Romania si Bulgaria se joaca de-a cine nu e gata cu podul de la Calafat. Ce zice Premierul Ponta
Premierul Victor Ponta, impreuna cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, traverseaza podul Calafat-Vidin. Evenimentul a fost transmis pe ProTV NEWS.
Podul dintre localitatile Calafat-Vidin, care va lega Romania de Bulgaria, va fi deschis in primavara anului viitor, dupa ce vor fi clarificate si detaliile legate de compania care va administra aceasta constructie, a anuntat premierul bulgar, Boiko Borisov.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca un termen realist pentru punerea in functiune a acestui pod este aprilie-mai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul Victor Ponta si cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, au traversat, miercuri, podul Calafat-Vidin, la eveniment fiind prezent si Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Regionala, proiectul fiind finantat din fonduri ISPA.
La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Ponta a declarat ca Romania a finalizat lucrarile la podul Calafat-Vidin desi Bulgaria sustine contrariul pentru a justifica intarzierea executarii lucrarilor care ii revin, a afirmat premierul Victor Ponta, adaugand ca "este la moda sa dai vina pe altcineva".
"Nu departe de acest loc, cu doua mii de ani in urma, romanii au construit un alt pod si le-a trebuit doar un an. Guvernele au avut nevoie de doi ani doar pentru a aproba un memorandum. Eu sunt al cincilea premier dupa Isarescu, care a semnat acordul de efectuare a lucrarii", a spus Ponta.
Premierul s-a referit astfel la podul construit de Apolodor din Damasc la est de Portile de Fier, in apropiere de orasul Drobeta-Turnu Severin, cunoscut si sub numele de "Podul lui Traian" si construit intre anii 103 si 105. Scopul constructiei a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian si a proviziilor necesare celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei regelui Decebal.
Guvernul de la Bucuresti sustine ca, in acest moment, lucrarile proiectului apartinand partii romane sunt finalizate in proportie de 95%, din luna septembrie 2011. Aceeasi sursa arata ca termenul initial de finalizare al lucrarilor a fost decembrie 2010, insa "ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgara pentru pod", diferit fata de studiul de fezabilitate elaborat initial de proiectantul partii bulgare, s-a impus reproiectarea inclusiv pentru obiectivul partii romane. Astfel, termenul de finalizare acceptat si de Comisia Europeana a fost septembrie 2011 pentru partea romana, iar pentru partea bulgara-intial septembrie 2010 si prelungit mai intai in februarie 2012, apoi pana in noiembrie 2012.
"In ceea ce priveste lucrarile executate de partea romana, s-a impus suspendarea lor din cauza prelungirii termenului de executie pentru proiectul bulgar, neexistand posibilitatea de alimentare cu energie electrica a liniei catenare si implicit a efectuarii probelor aferente caii ferate. De asemenea, intarzierile partii bulgare au condus la o crestere a valorii proiectului partii romane cu peste 5 milioane euro (aferente lucrarilor de conservare, organizare de santier, paza, precum si pentru prelungirea serviciilor de consultanta), pe care partea romana trebuie sa le suporte din bugetul de stat", mai sustine Guvernul roman.
Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente.
Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).
Costurile totale ale proiectului totalizeaza 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridica la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiaza de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Podul Calafat-Vidin baga zazanie intre Romania si Bulgaria. De ce s-a suparat Ponta