i-a informat pe reprezentantii acestora ca va prezenta in plen punctele de vedere ale Guvernului pe cele cinci teme principale aflate pe agenda europeana care privesc Romania: aderarea la spatiul Schengen, MCV, gradul si capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, punctul de vedere al Romaniei pe bugetul 2014-2020, dezbaterea europena privind adaugarea la Tratatul de guvernata a pactului crestere economica.
Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat, marti, ca declaratia Legislativului privind reprezentarea Romaniei se va adopta cu majoritate simpla, votul fiind unul prin ridicare de maini.
"Am stabilit modul de desfasurare a sedintei de plen reunit. Dupa ce va face premierul declaratia in Parlament, va fi o dezbatere cu timpii alocati pe grupuri. Liderii e grup ai USL vor propune o declaratie in care in final vor face si o precizare legata de reprezentarea Romaniei la organismele europene in functie de domeniile de activitate care se analizeaza sau dezbat in diferite organisme la UE", a spus Dusa.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca faptul ca Presedintia este singura institutie care s-a ocupat in ultimii ani de temele de interes la nivel european pentru Romania a reprezentat o "malformatie constitutionala".
"Cine va decide Parlamentul, in functie de agenda Consiliului European. Asta este o opinie a mea. Dar decizia apartine Parlamentului si el va decide, pentru ca daca exista orice fel de neintelegere in zona executiva, Parlamentul este cel mai legitim sa decida", a spus recent Victor Ponta.
Actuala putere ar putea declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu daca acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles. Seful Guvernului a spus ca nu doreste acest lucru, dar nici nu a exclus acest scenariu.
Presedintele Basescu a fost intrebat de jurnalisti, in conferinta de presa de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, daca il vor vedea la reuniunea din 28 iunie. "De ce? Nu veniti?", a raspuns Basescu, razand.
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, Parlament, bruxelles, consiliul european, victor ponta,
Dată publicare:
12-06-2012 11:39