Opozitia va depune miercuri prima motiune de cenzura impotriva Cabinetului Ungureanu

Mihai Razvan Ungureanu si Victor Ponta

Prima motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu ar urma sa fie depusa miercuri dupa-amiaza de USL, la doua luni si o saptamana de la investirea Cabinetului.

Victor Ponta a precizat ca, marti dupa-amiaza, el si Crin Antonescu se vor intalni cu grupurile parlamentare ale USL de la Senat, iar miercuri, la ora 9.00, se vor intalni cu grupurile de la Camera. Ponta a declarat ca, miercuri, la ora 15.00 sau 16.00, USL va depune la Parlament motiunea de cenzura.

Motiunea de cenzura ar urma sa fie si prima actiune parlamentara a opozitiei in actuala sesiune legislativa, care a inceput la 1 februarie, data de la care parlamentarii USL sunt in greva parlamentara.

Liderii USL au anuntat, in 1 aprilie, ca vor depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, imediat dupa Pasti, mai precis in 17 aprilie.

Temele enuntate de Victor Ponta atunci pentru motiunea de cenzura erau: infiintarea unei facultati in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, care presupune, in opinia opozitiei, "cedarea premierului Ungureanu in fata UDMR", precum si "cedarea in fata intereselor straine de a vinde ce a mai ramas din resurse" si "cedarea in fata dorintei baronilor care inca au ramas la PDL", cu referire la Hotararea de Guvern prin care se acorda bani primariilor.

Citește și
Mihai Razvan Ungureanu
Ungureanu: Caderea Guvernului prin motiune de cenzura ar conduce la semianarhie institutionala
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Desi in ultimele doua saptamani liderii USL au dat ca sigura data de 17 aprilie pentru depunerea motiunii de cenzura, este posibil ca aceasta sa mai fie amanata, asa cum reiese din declaratiile de vineri ale presedintelui PSD, Victor Ponta.

Ponta a anuntat, vineri, ca marti, 17 aprilie, el si Crin Antonescu vor avea o intalnire cu grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Senat, pentru a constata si in mod oficial "reluarea majoritatii" in aceasta Camera legislativa, iar miercuri se vor intalni cu grupurile de la Camera Deputatilor, "pentru a vedea in ce masura acolo, dincolo de fraudarile doamnei Anastase, mai exista cu adevarat o majoritate".

"In urma acestor consultari depunem motiunea de cenzura si, cel mai probabil, conform termenelor constitutionale, in saptamana 23-28 aprilie vom vota motiunea de cenzura", a spus Ponta, dand de inteles ca depunerea motiunii ar putea fi amanata cel putin pana miercuri.

Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, mai prevede legea fundamentala.

Prin urmare, daca opozitia are suficiente semnaturi pentru depunerea motiunii de cenzura, adoptarea acesteia este, potrivit calculelor, aproape imposibila, avand in vedere si faptul ca parlamentarii puterii ar putea sa nu participe la vot.

De altfel, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, ca parlamentarii Uniunii vor fi prezenti in sala la dezbaterea motiunii de cenzura care va fi introdusa de opozitie, dar nu vor vota. Si este de asteptat ca la fel sa procedeze parlamentarii tuturor partidelor din coalitie, desi liderii USL au facut apel la acestia sa voteze si au initiat si o campanie on-line de sustinere a motiunii, indemnand oamenii sa le trimita e-mail-uri parlamentarilor puterii, in care sa le ceara sa nu stea in banci.

Campania on-line a USL se desfasoara sub sloganul "Opreste separarea etnica la UMF! Sustine motiunea USL!" si prezinta drept unica tema a motiunii masura adoptata de Guvernul Ungureanu in privinta Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures.

Pana acum, campania USL are 209 sustinatori. Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare voturile favorabile ale majoritatii senatorilor si deputatilor, adica a 231 de parlamentari, avand in vedere ca in prezent sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate. Insa opozitia cumuleaza in cele doua Camere 212 parlamentari: 66 de senatori si 146 de deputati.

Coalitia guvernamentala, formata din PDL, UDMR, UNPR si deputatii minoritatilor nationale, are in total 237 de parlamentari: 66 de senatori (inclusiv Radu F. Alexandru, numit membru CNA dar care nu a demisionat inca din Senat) si 171 de deputati (inclusiv Marian Sarbu, care a fost numit presedinte al CSSPP, dar care nu a demisionat inca din Camera).

Exista si noua deputati, inclusiv Mihail Boldea, aflat in arest preventiv, si doi senatori neafiliati. Chiar daca acesti parlamentari independenti ar vota in favoarea motiunii de cenzura, opozitia nu ar putea - dupa cum arata calculele in prezent - sa adune voturile necesare pentru adoptarea motiunii de cenzura.

Reprezentantii USL au sustinut in mai multe randuri ca ar putea ca in scurt timp, prin noi plecari din partidele de la putere, sa isi asigure majoritatea in ambele Camere ale Parlamentului.

Deocamdata insa, coalitia dispune de majoritate, chiar daca fragila, iar pentru a se asigura ca nimeni nu tradeaza la votul motiunii de cenzura - care este secret, exprimat cu bile - va impune probabil propriilor parlamentari sa nu participe la vot.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ponta: Marti vom constata si oficial reluarea majoritatii la Senat si vom stabili strategia USL
Ponta: Marti vom constata si oficial reluarea majoritatii la Senat si vom stabili strategia USL

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca grupurile PSD si PNL din Senat ser vor intruni marti, in prezenta sa si a liderului PNL, pentru a constata si in mod oficial "reluarea majoritatii" in aceasta Camera legislativa.

Ungureanu: Caderea Guvernului prin motiune de cenzura ar conduce la semianarhie institutionala
Ungureanu: Caderea Guvernului prin motiune de cenzura ar conduce la semianarhie institutionala

Caderea Guvernului in urma motiunii de cenzura pregatite de opozitie ar indica faptul ca Romania este o tara instabila politic si caracterizata de semianarhie institutionala, fiind complet daunator la adresa stabilitatii politice si economice.

300 de studenti protesteaza la Targu Mures.
300 de studenti protesteaza la Targu Mures. "Nu distrugeti UMF". USL ameninta cu motiunea de cenzura

USL a anuntat ca va depune motiune de cenzura daca Guvernul Ungureanu adopta hotarea de guvern privind infiintarea liniei in limba maghiara la UMF Targu Mures.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.