Ponta:Parlamentarii USL sa participe saptamana viitoare la votarea motiunii, fara exceptii sau scuze
Presedintele PSD, Victor Ponta, a spus ca toti reprezentantii Uniunii trebuie sa fie prezenti, saptamana viitoare, la votarea motiunii de cenzura, fara exceptii sau scuze.
Victor Ponta a anuntat ca miercuri dupa-amiaza USL va depune motiunea de cenzura. Cele trei teme ale documentului vizeaza urmatoarele:
- "planul Guvernului Ungureanu de a vinde ce mai este de vandut"
- modul in care se cheltuie banul public
- incalcarea principiului constitutional al autonomiei universitare, prin incalcarea Legii educatiei, pentru sprijinul UDMR.
Liderul PSD a mai afirmat ca motiunea de cenzura are un calendar pe care nu il stabileste opozitia, dar care se bazeaza pe termene constitutionale si regulamentare. "Urmeaza sa citim motiunea si saptamana viitoare probabil sa o votam. Saptamana viitoare, absolut toti parlamentarii USL trebuie sa participe la votarea motiunii, fara nicio exceptie sau scuza, fara niciun fel de alta activitate mai importanta decat aceasta", a tinut sa arate Ponta.
Despre sansele demersului opozitiei, presedintele PSD a precizat ca "nu este cazul sa se creeze iluzii acolo unde realitatea matematica spune ca in acest moment sunt 216 colegi in grupurile reunite ale USL, iar pentru adoptarea motiunii este nevoie de 231 de voturi".
Pe de alta parte, Ponta a declarat marti seara intr-o emisiune televizata, potrivit Mediafax, ca la acest moment, motiunea de cenzura nu trece, pentru ca mai sunt necesare 15 voturi. El a explicat insa ca demersul opozitiei era necesar, pentru sanctionarea unor abuzuri ale Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu.
Ponta a mai spus ca multi dintre parlamentarii puterii critica, in terioriu, masurile Guvernului, dar nu au curaj, la Bucuresti, sa sustina demersul USL legat de motiunea de cenzura.
Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, mai prevede legea fundamentala.
Sursa: Mediafax
Etichete: guvern, Parlament, motiune de cenzura, victor ponta, USL,
Dată publicare:
18-04-2012 10:30