Rectorul UB: Victor Ponta a plagiat, insa doar MECTS poate decide sa-i retraga titlul de doctor

×
Codul embed a fost copiat

Rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat, miercuri, ca doar Ministerul Educatiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, intrucat acesta este demnitar, precizand ca raportul Comisiei de Etica si al juristilor confirma plagiatul.

"In sedinta de astazi a Senatului au fost prezentate doua documente privind acuzatia de plagiat in cazul tezei lui Victor Ponta. A fost prezentat punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, de catre presedintele comisiei, Marian Popescu, si totodata un altul intocmit de trei juristi, unul profesor al UB si doi profesori de origine romana din Franta, respectiv unul de la Strasbourg si unul de Sorbona. Senatul a luat act de continutul raportului Comisiei de Etica si de raportul juristilor, ambele confirmand plagiatul", a spus rectorul Mircea Dumitru.

El a spus ca Universitatea Bucuresti (UB) va trimite Ministerului Educatiei, la inceputul saptamanii viitoare, cele doua documente, care vor fi insotite de o scrisoare oficiala din partea institutiei care atesta ca premierul Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat.

Rectorul a preciza ca Ministerul Educatiei urmeaza sa ia astfel act de raportul UB si, in functie de dovezile care sustin plagiatul, sa ia masurile legale care se impun, printre care si retragerea titlului de doctor.

"Exista un raport al Comisiei Nationale de Etica a ministerului, aceasta comisie a exprimat un punct de vedere in iunie, iar acum Ministerul Educatiei trebuie sa ia act de toate dovezile pe care le punem la dispozitie privind plagiatul si sa decida", a adaugat rectorul Mircea Dumitru.

Citește și
Victor Ponta
Ponta, despre alegerile parlamentare: "Sigur vor fi oameni care nu vor mai dori sa mai candideze"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

El a subliniat ca Ministerul Educatiei este singurul indreptatit sa ia o decizie cu efect juridic.

"in scrisoare pe care o vom trimite o sa prezentam toate punctele de vedere ale expertilor", a mai spus rector UB.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a hotarat in iulie ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

Comisia de Etica a stabilit ca teza de doctorat a lui Ponta "incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare".

"Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penala Internationala, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fara anexe, fara prefata semnata de profesorul coordonator Adrian Nastase si fara cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 pagini", spunea presedintele Comisiei de Etica, profesorul Marian Popescu, care a prezentat in 20 iulie decizia luata in cazul autosesizarii privind plagiatul lui Ponta.

"Comisia isi exprima cu aceasta ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare stiintifica in cazul analizat", se mai spus Marian Popescu.

in analizarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, sustinuta la Universitatea din Bucuresti in 2003, Comisia de Etica a luat in considerare numai aspecte care privesc practica si integritatea academica in redactarea unei teze de doctorat, fara a se pronunta pe chestiuni de continut care tin de domeniul de referinta al tezei.

Totodata, Comisia a stabilit ca simpla includere a unei lucrari la bibliografie nu constituie in sine o citare, respectiv o semnalare a faptului ca fragmente de text sau idei sunt preluate din respectiva lucrare, "asa cum impun regulile cutumiare ale onestitatii stiintifice si academice, cunoscute si aplicate in intreaga lume de secole".

Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, declara atunci ca poate retrage diploma de doctorat a premierului Victor Ponta doar daca Ministerul Educatiei isi da acordul, intrucat aceasta este conferita in urma unui ordin al ministerului.

Decizia Comisiei de Etica a UB a fost anuntata la o zi dupa ce Consiliul National de Etica a informat ca titlul de doctor in stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

Totodata, potrivit raportului intocmit de experti si aprobat prin hotararea Consiliului National de Etica (CNE), nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu ii apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale sau originale.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, retinand faptul ca referintele bibliografice au fost mentionate preponderent la sfarsitul lucrarii.

Premierul a solicitat Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS) sa ii fie analizata in Consiliul National de Etica teza de doctorat sustinuta in 2003, dupa ce revista Nature scria ca premierul este acuzat de plagiat, sustinand ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima si indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara, pentru MEDIAFAX, ca decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare stiintifica (ANCS).

Premierul Victor Ponta spunea ca daca isi va face datoria fata de oameni, iar Guvernul va lua masurile asteptate, "bataliile politice vor ramane in urma", spunand insa ca el va ramane cu "niste rani".

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu declara, pentru gandul.info, ca, din punctul sau de vedere, cazul s-a incheiat, ea invocand decizia Consiliului National de Etica potrivit careia Victor Ponta nu a plagiat.

La finalul articolului puteti descarca raportul de expertiza stiintifica realizat de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII:

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ce le-a spus Victor Ponta membrilor Comisiei de la Venetia despre statul de drept din Romania
Ce le-a spus Victor Ponta membrilor Comisiei de la Venetia despre statul de drept din Romania

Premierul Victor Ponta a sustinut in discutia cu reprezentantii Comisiei de la Venetia ca statul de drept nu a fost niciodata, in ultimele luni, in pericol in Romania. 

Ponta, despre alegerile parlamentare:
Ponta, despre alegerile parlamentare: "Sigur vor fi oameni care nu vor mai dori sa mai candideze"

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca social-democratii vor lua sambata o decizie in ceea ce priveste candidaturile pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Victor Ponta pentru Die Presse: Basescu a castigat referendumul agitand lucrurile in strainatate
Victor Ponta pentru Die Presse: Basescu a castigat referendumul agitand lucrurile in strainatate

Intr-un interviu acordat publicatiei austriece Die Presse, prim-ministrul Victor Ponta recunoaste ca a pierdut lupta cu presedintele Traian Basescu si precizeaza ca acum are un alt obiectiv: modificarea Constitutiei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.