Ponta: Cresterea veniturilor fiscale in primele 9 luni, efect al eliminarii retelei de coruptie ANAF
Cresterea veniturilor fiscale in primele noua luni se datoreaza eliminarii retelei de crima organizata la varful ANAF, diferenta de bani inregistrata in plus fiind luata anterior de fostul sef Sorin Blejnar si cei care l-au ajutat, sustine Ponta.
"Nu cred ca deodata administratia fiscala romaneasca a devenit mult-mult mai eficienta sau am avut un boom economic. Practic, aceasta crestere se datoreaza schimbarilor de la varful ANAF in special. Asta insemna pentru buget pastrarea in fruntea ANAF a unei retele de crima organizata si coruptie care, vedeti zi de zi pe la televizor, a avut sprijinitori, responsabili, oameni care au pastrat-o si incurajat-o sa ramana la conducerea ANAF. Doar varful ANAF inseamna un plus de incasari fiscale la buget de 10%, care se ducea la domnul Blejnar si la cei cu care vorbea domnia sa pe la telefoane si prin alte colturi de care nu am aflat inca ", a spus Ponta in sedinta de sambata a Guvernului.
Executia bugetului general consolidat dupa primele noua luni s-a incheiat cu un deficit de 7,17 miliarde de lei, respectiv 1,18% din PIB, fata de un deficit de 2,4% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,17% din PIB la finele lunii august.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 141,1 miliarde lei (23,2% din PIB) la finele lunii august, inregistrand o crestere cu 7,2% fata de perioada similara a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%).
Guvernul a aprobat, sambata, a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care a durat doar aproximativ 15 minute si s-a desfasurat integral in fata jurnalistilor, cei mai multi bani fiind acordati agriculturii.
Ordonanta de rectificare bugetara prevede ca veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.
Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale.
Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Cultura si Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura, Sanatate, Administratie, Educatie, Justitie, Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.
Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.
Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.
Aceasta valoare nominala a PIB, mai mare decat cea estimata la finele anului trecut pentru 2012, a fost luata in calcul si la prima rectificare bugetara, operata in luna august.